[]

Türkiye'de undergraduate research imkanları var mı?

selamlar. undergraduate research programı sanırım koç ve sabancı'da var. bunlar dışında ne gibi imkanlar var?

ek olarak, benim akademi konusunda (özellikle yurtdışı) bir dünya sorum var ve malesef bu konuda danisacagim kimse yok. Bu konuda spesifik platformlar var mı, Türk veya yabancı? subreddit vs de olabilir.


 
imkandan kastettiğiniz ne emin olmamakla birlikte tubitak'ın lisans öğrencileri için araştırma bursu var, danışman hoca bulup proje hazırlıyorsunuz. lakin başvuru süresi bitti bildiğim kadarıyla.


  • halanne  (28.07.21 21:58:46) 
Koç ve sabancıda da tam olarak böyle bir “research” programı yok. Çünkü bu dönemde zaten research methods bilmiyor öğrenci diye bakılıyor.
Bağımsız şekilde Tübitak fonlarından ; research projenizi varsa yazarak, diğer bağımsız kurumlardan (istanbul kalkınma ajansı, kosgep vs veya yabancı fonlardan hocanız aracılığıyla başvuru yapabilirsiniz böyle bir iddianız varsa.
Bunlar dışında bir hocanın yürüttüğü proje varsa -tıpkı yurt dışındaki gibi- sizi elbette gruba dahil edebiliyor. Post gradlardan az alırsınız ama yine de sabit gelir olur. Zor olan proje sahibi hoca bulmak.

Yurt dışı sorularınız için YouTubeda çok gezinmenizi öneririm. İng varsa ing kanallars bakın. Yoksa; akademiklink, +90 gibi kanallardan başlayın.
Ab-ilan’daki bursları, çağrıları takip edin.
  • rewlack  (28.07.21 22:19:18) 
Hacettepe'de vardı böyle resmi bir "undergraduate research program" diye bişey. Hocalar projelerini yazıyordu, gidip konuşuyordun, işte her projeye 2-3 öğrenci alıyorlar falan. Seçilirsen 1-2 yıl sürüyordu genelde projeler, bitirirken de yazdığın makale en azından bi konferansta falan yayınlanıyordu. İsteyene burs falan da veriyorlardı genelde.

Ha ben girdim buna ama ne faydası oldu? Hoca "illa gel yüksek lisans yap, akademisyen ol" diye darlayıp durdu beni. İstemeyince de "niye vaktimi çaldın" diye trip attı ve küstü. Paper yazmayı / okumayı biraz öğrenmiş olabilirim. Araştırma konumu da (machine learning) sonra bi daha ellemedim, kaldı öyle o. Şimdi olsa yapmam yani.

Aynısı TOBB'da da vardı bu arada. Böyle resmi bir şey değil ama hocalar akıllı çocukları alıp kendi şirketlerinde bedavaya çalıştırıyorlardı. Buradan kontakt kurup yurtdışına doktoraya falan giden çok oldu. Zaten genelde hoca bi arkadaşına refer ediyor seni, oradan yürüyorsun.

Valla bence en güzel bilgi edinme yöntemi hocaların websitelerini bi gezmek. Oradan bişey çıkmazsa da mail atıp sormak. Sonuçta kendi projesine ucuz işgücü buluyor, yapabileceğini düşünürse niye istemesin.
  • plutongezegendegilmi  (28.07.21 23:19:38) 
Hacettepe'de var evet. Hatta adımız sitede past researchers olarak geçiyor hala. Ne oldu, makale aşamasında dolandırıldım gibi bir şey oldu çoğu işi benim ve arkadaşlarımın yaptığımız collaborationda adımız geçmedi; sonra tek çalıştığım ikinci projeden de ben çıktım kaynak kodunu vermeyip vs.

Ama paper yayınlayan arkadaşlarım oldu undergrad iken.

Ben de çok pişman değilim, past works diye koydum posterleri demoları siteme; hem de bütçe vs. sorun çıkarmadılar cutting edge teknolojilerle çalışıp yapılmamışları yapmış oldumm. Mezun olur olmaz arkadaşlarımın 2-3 katı maaşla işe başladım onlar sayesinde.
  • aguen  (29.07.21 03:01:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.