[]

aşırı hassas olmak

Artık içimi dökmek zorundayım.
ben aşırı hassas biriyim. şöyle anlatayım size, kapıya çarpıp kapıdan özür diliyorum, mesela sofra kurulacak böyle biraz daha afilli bardaklar var eşime diyorum ki onları götür sofraya, sonra kısık sesle onlar daha güzel diyorum, evet duydunuz.. diğer bardaklar duyup incineceklermiş gibi geliyor. mesela bir yerde yemek yiyoruz, beğenmediysem etrafımdaki kimseye pek belli etmem, güzeldi işte falan derim yemek üzülür gibi geliyor. yani bunun gibi zilyon tane örnek verebilirim. onların cansız nesneler olduğunun farkındayım, deli falan da değilim.. kavga gerektiğinde herkesle ederim orası ayrı ama herkesle empati yapmaktan, kasadaki kasiyere para verirken mümkün olduğunca bozuk para vermeye çalışmaktan (çünkü kasasında pek bozuk para olmayabilir 5 tl bütün vermek yerine birine 5 tane 1 tl verirse başka müşteri azarlayabilir vs.), eşyaları bile incitmemeye çalışmaktan, çöpe atarken bile özür diliyorum- mümkün olduğunca geri dönüşüme atmaya çalışıyorum bardağa "bak kırıldın ama şimdi yepyeni bi bardak olacaksın üzülme" falan demekten çok yoruldum.
bir yerlerde bunun sebebi var ve bunun için psikoloğa falan gitmem lazım biliyorum ama psikoloğa verecek param da yok, çünkü ingilizce dersi alıyorum onu bıraksam hocam bir öğrencisini kaybeder ve maddi olarak zorlanır diye düşünüyorum, işte yine birini düşünüyorum.
çok uzun oldu biliyorum ama bu kadar hassas olmamak için napabilirim? günlerdir ağaçlara ağlıyorum. parktaki ağaçlara sarılıp ağlıyorum, kedi sevip ağlıyorum.
çok yoruldum :(

 
kasiyerleri ben de düşünüyorum ya. bütün para verince falan kusura bakma diyorum hatta. ama diğer şeylere üzülmek biraz fazla.


  • xrated  (04.08.21 20:14:45) 
Hocam çok uzerler seni bu hayatta ya. Inşallah iyi insanlara denk gelirsin hep. Ben senin yarın kadar hassasım mahvettiler hayatımı :)


  • Fusha  (04.08.21 20:50:38) 
Valla bu hassaslık değil bence, bu başka bir seviye. Bunun hassaslık adı altinda nitelendirilmesi de durumu daha da kötüleştirir.

Benim tavsiyem bir an önce gidip uzman desteği alman şeklinde olur çünkü anlattıkların öyle çok sıradan şeyler değil. Bu olayın altında çok sağlam travmalar var gibi geliyor açıkçası.
  • j r r tolkien hayrani  (04.08.21 21:22:20) 
gerçekte yoksunuz sanırım. keşke sizin gibi insanlar olsa çevremde.

herhangi bir şeyden kurtulmanın tek yolu onu seviye seviye bırakmaktır.
  • karahan01  (04.08.21 21:25:40) 
j r r tolkien hayrani +1

yanlış anlamayın, teşhis koymak gibi olmasın ama aşırı suçluluk duygusu gibi bir şey olabilir.
bilinen bir travma dışında, çocukken direkt bir şeye sebep olmaktan ya da olmuş olduğunu zannetmekten, tacize kadar birçok nedeni olabilir.
çocuklar çevrelerinde olan ve başlarına gelen, yaşadıkları neredeyse her şey için kendilerini suçlarlar.
sizinki var olmama, var olduğu için kendini koyacak yer bulamama, hayatı hak etmeme noktasına ulaşmış.

psikologlar birliği, derneği gibi bir şey vardı yanlış hatırlamıyorsam, muhakkak destek almaya çalışın.
  • blatta hiberna  (04.08.21 21:34:43 ~ 21:43:22) 
Başka şeylere mi saygılısınız kendinize mi saygısızsınız bunu düşünmek gerekiyor bu noktada. Ben de böyle kimse alınmasın, üzülmesin diye çabalardım sonra dedim ki ben bu çabanın onda birini hak etmiyor muyum ya da diğer insanlar çok mu salak düşünemiyor? Bu iki sorunun da cevabı olumsuz, ben de belirli bir değeri hak ediyorum ve insanlar da bir şeyleri düşünebilir/empati yapabilir, herkesi her şeyi sırtlamayı bıraktım. Ben elimi çekince kimsenin hayatı mahvolmayacak dedim çoğu kez kendime ki öyle de. Kötülük etmek ayrı şey iyilik etmemek ayrı şey. Her şeyi bu derece yoğun düşünüyorken kendinizi unutmayın, bunları yaşayan biri size anlatsa ne derdiniz? Yazık etme kendini de düşün, yıpratma, kendine iyi bak demez miydiniz? <3 Herkesin/her şeyin yerine koymuşsunuz kendinizi birazda kendi yerinizden durun kendinize destek olun.


