[]

Maaş sormak neden ayıp?

Yeni mezun oldum, işe giren arkadaşlarıma soruyorum hep ya da görüşmeye gittiğinde ne kadar teklif ettiklerini falan. Daha önce de mesela günlük işlerde çalışıyor ne kadar olduğunu merak ettiğim için soruyordum. Tanımadığım birine sormam tabi de bir duyuruda "maaşımı yöneticimiz hariç kimse bilmek" gibi şeyler görünce merak ettim. Insanlar hakkında bilmesem de olur ya da "too much information" denilen bilgi bombardımanlarina bakıyorum bu kadar yaygın, içkili bir oyun olsa zaten herkesin cinsel fantezilerine kadar öğreniyorsunuz, maaş sormak ayıp mı gerçekten?




 
Başkalarının maaşını öğrenirseniz hakkınızı ararsınız, olmaz.

Bizim arkadaş grubumuzda liste yapıyoruz. Biri 24000 ile birinciydi ben 17500 ile ikinciydim, benim işi duyan bir arkadaş 17000e başka bir yere girdi maaşını 50% artırmış oldu. O gidince aynı yerdeki başka bir arkadaş maaşını 12000den 40000e çıkardı (yuh)

Şimdi 24000 alan ve ben mülakatlara giriyoruz. Bilgisayar mühendisi bu arada hikayedeki herkes. Eğer maaşlar gizli deseydik herkes halinden memnun takılacaktı.
  • aguen  (04.08.21 21:35:59) 
yeni mezun oldu isen mutlaka okul arkadaşlarına sormalısın, piyasa hakkında ücret bilgisi edinmelisin, sen de onlarla paylaşmalısın. aynı şartlarda insanlarsınız, aynı okuldan aynı dönemde mezun olmuşsunuz, aranızda sınıf farkı yok. maaşları bilmen az maaş alan kişinin zam istemesi veya daha yüksek maaş alacağı işe geçmesine sebep olur, bu iyi bir şeydir.
ayıp olan şey maaş sorup karşıdaki insanı belli bir gelir kategorisinde değerlendirip ona göre muamele etmek. az maaş alıyorsa üstün psikolojisine girmek. örneğin farklı meslek yapan komşuna maaş sormazsın, veya az görüştüğün bir akrabana maaş sormazsın

  • dafuq  (04.08.21 21:37:32) 
@aguen +1

Benim çevrede de böyle "maaş söylemek ayıp" falan diyen pek insan yoktu, o modelle ilk askerde karşılaştım.

Yani gidip aile/akraba ortamında falan para muhabbeti yapmayı tatsız buluyorum ama sektörde kim ne alıyor bilinsin bence de.
  • plutongezegendegilmi  (04.08.21 21:49:02) 
burada ince bir çizgi var, bazı insanlar kompleks yapabiliyor. sorduğum insanla benzer bir durumdaysam (mesela atıyorum ben 30 bin alırken o 25 bin alıyorsa) söylüyorum. ama ben 30 alırken standart 6-8-10 bin alan adama bunun muhabbetini yaparsam arkadaşlığım zarar görür. yaşanmış olaylar bunlar.


  • roket adam  (04.08.21 21:51:03) 
Kendi sektorunuzden biri degilse, niye bu kadar merak edildigini anlamiyorum.

Cok yakin arkadaslar arasinda zaten sormadan soylenen, ustune konusulan bir konudur.

Yakin arkadas, aile ya da ayni sektorde calisilan insanla konusulur. Bu cember disindaki insanlarla para meseleleri konusmak benim yasadigim yerde tabu.

Aileye soyleyince bile dert. Sacma sapan insanlarla karsilastiriyorlar, gereksiz tartisma yaratiyor. Ornegin annem, benim gelirimi, kac kez kacakciliktan yakalandigini bilmedigim uzaktan bir akrabaninkiyle karsilastirdi. Ayip olmadigi durumlarda bile cogu zaman bunaltici yani.

Ickili bir oyunda cinsel fantezisini ogrendiginiz kisi, yine de size her seyini anlatmak zorunda degil.

Insanlari, vermek istemedigi bilgiler nedeniyle bunaltmak ayip.
  • buf-e kür  (04.08.21 22:05:07 ~ 22:07:38) 
Bu sebepten; is ilanlarinda maas yazmasi lazim.
Fransa'ya geldigimde bulduğum en güzel olaylardan biri bu. Yüzde 90 maaş araligi var ilanlarda.

Neyse bu olay var evet ve çok yüksek enflasyon olduğu için genelde son ise girenler öncekinden yüksek girer. Burada da böyle; misal 10 yıllık çalışan şu an 1.5 yillik calisandan bir 50-60 Euro az alıyor aylik :)

Neyse benim çalıştığım yerlerde soylerlerdi bana. Ama kendi aralarinda soylemezlerdi nedense.
  • logisticsmanager  (04.08.21 22:05:47) 
Mesela benim yaptığım işin özü, görev tanımım ve sorumluluklarım, iş gereği muhatap olduğum insanlar, iş yaptığım müşterilerin prestiji gibi detayları bir arada anlatınca insanlar çok iyi para kazandığımı sanıyorlar. Halbuki tahmin ettikleri kadar kazanmıyorum. Bu yüzden maaşımı söylerken çekiniyorum, genelde "ohaa niye öyle ağğz :(" diyorlar. Sonra anlat dur.

