[]

iç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Hakkında

Arkadaşımın oğlu bu bölümü istiyor. Merak ettiğim tek şey Mimarlık gibi imza hakları var mı? Mimarlık fakültesindede bu bölüm var galiba.




 
merhaba

iç mimarlar odası uzun yıllardır bunun mücadelesini veriyor. teorik olarak imza yetkileri olsa da, pratikte olmadığını söyleyebilirim. türkiye sınırları içerisinde benim çalışmış olduğum belediyelerin tümü, mimari projeyi onaylamak için iç mimarın imzasını kabul etmeyip, mimarın imzasını istiyor. belediyelere sunulan tadilat projelerinde iç mimarların imzası bekleniyor, ancak bugüne kadar tadilat işine başlamadan önce tadilat projesi hazırlayıp, bu projenin belediye tarafından onaylanmasını bekleyen kimseyi duymadım. tadilat projesi de biraz teorik bir kavram haline gelmiş durumda.

ancak tahmin ediyorum ki, yakın bir gelecekte belediyeler hazırlanan projelerin teknik uzmanlık sorumlularına (tus) iç mimarları da dahil ederek, mekanlar tasarlanırken iç mimarlara danışılması gerekliliğinin üzerine düşecekler.

3-4 kata kadar imza yetkisi olayı da, nadir de olsa bazı belediyelerin insiyatif alarak ya da meslek odasının baskılarından bıkarak zamanında uygulamaya koyduğu bir kavram. ancak yasal bir geçerliliği yok. projen tamamlanmasından sonra kat malikleri arasında çıkan bir anlaşmazlık sonucu başı yanan, bu tür bir projeye imza attığı için ciddi bir tazminat ödemek zorunda kalan bir müteahhit ve iç mimar tanıyorum.

bir mimar olarak benim şahsi tavsiyem, kriz aşamasını çoktan aşıp hali hazırda dibe vurmuş vaziyette olan inşaat sektöründen uzak durmak olur. yine de, bu bölümü okuyarak kendisini geliştirip, belki inşaat sektöründe belki de başka bir sektörde başarılı olması mümkün. umarım arkadaşın yolu açık olur.
  • doubletapper  (24.07.21 21:57:36) 
İmza hakkımız yok. 2 kata kadar var diye yıllardır söylenir de yok. Çünkü Yalova kaymakamından halliceyiz.

İçmimarlar Odası da işte yıllardır uğraşıyor, ben üniversiteye girdiğimde de uğraşıyorlardı, 16 sene oldu daha uğraşıyorlar.

Tünelin sonu ışıklı yere çıkmıyor içmimarlıkta ve çok çileli bir bölüm hem okuması hem iş yapması. İyi değerlendirmek lazım.
  • faith no more  (24.07.21 22:35:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.