[]

Avrupa ülkeleri

Avrupa ülkeleri arasında bilime, teknolojiye en fazla katkı yapan ülke hangisi?

Bilim, teknoloji olarak en fazla yazılı kaynak hangi dilde var?

Avrupa'da bilime, teknolojiye katkısı büyük olan 10 kişi kimler olabilir? (19. yüz yıldan günümüze kadar)

 
einstein
almanya

  • reanarchy  (16.07.21 17:50:03) 
bilime en çok katkıyı açık ara almanya yapmıştır. Almanyanın peşinden ingiltere sonrasında da fransa gelir (ingiltere fransa başa baş nerdeyse)

Temel bilimlerde ise yayın sayısı son 10-12 senedir sıra değişmiyor. Usa-China-germany banko ilk 3 sırasında. Peşinde japan-uk mücadelesi var. 6-7-8 vs fransa india italy gidiyor öyle.

Almanlarda; Gauss, Hilbert, Riemann, Weierstrass, Dirichlet matematikte hem dünyayı değiştirmişlerdir hem de benim okulumun uzamasına sebep olmuşlardır. Mühendislikte de mesela Gutenberg, Avrupa'ya matbaayı getirmiştir; Hans Geiger, Geiger sayacını icat etmiştir; Konrad Zuse, ilk bilgisayarı yapmıştır. Zeppelin, Daimler, Diesel, Otto, Wankel, Von Braun ve tabiki de Benz dünya motor ve taşıt tarihini yazmıştır. Tabi daha einstein, planck, fischer gibi fizikçiler kimyacılar vs var daha ama o alana pek hakim değilim ama o alanda da dünya tarihini almanlar yazmıştır desek hata olmaz sanırım.

Ha bir de daha karl marx, max weber, engels, heiddeger vs toplum bilimciler var. daha sabaha kadar uzar gider bu liste.

Tabi yukarıda almanlar istatistiki olarak avrupada 1.sırada, dünyada 3 ama bence çok çok açık ara Almanlar kadar dünyaya etkisi olan millet olmamıştır temel bilimlerde.

teknoloji için özel olarak bir şeyler yazmadım ama zaten başta alman fizikçiler ve mühendisler tüm dünya teknolojisini oluşturan altyapıları yapmışlardır. teknolojiden kasıt yazılım vs ise, şu an da yapılan çalışmaların ekmeğini 10-12 sene sonra yemeye başladıklarında tekrar bir 19-20.yy şahlanışını görebiliriz o alanda
  • avatar is back  (16.07.21 18:07:50 ~ 18:13:15) 
Planck


  • durgunfoton  (16.07.21 18:09:22) 
Kaynak buldum: nces.ed.gov

Kişi başına Luksemburg ama küçük bir ülke olduğu için toplamda Türkiye'yi gecemez. Ama toplamda Almanya, hem kişi başı bakımından yüksek hem de nüfus nedeniyle toplamda.

Almanya, Birlesik Krallik'tan hem toplamda hem kisi basina ileride.
  • howfaristhesky  (16.07.21 18:22:14 ~ 19:27:58) 
19. yüzyılla sınırlandırdığın için alamanya. 17 veya öncesi deseydin İngiltere'ye rakip olacak ülke yok dünyada (hep bu Newton denilen adam yüzünden).


  • noluyo yaa  (16.07.21 18:26:18) 
Hala Almanya'dır muhtemelen. Mesela günümüzde MEMS konusunda onca amerikan, kore ve japon firmasının arasında avrupadan bir tek Bosch var. Otomotiv elektroniğinde yine Bosch ve Infineon var.Ya da bakıyorsun kenarda köşede bir firma micro dalga ile ateşleme yapan buji geliştiriyorum diyor. Yine başka tarafta başka bir firma bundan 20 sene önce ilk yapay kalbi geliştirip, takmış.


  • reactionic  (16.07.21 18:54:35) 
herkes almanya demiş ama bana nedense ingiltere gibi geldi.

en fazla yazılı kaynağın ingilizce olması sebebiyle böyle düşünüyor olabilirim ama öte yandan amerika'nın da etkisi olduğu için yanıltıcı olabilir.
  • co2s2  (16.07.21 19:13:20) 
Önce İngiltere sonra da (bismark ve Hitler'in etkisiyle ) Almanya denebilir sanırım.

Bir şekilde bize öğretilmiş popüler olmuş isimleri sıralamak yerine Avrupa'nın, ortaçağın karanlık ve kilisenin sert baskısı altında geçen zamanlarından sonra asıl olarak batıdan Endülüs emevilerinden aldıkları bilgi, tecrübe ve kitaplarla bugüne geldiğini söylemek yanlış olmaz. Doğudan da Osmanlı'dan etkilenmişlerdir.

Buna bakarak bilime yatırımın da ispanyadan başlaması gerekirdi aslında ama yaptıkları katliamlarla büyük bir ah ya da beddua almış olsalar gerek öyle Almanya veya İngiltere gibi gözle görülür bilimsel bir ilerleyişleri yoktur.
Ne zaman İspanya dense geçmişi tarihi yapılarıyla ile hatırlanırlar o nedenle. İspanya, Endülüsün bilimsel mirasından nasibini alamamıştır. Hatta mimari yönden tarihi yapıları İslam kültür ve dokusundan doğrudan etkilenmiştir.
  • Erva  (16.07.21 19:48:35) 
19. Yuzyildan baslatiyorsan full+full almanya.
Sirf savas zamani cikardiklari aletlerle uzaya gidildi.
Savastan kacan almanlarin yaptiklariyla da dunya degisti.

ingiltere getir goturunu yapar almanya'nin, diger ulkeler de yemegini falan yapar iste.

Ayni donem amerika da cosmustur ama bakarsan hepsi alman kokenlidir.
Onlara gonderdikleri casuslarla ayni anda rusya da ayni aletleri yapabilmistir.
  • divit  (16.07.21 20:56:22 ~ 20:57:48) 
@aloha snackbar, katkıdan kastım keşif, icat, kitap, makale, kayda değer olan her şey.

@howfaristhesky, cevabınızla soru arasında bağlantı kuramadım. Eğitimle ilgili bir soru sormamıştım.
  • dissendium  (16.07.21 23:49:34) 
faraday, bohr, einstein, maxwell, planck, heisenberg, turing, hubble, schrödinger, anlatılanlar doğruysa tesla.

ben çok bilmem. aklıma gelenler bunlar.
  • ya ben lan neyse  (17.07.21 00:42:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.