[]

Midi klavye tavsiyesi

Selam,
Midi klavye almak istiyorum, sıfırdan başlayacağım. Ne onerirsiniz?
www.hepsiburada.com
Novation 49 tuşlusunu alayım diye düşündüm, daha yukarı çıkamam fiyat olarak. İyi mıdır? Yeni baslayacagim diye süper bir şey almasam da olur ama 25 tuşlu gibi bir şey de almayayım dedim okuduklarim sonrasında, ne dersiniz?

 
Novation launchkey biraz fazla olabilir başlangıç için.

Alesis V49
shop.zuhalmuzik.com

Şu aletin tuşesi fena değil diyor herkes, ekstra olarak da pad'leri de iş görebilir.

Tek sıkıntısı 5pin midi çıkışı yok fakat o da zaten sizin ihtiyacınız olacak bir şey değil direkt usb üzerinden bilgisayara bağlayacağınız için.

Başlangıç için çok daha uygun ileride ilerletirseniz da 61 tuşlu Akai, Novation, Roland güzel bir şey alırsanız double decker yaparsınız bu eldekiyle birlikte :)
  • hedep  (28.07.21 18:49:32 ~ 18:50:55) 
Neden fazla olur hocam? :) Ne gibi ekşisi olur benim için? Tamamen bilmediğimden soruyorum.
Alesise ben de rastlamıştım iyi deniyor bu da, fiyat da daha uygun.

  • veritaslibertas  (28.07.21 20:20:26) 
Ne tarz müzik yapacağınıza bağlı bunun cevabı.
Çünkü bu klavyelerin tuş ağırlıkları vardır.

Fully Weighted Hammer action, semi weighted, synth action gibi.

Eğer piyano tonları yapacağınız müzikte önemliyse, fully weighted hammer action bir klavye iyi olur. Bunlar gerçek piyano tuşu gibi ağır tepkili olur. Hafif de bir sekmesi vardır tuşların. Piyano tecrübesi olmayan birine biraz ağır gelebilir tuşlar başta.

Yok ben pop elektronik house vs yapacağım derseniz synth action daha rahat olabilir. bunlar bildiğimiz orglar gibi çok hafif olur. Çalması da keyiflidir aslında. Tuşe hassasiyetinin piyano kadar etkili olmadığı ağırlıklı synth tonları ya da sololar için idealdir.

Bir de bu ikisinin ortasında yer alan semi weighted denen klavyeler var. Piyano kadar ağır olmayan, ama yine de piyano hassasiyetine yakın bir ağırlık veren tuşedir.

Bunlar önemli, çünkü çalma tarzınızı epey etkiliyor klavye tarzı. Aletlere bakarken bunu göz önünde bulundurun. Ama genelde çoğu müzisyen semi weighted kullanıyor benim gördüğüm eğer piyano geçmişi de yoksa.


Gelelim giriş seviyesi klavyelere:
Native Instruments-Komplete Kontrol oldukça popüler oldu. Avantajı şu, dijital müzik yaparken mutkala native instruments yazılımlarına denk geleceksiniz. Haliyle onlarla uyumlu da bir cihaz.
www.hepsiburada.com

Alesis VI49 benim de ikincil olarak kullandığım bir klavye. Gayet memnunum.
www.hepsiburada.com

Piyasada hala var mı bilmiyorum, neden üretilmediğini de bilmiyorum ama bence iki tane ürün vardı çok iyi her şeyiyle muhteşem.

M-audio axiom pro
novation impulse

Bunlardan bulursanız, çok zor ama belki bir 2 dükkanda sağda solda kalmıştır ya da temiz 2. el. Bunlara da bakın hem daha uyguna gelir. Hem de oldukça tatmin edici klavyeler.

Knobları, faderları, padleri her şey üstünde. Tuşeleri güzel vs.
  • anten  (28.07.21 21:54:59) 
Neden fazla olur.

Launchkey Novation Ableton Live ile kullanmak üzere tasarlanmış, live yazılımı ile fevkalade uyumlu çalışan bir kontrolcü. Üstündeki pad'ler ile scene tetikleyip fader ve potanslarda bir yalnızca mixer değil daw içerisindeki sinyal işlemcilerle de çok uyumlu adaptive bir şekilde çalışıyor.

Ayrıca diğer daw'lar için de uyumluluk patch'leri var.

Sizin ilk etapta ihtiyacınız olan tuş tetikleyip klavye çalmayı öğrenmek, müzik teorisine biraz adım atmak. Bir süre yukarıda bahsettiğim ileri olduğunu düşündüğüm özellikleri kullanmanız çok gerekmeyecek, kullansanız dahi mouse ile hamallık oluyor bi kontrolcü olsa tadından yenmicek deme ihtimaliniz az olacak.

Ki alesis üzerinde de 4 tane atanabilir potans ve bolca pad bulunuyor basic kontrolcü işlemleri için.

Bu saydığım sebeplerden dolayı ekstra bin lira klavyeye harcamanız çok makul değil, o bin liraya iş görecek bir ses kartı yahut kulaklık alıp daha makul bir setup oluşturmuş olursunuz benim fikrime göre.

