[]

Borç isteyince diyaloğu bitirmek

Selam. Bir arkadaşım ekolünden bir soru ama gerçekten bir arkadaşım.


Çok dürüst ve güvenilir bir kişi, maddi durumu çok iyi olan ve kendisiyle de arası çok iyi olan birine, ailevi meselelerden dolayı darboğaza girdiğini; şu kadar gelirinin olduğunu (borç istenen kişi de geliri biliyor ve emin), aylık şu kadar tutarlarla mumtazaman geri ödeyeceği, o kişi için çok küçük sayılabilecek bir miktar borç alıp alamayacağını soruyor.

Normalde her gün görüşen, arayıp soram kişi bu borç isteğine hiç cevap vermiyor ve yaklaşık 6-7 yıldır kendisiyle ilişkiyi tamamen bitirmiş oluyor.

Borç isteyenin üslubu mükemmel. Hem sözlü hem yazılı (whatsapp) istediği için yazdıklarını okudum. Yani hiç tanımadığım biri bile benden o güzel üslupla borç istese, kredi çeker verirsim, o derece düzgün.

Sizce neden böyle oldu? Borç istemek bu kadar kötü bir şey mi ki? Cevapsız bırakmak yerine olumsız cevap vermemedeki psikoloji ne olabilir ki sizce? Tamamen çıkarımlarınızı merak ettim. Yoksa kimsenin bu sorunun gerçek cevabını bilmesi mümkün değil.

Not: sözlü ve yazılı istemesiyle alakalı bir durum değil. Sıkboğaz durumu da yok. Bu iki kişi önce yazılı, sonra sözlü iletişim kuran ilişkiye sahipti işleri gereği.

 
Bu kadar banka enstrumani,kredi karti,nakit avans varken, duzgun geliri olan birisi benden borc istiyorsa dolandiricidir.
ben olsam direkt engellerim.

En son boyle birine vermistim 3 sene oldu hala odeyecek.
O an insan banka niye vermiyor demeyi akil edemiyor.

Su devirde "ufak miktar" borc isteyen adam onu asla geri odemez.
  • divit  (05.08.21 19:25:25) 
Bu işler böyle başlar bugün isteyen yarın da ister.

İlişik kesmek saçma tabi ama vermeyincede isteyen kişi kesebiliyor. Sonuç aynı yani
  • respect  (05.08.21 19:26:52 ~ 19:27:53) 
tabii ki önüne gelene borç veren biri değilim ama bugüne kadar büyük ya da küçük borç verip geri alamadığım kimse de olmadı.
hatta ben istemeden kendiliğinden geri verirler genelde.

o yüzden bu birbirinden para kaçırma hallerini anlayamam pek.
tutmaya çalıştıkça daha çok gider zaten.
para konusu insanın biraz da kendisiyle ve hayata karşı olan güveniyle ilgili bir şey.

arkadaşınıza yapılan şey ayıp.
yarın öbür gün onun da birinden para istemesi gerekirse, ki genelde böyle keskin tavırları olanların başına bunlar muhakkak gelir, o zaman yanlış yaptığını anlar umarım.
bazısı yaptığını başına gelse de fark etmeyebiliyor çünkü.

bu devirde nakit paraya ulaşmanın birçok yolu var ama bunların hepsinin faizleri fırlamış durumda.
belki o yüzden bankayla halletmek yerine tanıdığından ya da arkadaşından istemek mantıklı gelmiştir.
  • blatta hiberna  (05.08.21 19:34:26 ~ 20:37:53) 
Zarara girmeden kesmiş olmuş iletişimi, ben de verdim borç bir kaç ay önce arkadaşa, daha doğrusu kredi çektim, ilk taksidi dışındakileri ödeyemedi daha, ben 3. taksidini ödedim.

Şahsen sizin bahsettiğiniz kişi nasıl planlamış bilmem ama benden 10bin tl borç alıp birisi 10 ayda biner ödeyeceğim derse vermem, benim paramı piç etmiş oluyor başka bir şey değil bu tip olaylar, bugünkü para ile yarınki paranın arasında değer farkı var ülkede aylar boyu eriyen bir paradan başka bir şey değil.
Ha sonuç olarak arkadaşa verdim mi verdim, yeri geliyor salak gibi hesapta eksiye bile düşüyorum bu yüzden.
  • atom karincanin torunu  (05.08.21 19:34:27 ~ 19:35:26) 
Bazilari icin para kirmizi cizgi. Babasiyla bile iliskiyi kesebilir.