İnsanımız bilmedikleri şartlar üzerinden değerlendirme yapmaya çok hevesli olduğu için böyle bir algı oluşmuş bence. Bunun bir diğer etkisi de insanların gösteriş olarak işini satması oluyor. Vaay bu şimdi iyi alıyordur dedirtmek için de söylenmiyor bence. Bunun ekmeğini yediğim için şikayetçi diilim.
  • Bruce  (04.08.21 22:09:23) 
Çoğu zaman böyle durumlarda insanımız içten yanmalı motor gibidir. Tanıdıklarının ya da kendisiyle aynı meslek grubundaki diğer insanların daha yüksek tutarlar aldığını duyduklarında krizlere girerler, uyuyamazlar, sinirler gerilir. Kişinin başkalarını her yönden kendisi ile kıyaslaması "iyi değildir". İyilikte yarışacağımıza maddi konularda yarışıyoruz. Neyse..

Sanırım maaş sormak ayıp olmasa da soran kişiyle aradaki yakınlığa göre konunun anlamı da değişiyor.
Örneğin bir erkek için kendisiyle evlenmeyi düşündüğü kız sorar ise boşanma sonrası alacağı nafakanın hesabını da yapıyor diyebilirim bazı yaşadıklarıma bakarak. Maaşın yüksekliğine bakarak asla bir yuva kurulmamalı.


Ne de olsa "sürekli" nafaka şu halde bazıları için emeklilik ikramiyesi gibi bir şey.
O nedenle nerde olursa olsun işimi soranlara, doğrudan asgari ücretliyim derim. Samimi olmak lazım.

Maaşın da nereye gittiği, miktarından çok daha önemlidir.
Bazen çok para da rahatsızlık getirir sahibine.
  • Erva  (04.08.21 22:25:08 ~ 22:26:06) 
@aguen +1,

Ayıp olmasının saçmalığı bir kenara, bu tutum köleye çeviriyor insanları. Keşke herkes çok açık olsa da, bazı pislik firmalar bu durumu kendi yararına kullanamasa.
  • tey tey  (04.08.21 23:04:05) 
Bizim toplumda sadece maas konusmak degil, para konusmak genel olarak ayip olarak goruluyor ki ben de bu kafanin degismesi gerektigine inananlardanim ama bazi kurallar cercevesinde. Sektorden olan arkadaslarla maas konusuyoruz, bana sorarlarsa samimi cevap veririm. Ama benimle ayni meslek grubundan degilse sormam, ve net cevap vermeye de cekinirim. Sonucta bende alacagi bu bilginin pek ona bir faydasi olmayacak. Isin icinde sadece merak olunca beni bozuyor.

Gecen isyerinden bir arkadasa teklif geldi, %15 falan daha fazlaydi ama riskli bir firmaya gececekti. Madem risk alacaksin kokune kadar zorla dedim, %30 fazla maas arti pozisyon arti fazla tatil falan istemeli diye karar verdik. Maasi ve pozisyonu aldi, tatili vermediler. BAsti istifayi uzadi. Bu tarz konularda beyin firtinasi yapmak iyi oluyor.

Bende bana bir teklif geldiginde her zaman fikrine guvendigim 1-2 kisiye sorarim.
  • cooperr  (05.08.21 00:41:36) 
maaşlara bakın ya en iyi okul müzik öğretmenine 6.000 TL maaş veriyordu 2 sene önce. Adam 40.000 maaş diyor. benim 1 yıllık maaşım o.


  • guitarissimo  (05.08.21 03:25:51) 
Maaş söylenince hakkını arıyorsun +1

Şirket içi ve dışı olsun fark etmez, iş verenler konuşulmasını istemezler bu yüzden.

@guitarissimo, sakin ol ya kur çeviriyor büyük ihtimalle :D Bizim yazılım direktörü o kadar tl maaş almıyor bırak yazılımcıyı.
  • ananiyimioguz  (05.08.21 03:59:42) 
Valla yeni mezunken sorulur, sonra sormak maalesef her zaman aguen'in örnek verdiği kadar olumlu ilerlemiyor. Kıskançlık oluyor. Valla göz kalıyor. Burada nasıl olsa kimse beni tanımıyor diye sorulan bir maaş sorusuna cevap vermiştim, özelden denyonun biri yazmış "inanmıyorum, yalan söylüyorsun" diye. İnsanlar cins cins.


  • SiyamkedisiZorro  (05.08.21 10:03:12) 
Mini bir tartışma olmuştu haklı olarak gonderilerimiz silinmiş, bilgi kısımlarını alıp sadece onları tekrar yazayım:

gecmis duyuru postlarima bakarsanız nasıl aynı vasıftaki iş için maaşımın 3e katlandığını yazmışım. İş aradığımdan da bahsedip durdum burada.
Neden yalan söyleyeyim.

25 yaşında bir mühendisim Türkiyede.
İlk postta yazdığım tüm maaşlar da Türkiye'de TL olarak net, sadece 40000 dediğim tr'de ama € iş. Ondan vergiyi düşüp liraya çevirdim kendim.


İlk maaşım 4000 lira idi l, 1 ay sonra bunda çalışmam deyip çıktım aynı bilgi birikimle 12000e başladım. Ama insanlar burada bile "yalan söylüyordur fakir" diye düşündüğü için gerçek hayatta çok daha sık oluyordur bu.
  • aguen  (05.08.21 10:22:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.