[]

Psikoterapilerde ne yapılıyor?

ne konuşuluyor ki tedavi oluyor hasta? hastayı ikna mı ediyor uzman çaktırmadan?




 
terapide, terapist fikir empoze etmez, etmemeli.
olan durumların açıklamasını yapıp danışanın, farkında olmasını sağlamalı, farkı bakış açılarını gösterebilmeli.

  • d e j i n  (04.08.21 21:16:50) 
Psikoterapistin hangi ekolü benimsediğine göre değişmekle birlikte ikna söz konusu olamaz. Terapist, herhangi bir şekilde danışanın o anki durumu için gerekli değilse yönlendirmede bulunmaz.
Genelde ilk iki seans aile öyküsü alınır, danışanın günlük işlevleri nasıl, hayatın hangi alanında sorun yaşıyor, her şeyden önce terapiye gelme sebebi neydi, bu şekilde genel bir ruhsal durum muayenesi süreci denebilir sanırım. Günümüz terapileri genel olarak genelde hızlı, günlük işlevlere odaklanan ve sorun odaklı yaklaşımlar, terapi de bu seyirde ilerliyor. Mesela ne oluyor da iyileşiyor diye sormuşsunuz, diyelim danışan yüksek derecede sosyal kaygı yaşayan biri, terapistin sekreterini aramayi bu yüzden aylarca ertelemiş, bu durumda örneğin önce sosyal iletişim yetenekleri var mi, yok mu tespit edilebilir. Daha sonra ev ödevleri şeklinde küçük adımlar ile bu yetiler kazandirilmaya calisilabilir... Tabi o kadar farklı sorun ve danışan ve terapist var ki, bu o kadar fazla da kombinasyon demek. Ev ödevleri mesela kanser hastasi olan ve bu yüzden depresyonda olan birine karşı işe yaramayabilir.

Örneğin intihar konusu terapide önemlidir fakat kimileri gerekmedikçe o konuyu açmayın der, varoluşçu terapilerde özel olarak irdelenir zira ölüm korkusu bütün anksiyetelerin temel nedeni olarak görülmekte.

Bir terapi süreci nasıl olur diye merak ediyorsanız bu konuda en iyi yazarlardan biri irvin yalom bana kalırsa. Kitaplarında yaptığı terapileri paylaşma konusunda oldukça cömert, aynı zamanda kolayca okunuyor ve ilgi çekici.
  • Coyote  (04.08.21 21:17:56) 
sorunun ya da sorunların kaynağına iniliyor.
varsa travmalarla ve/veya gerçeklerle yüzleştiriliyor.

kimse kimseyi bir şeye ikna etmiyor, edemez de zaten.
  • blatta hiberna  (04.08.21 21:21:23) 
okumaya üşenirseniz, tamamı terapi seanslarından oluşan "in treatment" diye tatlı bir dizi var. onu izleyebilirsiniz.


  • fever  (04.08.21 21:24:21) 
Ben de soruya kaynak yapabilir miyim? Online terapiler klasik terapi kadar etkili mi?


  • beni sen öldürme  (05.08.21 11:00:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.