  • laputa  (04.08.21 21:43:04) 
hayatı yeniden keşfedin diye bir kitap var. okumanı öneririm. burada sürekli onu öneriyorum. :d sendeki sanırım fedakarlık şeması. gerçi kitapta bu şemaya değinmiyor ama yine de tavsiye ederim. bu şemayı bir araştır istersen.


  • black mamba  (04.08.21 21:53:31) 
Aklıma geldi ben ilkokuldayken sınıf öğretmeni herkese doğduğu ayları sormuştu. Ben nisan doğumluyum. Sonra şubatta doğanlara şubat eksik ay diye dalga geçti. Annem şubat doğumlu. Hoca annemin doğduğu aya eksik ay dedi, dalga geçti diye çok üzülmüştüm uykularım kaçmıştı 1 hafta boyunca. sdfsdf büyüyünce saçma olduğunu anladım üzülmemin. Devam etse bu şekilde senin gibi olacakmışım demek.


  • benim adim kerim hepinizi severim  (04.08.21 22:02:19) 
Bir arkadaşım var, her şey için herkesten sürekli özür diliyor. Mesela beni aradı, takside olduğum için açmadım, yarım saat sonra ben onu arayıp "ya açamadım taksideydim" dediğimde "ay özür dilerim, takside olduğunu bilsem aramazdım ya kusura bakma, çok özür dilerim" dedi. (Bu olayı abartmadım bu arada, böyle oldu.)

Evlerimizin arası yürüyerek 10-12 dakika, "bu akşam bilmem nerede kalmam gerekti, akşam gidip benim kedilere mama verebilir misin" diyor mesela, sonra da bana zahmet verdiği için en az beş kere özür diliyor. "Yeter artık özür dileme" diye kaç kere isyan ettiğimi hatırlamıyorum, bir noktadan sonra karşısındaki insan kendini kötü hissetmeye başlıyor ve çok sinir bozucu oluyor.

Bana o arkadaşımı hatırlattınız ve @tolkien hayranı'nın dediği gibi, bu hassaslık değil, uzman desteği arasanız çok iyi olabilir bence de.
  • kobuzchu kiz  (04.08.21 22:39:10) 
Öncelikle belirteyim konu uzmanı değilim. Az çok psikoloji hakkında okuyan biriyim. Cansız varlıklarla bağ kurmayı anlarım ki ben de kurarım zaten.hatırası vardır hiç yoksa beraber zaman geçirmişizdir öylece dursa bile. Ama böyle cansız varlığı canlıdan ayırt etmiyorsunuz anladığım kadarıyla. Yanlış kelime kullanmak istemem ama bu bana pek hassaslık kapsamına girecek bir durum gibi gelmedi.( Ki öyle bile olsa bu kadar hassasiyet sizi çok yorar) @j r r tolkien hayrani ile aynı fikirdeyim. Bir uzman ile görüşmenizin size faydası olacağını düşünmekteyim.


  • yazdonumu  (05.08.21 03:21:36) 
hassas değilmiş gibi davranın.

hassas olmazsınız bi süre sonra
  • bronz böcek  (05.08.21 14:54:13) 
Arkadaslarin bir cok soyledigine katilmakla birlikte İcinizde bi yerlerde muthis bir ofke, yakma, yikma, yok etme arzusu da vardir belki ve bu sizi cok korkutuyordur. O yuzden tavsiyem minimal de olsa siddeti aciga cikarabilecek eylemlere izin vermek. Ornegin sportif seyler olabilir, mobilya vs yapımı gibi kesme bicme gerektiren şeyler olabilir. Bunlar cesitlendirilebilir. Ya da derece derece gidilebilir en minimal seyden atiyorum karateye ya da tabak kirmaya bir yolculuk;))


  • red g  (05.08.21 16:00:31) 
nesnelerden özür dilemeyi bırakmaya çalış, kendini bu konuda kontrol etmeye çalış, gerisi düzelir.


gün içerisinde çok fazla özür dilemek (nesnelerden falan) öz güveni düşüren bir şey. özür ancak bir kabahat olduğunda söylenmesi gereken bir şey, sen gün içerisinde 10 defa özür dilersen kendine yetersiz, beeriksiz olduğunu söylemiş oluyorsun, beynin de bunu böyle alıyor. yapma.
  • selam  (24.02.23 13:06:23) 
hassas değilsin bence. bana kasıntı birisin gibi geldi. çevremden biri olsan tahammül edemezdim heralde.

napalım hümanistsin doğa dostusun diye övelim mi şimdi seni? kibirli bir tipsin, kasiyere davranışından bile kibir akıyor. fazla merhamet kibrin göstergesidir.
  • Hallegadola  (24.02.23 13:32:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.