[]

Yurtdışına expat gidince çalışma saati ve tatil nasıl oluyor?

Şimdi ben Fransa'dayim, cok mobil bir firma ve sürekli millet saga sola gidebiliyor (misal benim direktör 3-4 sene cin'de calismis direktör olmadan)

Simdi Fransa'da normalde 35 saat çalışılıyor ama yönetici olanlarda saat yok kontratta. Ama en kötü 36 gün izin var.

Ne biletim böyle çin, tayvan vs gibi ülkelere gidince bir kaç yıl nasıl oluyor bu haklar? Çünkü ben yöneticiyim ama 35 gün tatilim var. Evet kariyer icin giderim ama gidip 20 gün tatil yapacaksam biraz saçma duruyor. Misal Türkiye'deki fabrikaya falan gelsem hayatta gelmem daha az tatil hakkina falan (daha az maaşa da gelmem ama o önemsiz büyük ihtimal şu noktada)

Böyle giden var mi?

 
kontratin fransada mi kalacak? yoksa cin vs tayvana gidince local kontrata mi gireceksin? sorunun cevabi buna bagli. Misal bazi almanlar sartlari daha iyi oldugu icin ingiliz kontratina gecmiyor, kendi ulkesindeki kontrata bagli olup, uk`de calisiyorlar. (sirket ici mobilityden bahsediyorum), yani bunlari negotiate edebilirsin. (hem hangi ulkenin kontratina bagli olacagini, hem de lokale gececeksen oranin sartlarini.)


  • camussar  (01.08.21 23:05:46) 
Camussar doğru yazmış, bizde de kontratına bağlı. Lokal ofis bordrosuna geçersen o lokal ofisin olduğu ülkenin şartlarına göre yaşıyorsun, genelde 1-2-3-5 yıl kalması beklenenleri lokal ofis bordrosuna geçiriyorlar. Gezici olacaksan dubai moskova vs gibi bi yere bordronu alıp, oradaki kanunlara göre yapıyorlar. Eğer böyle bir ihtimal varsa zaten bu detay geri kalan her şey için de çok önemli.


  • roket adam  (01.08.21 23:24:51) 
camussar ve roket adam çok doğru şeylere değinmişler ama bir ek yapayım. expat olarak, "geçici" süreler için de olsa lokal firmaların bordrosuna geçirilirseniz, ana iş yerinizde sahip olduğunuz hakları içeren bir kontrat yapabiliyorlar. yani biraz esneklik gösterebiliyorlar.

kaldı ki belli bir seviyenin üzerindeki çalışanlar (genel olarak yöneticiler diyelim), aynı ülkede bambaşka bir işe bile başlasalar, mevcut şirketlerindeki mevcut haklarıyla başlayacak şekilde bile pazarlık yapabiliyorlar. illa ülkenin kanunları ile kısıtlı değilsiniz. mesela "Türkiye'de ilk sene izin hakkı yoktur, sonraki senelerde de şu kadar çalışan, EN AZ şu kadar izin hakkına sahiptir." şeklindedir mevzuat. ama bu şirketin ilk sene izin veremeyeceği anlamına gelmez. gayet de verebilir. diğer seneler için de aynı şekilde minimum sürenin üzerinde izin verilebilir.
  • co2s2  (02.08.21 16:53:17) 
Yukarıdakilerin tamamına katılıyorum, co2s2'ye kısa bir ek de ben yapayım.

Mevcut kontratındaki şartlar gideceğin ülkenin yasal alt sınırının altında olur ise uygulanamaz/ uygulanması sıkıntı yaratır. Bir ülkede çalışma izni ile çalıştığınız zaman, paranızın hangi ülkeden geldiğine bakılmaksızın, o ülkenin çalışma hukukuna ve yine varsa çalıştığınız ülkedeki asgari haklara ve özel şartlara göre davranılması gerekecektir.(Mesela AB içerisindeki dolaşım nedeni ile ortaya çıkan özel durumlar.) Bunun dışında kalan, yani yasal sınırların üstündeki rakamlar, sizin şirket ile anlaşmanıza bağlıdır.
Siz zaten avantajlı bir pozisyon ve ülkede olduğunuz için sizin durumunuzda beklenti avantajlarınızı korumak olacaktır. Ama sizin durumunuzun ters yönünde hareket edecek bir arkadaş olursa da hazır konu açılmışken bu da not edilmiş olsun.
  • yeninesiltupcu  (02.08.21 17:12:23 ~ 17:14:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.