  • brkylmz  (05.08.21 20:09:00) 
Şimdi bir laf var " param seni vereyim de mi kötü olayım, vermeyeyim de mi kötü olayım " cevap vermeme sebebi muhtemelen olumsuz cevap verince bu benimle muhabbeti keser diye düşünüp kendi kesmiştir muhabbeti. Bir de banka dururken neden şahıslardan borç istiyoruz ki? Ben borç alan değil genelde veren kişiyim bu arada. iki defa yüklü bir para verdim ikisi de vaktinde gelmedi. Geldi mi geldi ama ben verdiğimde Mercedes alınıyorsa o parayla aldığımda reno alınıyordu. Kimse isterken kanka bana altın ver ben de sana altın odeyeyim demedi. Ben de doğuştan enayi olduğum için hep TL borç verdim. Hatta bir kere param yokken babamdan borç alıp verdim birine. Ama neden abi, banka dururken neden?

Hayatta şunu öğrendim, insanlar param yok dediğinde, belli bir meblağı hariç tutuyorlar, yani adamın 50 bini varsa ve beş bin borç istediğinde yok diyor. 53 bini varsa üç bin var vereyim işini görürse diyor. Onu da dolar altın vs şeklinde veriyor. Benim gibi enayiler TL veriyor yıllar sonra aldığında çöp oluyor.
Ama ben cebimde ne varsa onu söylerim. Bir de bazı insanlar doğuştan cimri ama bazıları da tecrübe neticesinde borç vermeye yanaşmıyorlar.
  • beni sen öldürme  (05.08.21 20:16:09 ~ 06.08.21 09:25:00) 
şunu yaşamamak için. ben de konuşmam: 64.media.tumblr.com

şu hayatta 2 kişiye borç veririm diyordum, birisine verdim ve durum bu.
  • ya ben lan neyse  (05.08.21 20:19:15) 
Aileme ve arkadaslarima para verdigim oldu/hala veriyorum ama "borc" verecek kadar guvenmiyorum kimseye.

"neden iliskiyi kesti?" acikcasi borc istemek cikma teklifi yapmaktan cok farkli degil. Reddedilen kisi %90 ihtimalle hesap soruyor veya cirkinlesiyor. Dolayisiyla iletisimi kesen tarafi anliyorum, herkesin kendine gore hayati stresi var.
  • hot potato  (05.08.21 20:22:47 ~ 20:23:02) 
o dönem ailesi, çevresi vs.. herkes bişeyler istediyse ondan hassas olmuş olabilir. gerçi gene de karaktersizce bir davranış. bugüne dek adı çıkmamış, karakterli olan her isteyene verdim. bazılarını alamadım ama sorun değil. vermeye devam ederim. borç vermek insanları tanımak için harika bir fırsat. borç veririm ama olağanüstü durum haricinde alamazsam bir daha istediğinde yüzüne vururp vermem.


  • buenosdias  (05.08.21 20:39:32 ~ 20:43:44) 
Hayır diyemiyordur insanlara. Hayır dememek için kaybolmuştur.


  • black mamba  (05.08.21 21:06:44) 
Çok özür diliyorum ama ödemiyorsunuz "borcunuzu". Miktar az diye sallamıyorsunuz. Verdiğim 100 tl ler ile buradan köye yol olur. Bu 100 tl ler hep başka başka kişiler, zengini fakiri çeşit çeşit ödemiyorsunuz ama.

Keşke borç isteme yasaklansa.

Bir de şey var az bir miktar ihtiyacım varsa gider bankadan çekerim mis gibi kimseye yük olmam. Ama biri bunu yapamıyorsa yani banka bile para vermiyorsa ben niçin vereyim ki.

Arkadaşta bakmış senin eleman borç filan diyor çekmiş kırmızı çizgiyi. Ayrıca bu kadar kolay kırmızıyı çektiyse çok mükemmel bir arkadaşlık değil gibi sanki.

Kamu spotu: Çok çok çok zorda kalmadıkça borç istemeyin. Oldu ki istediniz zamanı gelince şak diye ödeyin ölü taklidi yapmayın. Tşk.
  • top_secret  (05.08.21 23:50:46) 
hehe, bence iyi yapmış. 20 yıllık arkadaşıma 7 sene önce, borç da değil kredi çekip verdim. ödemediği için 3 yılbir güzel taksitleri de ödedim, tabii ki faizi de. hala ödemiş değil.

verdiğim para üzerinden, o zamanki değeri 180 gr altına veya 8.000 dolara denk geliyordu.

bankaya ödediğim üzerinden gidersek de, 250 gr altın veya 10.500 dolara denk geliyordu.

bu arada farkettim de, 7 yılda altın dolardan fazla prim yapmış :)
  • altinci nesil caylak  (06.08.21 09:10:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.