[]

Araba soruları

Hiç arabam olmadı, işe metroyla gidip geliyorum ve metro daha rahat, fakat sevgili ile gezebilmek, arkadaşlarla plan yapabilmek vb. şeyler için artık bir araba şart olmaya başladı.

1. Herhangi bir otomobilin yıllık maliyeti ne acaba? Benzin falan hariç böyle bakımı, vergisi bilmemnesi?

2. Arabam.com'daki araba bul anketini kullandım, Citroen C3, Fiat Punto, Hyundai i20, Opel Corsa, Renault Clio, Skoda Fabia, Volkswagen Polo gibi küçük generic arabalar tavsiye etti.

Otomatik vites, yokuş destekli, böyle biraz teknolojik şeyleri olan ne tavsiye edersiniz ve sıfırları sanırım 180-220 bin lira arasında, sizce ikinci el en az kaça alabilirim? 100 bin mi? Eğer fark azsa krediye girip sıfır mı alınmalı acaba?

Bugüne kadar sadece kursta i20, evde de babamın Renault Laguna 2001 model aracı kullandığım için park sensörü de bilmem, yokuş desteği de, kamera vs. hepsi çok acayip teknolojiler gibi geliyor bana. :D Şu an basit bir giriş arabası alsam yetecek sanırım. Küçük ve otomatik olması önemli çünkü Laguna beni araba kullanmaktan soğutmuştu. (yeni ehliyet alan için fazla büyük ve manueldi bence)

Kia Picanto nasıldır bu arada? Erkek adama yakışmaz diyorlar ama özellikleri iyiyse binerim ne olacak.

bir not: genelde hep motor yorumları yapılırdı, bu i20'lerde onu anlamıştım araç cidden gaza basınca pek gitmiyordu. Fakat kurs arabasıydı tüplüye falan mı çevirdiler hiç bilmiyorum.

teşekkürler

edit: sitede hiç toyota çıkmadığını fark ettim, yaris'i de övüyorlardı bi ara.

 
eğer ulaşım konusunda rahatsan dertsiz başına dert alıyorsun, trafiğe girmek olsun gittiğim yerde park yeri bulabilecek miyim, park yeri aramak olsun kendini gönüllü şoförlük yaparken buluyorsun bunları tadınca arabayla dışarı çıkasın gelmiyor umarım bi etkinlik çıkmaz başıma diyorsun o da var :)


  • grimavi  (17.07.21 15:52:36) 
1- aldığın arabanın markası, değeri, motor hacmi, yaşı vs gibi kriterler vergisini belirler. Ben 2006 model 1.6 motor ford focus için yıllık 216tl vergi öderken 2015 model olanlar 500 600tl ödeyebilir. Bir de bakım masrafları da aynı şekilde marka ve modele göre değişirken, senin kullanmana göre de değişir. Her 10bin km yol yaptığında aracını bakıma aldırman aracın ömrünü uzatır, performansını arttırır. Ben kendi aracıma yılda yaklaşık 1000 civarı masraf yapıyorum.

2- yazdığın arabalar çok küçük arabalar. Corsa ve polo dışında yazdıklarını sil ama bence onları da tercih etme. Eğer maddi sıkıntın yoksa ve hatchback araba istiyorsab astra, golf, focus, fiesta gibi seçeneklere bak. İkinci el sağlıklı bir araba bulursan ve iyi bakarsan seni alışana kadar üzmeden götürür.
  • burty  (17.07.21 15:57:43) 
tamamen şehir içinde, kız arkadşaımla gezip tozayım, eş dostla bi yerlere giderken benim de araç olsun, yanıma 1-2 kişi de ben alırım, bi yerlere işim düşünce taksi ya da başkalarıyla uğraşmaktansa fiyu fiyu giderim diyorsan, bahsettiğin küçük arabaların hepsi işini güzelce görür.

kia picanto sormuşsun. o araç a segment olarak geçiyor. bir diğer muadili için i10 bakabilirsin. bunlar güzel araçlar tek dertleri çok konfor beklememek gerekiyor ve yüksek hızlarda biraz sarsıntı vs oluyo virajlara sert girince. i10 hiç binmedim ama picanto çok tatlı bir araç bence. +500 km yol gidersen şehir dışına vs bunlar yorar ama. ayda yılda 1-2 çok nadir giderim diyorsan düşün.

yaris şahane bir araç ama ucuz falan değil. yaris biraz araba alayım yıllar boyu beni uğraştırmasın aracı. tüm modeller arasında toyota sorunsuz araçtır söylentisi, yariste hakkını veriyor işte. istediğin özellikleri yarise doldurunca vergi dilimi atlıyor ve fiyatı uçuyor.

kısa kesmek gerekirse, mesajınızdan anladığım, çok araçtan anlamıyorsunuz ve tamamen hayatı kolaylaştırsın diye araç almak istiyorsunuz. bu durumda tercihiniz japonlar olsun. hyundai falan da son zamanlarda çok sağlam üretiyor deniyor ama arkadaşlar yazar ben pek bilmiyorum.

ikinci eller çok cazip değil bu arada hocam. yani 2021 x model 200 liraysa 2017'si falan 130-140 olsa ok derdim ama nerdeyse 2021 fiyatına yakın satıyorlar her yerde. ben aracı alırım 8-10 sene sorun çıkarttırmadan biner yoluma bakarım diyorsanız bence sıfır alın. kafanız da rahat olur, sıfırın keyfini de çıkarırsınız.

bu arada fiyatlar için bayileri çok gezin. liste fiyatlarına aldanmayın yalan onlar. min 10bin aşağısına alırsınız çoğu markayı.

edit : kredi sorusu da var. eğer aşırı derecede aceleniz yoksa biraz ekonomi piyasasını kurcalayın derim hocam. geçen dw almanyada haber vardı, hükümet seçim öncesi ucuz kredi yolunu arıyor diye. ek olarak bu yaz turizm açısından fena değil, sağlam girdi oluyor. dolar da ufak bir düşüş devam ederse araçlarda kampanyada görülebilir. ama sakın "ben kesin araba alacam" deyip kasım sonrasına bırakmayın. bi kur şoku, bi biten turist vs derken nolduğunu şaşırırız
  • avatar is back  (17.07.21 16:45:07 ~ 16:47:32) 
Hyundai i10 2015 model var, geçen sene 12500 km için 6500TL (benzin, vergi, geçiş ücreti, vergi, bakım, yıkama, vs. dahil), bu sene 4250 km için 3000 lira masraf yapmışım. Yeni model araçlarda vergiden dolayı daha fazla masraf olacaktır. Örneğin benim arabanın MTVsi 205 lira ama arkadaşın 2021 model arabasının MTVsi 630 lira.

i10 özelinde şehir içi için üzmez ama şehirler arası fazla basmadığınız (max 120 130) sürece idare eder. Otomatik viteste 4 vites olduğu için daha fazla bastığınızda yakıt ekonomisi düşüyor.
  • inheritance  (17.07.21 22:15:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.