[]

Kahve: cekim mi onemli niyet mi

Selam, ben sabahlari americano veya espresso icmek istiyorum. Bunun icin moka pot aldim ama buyugunden almisim 6 cup'lik. Gittim bi de kahveciden cekilmis kahve aldim, moka pot'ta espresso yapmak istedigimi soyledim ama gordugum kadariyla normal filtre kahve vermisler farkini da cok bilmiyorum. Daha ince/kalin cekilmesi gerekiyormus ama yani sadece goruntuyse fark etmez benim icin. Ben moka pot'a 2 turk kahvesi bardagi su, 2 tatli kasigi kahve koyup yaptigimda 2 shot espresso yapmis olmuyor muyum? bu espresso olmuyorsa noluyor filtre kahve mi yapiyorum farkinda olmadan? yeni, ufak bi moka pot almam gerekir mi? peki yeni bi kahve almam? sonucta filtre kahve de ayni cekirdekten yapiliyo espresso da, bu yuzden bence sorun olmaz ama espressoya o gucunu kuvvetini veren ince cekilmesiyse yenisini almam daha iyi olabilir; oyle mi?




 
birinde sicak buhari kahveden geciriyorsun digerinde uzerine damla damla su dokuyorsun.

Cekim dandik bile olsa istesen de o aletle filtre kahve yapamazsin. French press alsan ancak onla filtre kahveye yaklasirsin.
  • divit  (26.07.21 13:33:36) 
6 cup büyük almışsınız. moka pot'un kahve haznesini silme doldurmanız gerekiyor ki espresso benzeri kahve yapabilsin. sizin yapacağınız filtre kahve sertliğinde bir şey olur ki onun için ben olsam her seferinde moka pot hazırlayıp temizlemekle uğraşmazdım. iade edemiyorsanız kenara kaldırın, misafir falan geldiğinde onda yaparsınız.


  • malheiros  (26.07.21 13:44:44) 
moka pot'ta yaptığın şey espresso değil. ama espressoya yakın bir kahve elde edebilirsin. espresso için çok daha yüksek basınç barlarına ve moka pot'taki filtreye nazaran çok daha ince öğütülmüş kahveye ihtiyacın var. americano'ya daha yakın tatlar elde edebilirsin ama, evet.

moka pot'ta daha yoğun içimli ve pürüzsüz bir kahve elde edebilirsin. espresso için nitelikli bir espresso makinesine ihtiyacın var. yani kalkıp elindeki kahveyi espresso'ya uygun çok ince ve çok tutarlı çektirsen bile, moka pot'un filtresini tıkarsın. anlamsız olur.

dediğim gibi, moka pot yoğun aromalı ve gövdeli bir kahve içmene olanak sağlar. espresso için başka bir düzeneğe ihtiyacın var.
  • mermize  (26.07.21 13:44:52) 
bende de 6 cup mocha pot var, tek başıma olduğumda yarısına kadar kahve doldurup su haznesini normal seviyede dolduruyorum. mocha biraz sert pişirdiği için, suyun bolluğu ile dengeleniyor en azından.

Bunun dışında, kahve kısmı sorun olmaz, metalden bir kalın çektirmek lazım ama ince çekildiyse de kullanılır durumda oluyor.
  • lcha  (26.07.21 13:54:01) 
Espresso ve americano icin mokapot almissiniz, ama mokapot espresso yapmaz.

Filtrenin cekimi de, kavrulma derecesi de, cogu zaman cekirdekleri de farkli. Klasik espresso icin arabica ve robusta karisimi kullanilir mesela.

Mokapot ile espresso yapamazsiniz, kac tatli kasigi kahve koydugunuz onemli degil.

Basa geri donelim, espresso ve espresso bazli icecekler hazirlamak icin espresso makinesi almaniz gerekir. Burada da baska bir soru gelir: Full-otomatik makine mi yoksa marifet konusturabileceginiz makineler mi kullanmak istiyorsunuz?

Mokapot ile devam etmek istiyorum derseniz, klasik espresso icin paketlenmis kahvelerden baslayin. Filtre kahve kullanimi icin hazirladiklari mixi size mokapot icin cekmis olabilirler, sonucta her cekirdek ve cekirdek karisimi teoride her makine icin cekilebilir. Ama filtre kahve icin kavrulmus kahveyi mokapota koyup yakmanin bir manasi yok bence.
  • buf-e kür  (26.07.21 14:02:27 ~ 14:07:02) 
bu cihazı madem aldınız, kullanmışsınız, geri iade şansınız yok. o zaman deneyin biraz, yaptığınız kahveyi seviyorsanız problem yok. yapılan kahvenin espresso ya da başka bir şey olması fark etmez. ben eşime hediye olarak aldım, şu anda mokapot harici kahve içmiyor.

cihazı değiştirmeden önce mokapot için çekilmiş kahve alıp deneyin. kahvenin hangi kalınlıkta çekildiği önemli.
  • co2s2  (26.07.21 14:18:15) 
Tek kisi icin ideal 2-3 cup olan bence. Kagit filtre icin olan cekim sorun olmaz moka pot icin ama bir dahakine espressodan kalin kagit filtreden ince cektirebilirsiniz.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (26.07.21 14:21:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.