[]

yol kenarına konan sensörler araçdaki etanol molekülünü tespit edebilirmi ?

amaç alkollü araç kullananları yol kenarına konan sensörlerle tespit etmek.
araç giderken sensör saniyede 5 kere çalışıp etanol moleküllerini tespit edecek.

mesela aşağıdaki cihaz 1 kım mesafeden metanol gazını çok düşük miktarda olsa bile tespit ediyor.

www.zadetector.com

bizde meseal 10-15 metre olacağından daha basit bir cihaz iş görür.
bu cihaz üretilse emniyete satılamazmı ?


www.researchgate.net
bu yayındada lazerle ethanolü tespit etmişler. kullandıkları cihazlara ve tekniklere hakm değilim. anlayan varsa bu tekniği ticari ürüne getirip seri üretmek mümkünmü ?

 
Teknik olarak kesin yapılabilir. Hatta NIR kamera sistemleriyle yapılır gibi geliyor. Ama pratik olarak olmaz Arabada kolonya kullansan, şöför hariç diğer yolcular alkollü olsa felan, yanıltır hep. Olmaz yani.


  • Ruprect  (18.07.21 05:08:23) 
Etanol yüksek performanslı araçlarda (ferrari modelleri vs.) yakıta da karıştırılıyor %30 gibi oranlarda. Belki bu sorun yaratabilir.


  • westblack  (18.07.21 08:37:22) 
amaç radarla hız kontrolü gibi kontrol noktası oluşturmak.
bu cihazdan 500 metre ileride polis çevirme yapacak.
normalde 200 kişide 1 tane alkollü şoför yakalıyorsa
bu cihazla durdurduğu 5 araçtan 1 kişide alkollü şoför yakalanacak gibi.
eğer şoför dışı yolcular alkol kullanmışsa nefes üfletip göndercek tabiki.

benzine etanol karıştırılması durumunda haklısınız ama yanan benzin egzos yoluyla dışarı atılması lazım. zaten egzosun bir kısmı yolcuların oturduğu kabine sızıyorsa bu başlıbaşına bir sağlık sorunu.
  • aslindasorunumpsikolojik  (18.07.21 12:19:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.