[]

şu hesaplanabilir mi?

mesela x yerde x ayında saat 7'de güneşin durumu, x ayında şu saatte olur gibisinden.

mesela istanbulda ekim ayında saat 7'de güneş şu konumda, haziranda da şu saatte aynı konumda olur falan.


 
www.sunearthtools.com

Böyle bir site var ama çok karışık.
  • dissendium  (23.07.21 18:05:07) 
hesaplanması lazım yoksa fark olursa ayvayı yemişiz demektir.


  • 1195  (23.07.21 18:27:19) 
Evet hesaplanabilir. Ama biraz uğraşmak lazım.

Misal Ankara 40. kuzey enleminde (aslında Ankara çok büyük, hangi noktaysa onu seçmek lazım hesap düzgün olsun diye ama anlatması kolay olsun diye düz rakam seçtim). Bu şu anlama geliyor, ekinoks günlerinde (dünyanın ekvatorda güneşle 90 derece açı yapabildiği zamanlarda), Ankara'da güneş tam öğle vaktinde ufuk çizgisinden 50 derece yukarıda görünecek.

Haziran ayında, en uzun gündüzün olduğu günde (21'i yani), dünyanın eğimi 23.5 derece olduğu için 50+23.5, yani ufuk çizgisinden 73.5 derece yukarıda göreceğiz. Aynı şekilde 21 Aralık için de 50-23.5'ten 26.5 derece açıyla geçecek. Günün uzunluğu da direkt bu açı ile alakalı zaten. Eğer dünya güneşe 90 derece açıyla bakan düz bir levha olsaydı, düz 12 saat gece 12 saat gündüz olurdu. Ama öyle değil ne yazık ki, garip gurup bi şekli var.

Şimdi mesela Mart ekinoksundan 21 Haziran'a kaç gün olduğunu biliyoruz. Güneşin yüksekliğinin 50 dereceden 73.5 dereceye hangi hızla değiştiğini hesaplayabiliriz. Dolayısıyla spesifik bir günde, güneşin gökyüzünde hangi çizgide ilerleyeceğini de hesaplayabiliyoruz.

Şimdi sıra hangi saatte nerede olacağını hesaplamakta.

Bir günün 24 saat olduğunu da biliyoruz. Ankara'nın 33 Doğu enleminde ama hesap kolay olsun diye 30 kabul edelim. 24 saatimiz 180 tane enlem (90 doğu 90 batı olacak şekilde) ayrılmış durumda.

Şimdi tam ekinoks zamanı, dönencelerden birinde (23,5 enlemi gibi) ve GMT 0'da olsaydık, güneş sabah 6'da doğup akşam 6'da batacak, ve 12 saatte 180 derecelik bir yay tarayacaktı. Biz güneşi 50 derece gördüğümüz için, tarayacağı uzunluk (düz çizgi gibi düşündüğümüzde, dünyanın yörüngesini değil de güneşin düştüğü plane'e göre projeksiyon alıyoruz gibi) aslında cos(17.5), o da yaklaşık 0.21 kadar daha uzun bir alan taraması gereiyor. Yani bizde %20 daha uzun sürmesi lazım günün, o da yaklaşık 14.4 saat ediyor. Biz düz 14 diyelim.

Şimdi, 33 doğu enlemindeyiz, her enlem yaklaşık 4 dakika. Demek ki güneş bizde 132 dakika (2 saat diyelim) daha erken doğacak. Demek ki saat 4'te sıfır noktasında doğuyor. Diyelim saat 8'de nerede olacağını merak ediyorsun, güneş doğduktan 4 saat sonra, gün 14 saatti, demek ki gideceği yolun 4/14'ünü gitmiş. Yaklaşık 0.3'ü eder. Tam ortadayken 50 derece yukardaydı, saat 8'de (tam ortaya gelmesine günün 0.2'si kadar vakit var), sin(3/5)'ten (yaklaşık 0.5), güneş 25 derece yukarıda olacak ve tam tepe noktası ile doğma noktasının arasında olacak.
  • plutongezegendegilmi  (23.07.21 18:46:55) 
evet hesaplanabilir, geçen sene python ile nasa'dan bir takım veriler çekerek böyle bir program yazmaya niyetlenmiştim ancak zamanım olmamıştı.

ben direkt, günlük olarak türkiye'de gün ve saat içerisinde hangi yerleşim yeri ne kadar güneş alıyor kaç derece ile güneş alıyor üzerine çalışmayı planlamıştım. teknik olarak hazırlanması çok zor değil ama planlaması çok önemli. emek ve özveri isteyen bir şey
  • avatar is back  (23.07.21 18:50:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.