[]

Online Psikoterapi Alan Var Mı?

Online platformlardaki uzmanlar yeterince eğitimli ve deneyimli mi?
Online terapi ne kadar işe yarıyor?
Platform/terapist öneriniz var mı?
Hangi kriterleri dikkate almak gerek?

Deneyimi olanlar cevaplayabilirse sevinirim.

Ben bir platformu gözüme kestirdim: evimdekipsikolog.com. Ücretler 160 TL ve sabit. Piyasadaki ücretlerle kıyaslandığında çok düşük kalıyor. Buradan terapinin kalitesiyle ilgili bir çıkarım yapılabilir mi?

Teşekkürler.

 
Bir psikolog olarak sadece online değil genel olarak terapist seçerken nerelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsetmek isterim.

Psikologlar için; lisans diplomasının psikoloji olduğundan emin olun. Yüksek lisansı klinik psikoloji olmalı (noropsikoloji, aile danışmanlığı gibi yüksek lisans mezunları da terapi yapıyor bence bir sakınca yok terapi eğitimi aldilarsa, yurtdışında da bu şekilde işliyor sistem ama klinik psikoloji tercih sebebi. Örnek veriyorum endustri psikolojisi yüksek lisans mezunuysa bir durup düşünmek lazım. Yetkinligini sorgulamak lazım. Yasalarımizda sadece klinik psikologlar terapi yapabilir diyor.). Hangi terapi ekolunde psikoterapi eğitimi almış, bunları sorgulayabilirsiniz. Şema terapi yapıyordur ama eğitim geçmişinde hiç bu konuyla ilgili bir şey yoktur. E o zaman nasıl yeterli olacak ki? Supervizyon, eğitim çok önemli terapide. İki saat eğitim alıp 'ben bdt yapıyorum' diyen kişilere de inanmayin. Kaç saat olduğu önemli bir detay. PDR mezunuysa ve sadece terapi eğitimi almışsa o da havada kalıyor. En azından klinik psikoloji yüksek lisansı olmuş olsun. Normal şartlarda PDR mezunu birinin terapist gibi çalışması yasal değil, doğru değil. Diplomalarını, eğitimlerini sorgulamak en doğal hakkınız ki çoğu psikolog buna mahal vermemek adına duvarına asar tüm bu belgeleri.

Online terapi kısmına gelince pandemi dönemiyle birlikte çoğu terapist online terapi yapıyor artık, yetkinlik yeterlilik mevzusu aynı yukarıdaki şartlar gibi bence. Etkililik kısmına gelince, bu süreçte online destek alıp verimli geçtiğini söyleyen çok arkadaşım oldu. Ben online terapi yapmayı da, online terapide danışan olmayı da deneyimlemedim. Ama belirli teknikler için önyargılı olsam da genel süreçte danışan terapist arasındaki bağ kurulduysa gayet olabilir gibi geliyor.

Etik kismindaysa videoların, seslerin kayıt edilip edilmediğini; kaydediliyorsa sizin dosyalarınızın sifrelenip sifrelenmedigini sorgulayabilirsiniz. Sonuç itibariyle bilgisayarın calinmasi ve kaybolması durumunda sizden habersiz danisan-terapist gizliliği zarar görebilir, tüm o süreci başka biri izleyebilir.
  • fraise  (21.07.21 12:37:02 ~ 12:38:28) 
Ben pandemiden beri online psikoterapi almaktayım. Vaka sayıları azalıp, aşılandıktan sonra terapistimin kliniğinde de terapi aldım zaman, zaman.
Şu sıralar iş çıkışımın onun programıyla uyuşmadığı için akşamları online terapi alıyorum kendisinden. İmdiii, sorulara geçelim.
Soru 1- Online platformlar hakkında bilgim yok; zira terapistimi kendim buldum şans eseri. Şöyle ki, daha evvelden iki farklı terapisti aramıştım; gel gör ki ikisi de telefonuma cevap vermemişti. Daha sonra başka bir terapisti aramaya karar verdim. Ne bilecektim hayatımda ki en doğru kararlardan birisinin bu olacağını.

Soru 2- ÜFF! Hem de nasıl! Düşünüyorum da terapiye başlamasaydım vay halime! kendime yaptığım en öenmli yatırım diyebilirim.

Soru 3 - Var: Tuğba Kaplanhan.

Soru 4 - burası mühim! bundan yıllar, yıllar önce terapist bozuntusu bir kadına gitmiştim. kadın, bir terapist neler yapmamalıdırın cevabı gibiydi. sürekli kendi inançlarını bana empoze etmek istiyor, dalga geçiyor, kişiliğime saygı duymuyordu. kendisinin gerçek terapist olmadığını da düşünüyorum bu arada. gerçek bir terapist bence danışanına "kız gibisin oğlum!" diye kızmaz ya da danışanının kişisel özellikleri sırf kendi "doğrusuyla" uyuşmuyor diye onu yargılamaz, bu özelliklerini sanki değiştirilmesi gereken kabahatli tutumlar olarak görmez. o zamanlar çok çekingen ve utangaç olduğum için böyle demişti bana mesleğinin yüz karası şahıs.
buradan şu sonuç çıkıyor: terapist, kendinde olanı hastasından/danışanından uzak tutmalı ki danışanı da yargılanma veya küçümsenme korkusu olmadan rahat bir şekilde kendini açabilsin.
Bu meseleyle ilgili dm'den de yazabilirsin. deneyimlerimi seve, seve paylaşırım.
  • pangea  (21.07.21 13:42:50 ~ 13:48:14) 
@fraise

Detaylı cevabınız için çok teşekkürler. Söylediklerinizi hem kafamdakileri toparlamak hem de başkalarına faydalı olması için özetliyorum:

Lisans: Psikoloji (PDR de olur, eğer yüksek lisansı klinik psikoloji ise)
Yüksek lisans: Klinik psikoloji (noropsikoloji, aile danışmanlığı vb de olabilir ama klinik psikoloji tercih sebebi)
Terapi ekolu: Eğitim geçmişine bakıp kaç saat eğitim aldığı kontrol edilmeli (yeterli süre eğitim almış olmalı)

Bir de soru eklemek istiyorum:
Güvenilir bulduğum bir online platformda ücretler 160 TL ve sabit. Piyasadaki ücretlerle kıyaslandığında çok düşük kalıyor. Buradan terapinin kalitesiyle ilgili bir çıkarım yapılabilir mi?
  • pantepember  (21.07.21 14:59:51 ~ 15:07:20) 
@pangea

Çok teşekkürler. Özellikle de soru 2'nin cevabı için. =]
  • pantepember  (21.07.21 15:01:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.