[]

bilmiyorum ve bilmiyorum ki farkı

türkçe öğrenen yabancı bir arkadaşım bu soruyu sordu ve tam net bir cevap veremedim. ikisi de anlam olarak aynı ama dilbilgisel olarak aradaki minik farkı/nüansı açıklayabilecek olan var mı?




 
dilbilgisel farktan kasıt şu mu?

ki bağlacı sonradan gelecek cümleyi bilmiyorum'a bağlayabildiği için;
"bilmiyorum ki sana anlatabileyim"
şeklinde kullanılabilir.
ki'den sonraki kısmı cümleden atarak, ki'yi tutup anlatımı pekiştirme amaçlı kullanılabiliyor.
daha öncesinde bilmediğini söylediğinde karşı taraf yine benzer bir soru sorduğunda bilmediğini pekiştirmek için, "inan bana ben de bilmiyorum" anlamında kullanılıyor.

dilbilgisel bir kural değil, günlük konuşma dilinden geçtiği için gramer kuralı olarak anlatılabileceğini sanmıyorum.
  • Bruce  (26.07.21 16:08:39) 
olumsuz yapılarda "bana göre" cümleye yakınma anlamı katıyor.

bilmiyorum (nötr)
bilmiyorum ki (yakınma)

sevmiyor (nötr)
sevmiyor ki (yakınma)

olumlu yapılarda ise yine "bana göre" cümleye zaten, çoktan (already) gibi anlamlar katıyor.

biliyorum (nötr)
biliyorum ki (zaten biliyorum)

seviyorum (nötr)
seviyorum ki (zaten seviyorum)
  • the guy from batman  (26.07.21 16:08:59) 
"Bilmiyorum" daha net bir cevap.

"Bilmiyorum ki" ise bilmek isterdim üzgünüm gibi bir anlam taşıyor. "Bilmem ki" olarak düşünebilirsin.
  • burty  (26.07.21 16:28:13) 
Sadece yakınma değil şaşkınlık da belirtir, kafanızda dedikodu yapan iki kişi canlandırın biri diğerine ne olmuş buna? diye soruyor, diğeri de şaşkın, gözlerini pörtleterek "ay bilmiyorum ki" diyor.

Burada bu yapıyı kullanan kişi temel olarak "bilmeme" haliyle birlikte, ama belki de ondan daha şiddetli olarak; o sırada karşılaşılan durumun, tavrın, olayın, sorunun kendi üzerinde yarattığı şaşkınlık veren, sinirlendiren, üzen, çaresiz bırakan, bıktıran etkisini anlatmaya çalışıyordur. sadece cevap vermiyor, cevabını kendi duygu durumunu anlatan bir şekilde çeşnilendiriyor ve muhtemelen karşısındaki kişiden de bununla ilgili bir dönüt bekliyordur. dil içerisinde kendine has bir yeri olmayan, kullanımı kişinin karakterine bağlı, hiç kullanılmadığında hiçbir eksikliğe yol açmayan bir yapı bu.

tam olmasa da fransızca'daki "si" gibi de kullanılabiliyor; "montunu almadın değil mi?" - "aldım ki!" (sen almadığımı düşündün ama ben aldım)
  • mentuhotep  (26.07.21 16:30:31 ~ 16:36:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.