Eğer ki bütçe bakımından hiç bir sıkıntım yok diyorsanız elbette ki canınızın çektiği üründen alabilirsiniz ben bütçe ve kullanım ile alakalı fazla dedim.

~
Anten'in dediği gibi henüz eğileceğiniz tarz ve çalışma şekli belli olmadığı için genel olarak ortalama iyi bir alet alıp suya ısınma adına alesisv49 tavsiye ettim. Anten'in dediği gibi piano, rhodes müthişmiş ben buna eğileyim dediğinizde hammer action bir alet gerekecek, ya da elektronik müzik ya da aranje tarzı bir mevzuya eğilirseniz yukarda henüz erken dediğim bir şey gerekecek.
  • hedep  (28.07.21 21:56:24 ~ 22:09:57) 
@hedep ve @anten, Bilgiler için çok teşekkürler süpersiniz.
Açıkçası fl studio ile beraber kullanmayı planlıyorum, buna egilecegim elektronik müzik deneyecegim. @hedep son paragrafina istinaden novation mu olmalı yani, yoksa yine de yönelim bakımından v49 ok mi?
@anten, senin fikrin nedir bu doğrultuda?
Çok teşekkürler.
  • veritaslibertas  (28.07.21 22:22:30) 
Ya biraz garip gelcek de midi klavyenin fazlası olmaz gibi bir bakış açım var benim.

Bi tane sürekli stüdyo ortamında kullandığım kontrolcülü bişey, bi tane sağa sola gezdirdiğim 49 mini tuşlu, bi tane pat diye ikinci kata çıkarabildiğim ufak bi hafif korg kullanıyorum ben mesela. O yüzden alesis v49 gibi ufak bişey alıp ileride ihtiyaca göre akai ya da novation 61 alınır gibi düşündüm ben. Alesis üzerindeki kontrolcüler pad'ler ilk etapta gerçekten iş görecek şeyler, sahnede kullanmak için ben de bi ara düşünmüştüm o aleti, yalnızca 5pin din midi çıkşı yok diye (yani bilgisayarsız kullanmak zor diye) almamıştım.

Ya da alayım tam olsun derseniz launchkey mk3 49 enfes bi alettir kenarda saçmalık param olsa ondan da alırım eheheh

Fakat
dediğim gibi fl kullanacaksınız, (ya da live, ya da studio one, ya da cubase ne olursa olsun) ses kartınız nedir? windows kullanıyorsanız ses kartı almadan çılgın bir latency (gecikme) probleminiz olcak, ses kaynağınız nedir, kulaklık aşık usandırır 4" dahi olsa bir çift aktif hoparlör almanız sizi dev rahat ettirecektir.

İşte daha basic bir midi klavye alarak home stüdyo bakımından daha geniş bir alan kaplayabilirsiniz oradan edilecek tasarruf ile, fikrim budur.
  • hedep  (28.07.21 22:27:04 ~ 22:29:00) 
Anladım hocam sizi :)
V49 çok cezbedici, muhtemelen de bana yeter zaten hayli hayli. Diğer yandan da 700 TL gibi bir fark var novationla, alet sağlam diyorsunuz. Bir kaç ay sonra kim bilir kaç para olacak alet, yine onu almak da f/p olabilir. Ama anladım sizi v49 da çekici çok. Bu arada novationda da var padler

Ses kartım yok, kullandığım notebook Windows, harman kardon hoparlörleri var, gecikme yaşanır mı acaba yine de?
Bir adet çin malı (markasını unuttum bilindik bir şey) Dap+AMP bir alet var elimde araya onu soksan iş görür mü?
Rockit sounda r50 kulaklığın var o iş görür mü?
E) hiç biri iş görmez mi :)
  • veritaslibertas  (28.07.21 22:38:22) 
windows it gibi latency yapar tek başına klavye çaldırtamaz (asio4all falan gibi "çözümler" olsa da yine cayır cayır gecikme yapar on board ses kartları)

mac olsa idare edilir derdim

en az tercihten en çok tercihe sıralıyorum (başlangıç için uygun bazı ses kartları)
behringer, presonus, focusrite, audient

bunların en alt segment ses kartını almanız iyi olur. China DAC audio interface özelliği var mıdır, varsa da nasıl bir asio değer veriyordur bi fikrim yok ama kendi driveri olmadığını varsayıp çok iş göreceğini sanmıyorum diyeceğim.
Behringer'de aynı sebepten çok tavsiye etmeyeceğim en alt modellerin driverleri yok (eski modellerin driver'ini hile hurda ile kurabiliyorsunuz ama boşa macera)

Söylediğiniz kulaklık olur ama işte onu bağlayacağımız gecikme yapmayan harici bir ses kartı (audio interface) lazım. (ayrıca o kulaklıktan da usanıp dışarı ses verecek bir şey olsun artık yeter diyeceksiniz kullanım sıklığına göre)
  • hedep  (28.07.21 22:59:47 ~ 23:00:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.