[]

Yıllık izni bölerek kullanma vs tam kullanma

Merhaba, bu sene ilk defa yıllık izin kullanacağım. 14 iş günlük izin hakkım var. Bunu istediğim gibi bölebilirmişim. Sizce bu izni ayrı zamanlarda birer haftalık kullanmak mı mantıklı yoksa hepsini bir anda mı? Sanki ayrı ayrı kullanınca daha avantajlı oluyor gibi. Ayrı ayrı kullanınca her bir izin 9 gün sürüyor çünkü. Toplamda 27 gün oluyor. Toplu kullanırsam aralıksız 21 gün. (Bir günü resmi tatile denk getirerek.) Sizin deneyimleriniz neler, psikolojik olarak hangisini yapmak daha mantıklı?




 
ayrı ayrı daha mantıklı tabi. toplu kullansan da hafta sonlarının sayılmaması lazım ama?


  • jelly bear  (26.07.21 19:06:20) 
Arada bir fark yok ki? Her turlu 14 is gunu izin yapiyorsun. Birinde 27 gun birinde 21 gun tatil oluyor demek sacma, haftasonlari calismadigini dusunursek. Hangisi tatil planlarina daha cok uyuyorsa onu yap.


  • hot potato  (26.07.21 19:10:28) 
Ben hep bolerek kullanmayi tercih ettim, hem farkli zamanlarda farklı tatiller yapma sansim oldu, hem de 2 hafta sonrasi ise donme ve 1 yil araliksiz calisma fikri beni boguyordu.


  •   (26.07.21 19:12:28) 
Teşekkür ederim. Tabii ki neticede aynı şeye denk geliyorlar. Sadece psikolojik olarak ayrı bölmek daha mantıklı geliyor bana.


  • wheel  (26.07.21 19:16:10) 
3'erli parçalara bölüyorum ben sürekli. çarşamba perşembe cuma cumartesi pazar şeklinde. zaten 5 günden sonra tatilin keyfi azalıyor.


  • roket adam  (26.07.21 20:30:55) 
Kanunen bir bölümünün en az 10 gün olması gerekiyor. Dolayısıyla buna dikkat edin. Belki istediğiniz gibi bölmenize izin vermeyebilirler.


  • kojonotsuki  (26.07.21 21:16:44) 
Stratejik düşün, resmi tatillere izin sakla. Mesela 30 Ağustos pazartesiye geliyor, ona bağlanacak yıllık izin 1 gün kar bırakır.

29 Ekim ona keza cumaya geliyor, 28'i de yarım gün olması lazım.
  • materyalist imam  (26.07.21 21:24:53) 
"Kanunen bir bölümünün en az 10 gün olması gerekiyor. " bu bilgi bir miktar hatalı. İş kanunundaki bu madde 2 hafta blok izin vermeyen iş yerlerinin çalışan talebi doğrultusunda, isterse 10 gün izin kullanabilsin diye koyulmuş bir madde. Bu şekilde kullanmak istemeyen çalışana bu şekilde kullandırmıyor bir çok iş yeri.

Ben yıllık izinlerimi 2-3 gün kullanıyorum normalde. haftasonu ile birleşince 5 günlük tatil oluyor.
3-3-3-3-2 şeklinde kullanırsanız totalde 24 gün olur ama 5 ayrı tatil yapmış olursunuz.

Diğer türlü 5 5 4 kullanmak daha mantıklı
  • zimbirik  (27.07.21 10:37:21) 
@zimbirik, tartışma başlatmak için demiyorum, yanlış anlaşılmasın. Bilginin bir miktar hatalı olan kısmı neresi orayı anlamadım. Yönetmeliğin maddesi açık:

"Ancak, 53 üncü maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullanılabilir."

İşveren böyle kullandırır kullandırmaz, o işverenlere kalmış. Ama işveren bu kurala uyduğu takdirde sen niye on günü blok halinde kullandırıyorsun deme şansı yok işçinin, tamamen kanuni bir uygulama.
  • kojonotsuki  (27.07.21 10:42:41) 
pazartesi-cuma arası 5 gün izin kullanayım da totalde 9 gün tatil yapayım diye bir şey yok bu arada. hemen hemen her yerde 5 gün izin kullanınca cumartesi gününü de izinden düşüyorlar normalde cumartesileri izin kullanmıyor olsan dahi.


  • reanarchy  (27.07.21 10:42:54) 
@kojonotsuki

Yönetmeliğin bu maddesi çalışanına uzun süreler izin vermek istemeyen işverenleri engelleyebilmek için eklendi.
Bu bilgi ile tutarlı olarak çoğu işveren zaten çalışanının blok halinde izin almasını istemiyor. işlerin aksayacağını düşünüyor.
Başka bir örnek vermek gerekirse; Yönetmelikte yıllık izinlerin işveren tarafından belirlenmesi ile alakalı bir madde de var fakat çoğu işverence kullanımı bu şekilde değil.

Yıllık izinle alakalı belirttiğin maddede de böyle bir durum geçerli. Çoğu işyerleri bu şekilde kullandırmıyor. Amacım da verilen bilginin soruyu soran kişinin işine yaraması. Anladığımız kadarıyla soruyu soran kişiye min 10 gün kullanması konusunda bir talep iletilmemiş.

@reanarchy nin dediğine ek olarak;

İş kanununda haftalık çalışma süresi 45 saat. Eğer günlük 9 saat çalışılan bir iş yerinde çalışıyorsan bu durumda cumartesiyi de 1 gün gibi ekleyemezler. Eğer haftalık 40 saat çalışan bir iş yerinde çalışıyorsan bu durumda cumartesiyi izin gününden sayıp saymamak işverenin inisiyatifine kalıyor. Bu durumda cumartesiyi sayan da saymayan da işverenlerde mevcut.
  • zimbirik  (27.07.21 11:01:47 ~ 11:02:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.