[]

Doğurduğuna inanıyorsun da öldüğüne mi inanmıyorsun?

Dogurduguna inaniyorsun da oldugune mi inanmiyorsun, fikrasinin farkli bir versiyonu mu var?

"Borc: ilk 5000 yil" kitabini okuyorum, yazar 3-4 yerde nasreddin hoca'dan alinti yapmis, bir tanesi de ekte.

Kazani dogurtan normalde hoca ama kitapta komsuya dogurtmus yazar. Farkli versiyonu yoksa yazar yanlis hatirliyor demektir. Uzucu oldu acikcasi benim icin. Guzel guzel okuyordum.

 
Valla farkli versiyonlari olmasi normal cunku oylesine uydurulmus bisey ancak burda durum farkli versiyon olayi degil, mantiken sacma bir uyarlama olmus bu. Inanma olayi icin biseyleri kabul etme gerekir mantiken yani birisi sana bisey derse onu dogru kabul eder inanirsin misal. Burda ise komsu inanan degil inandiran rolunde. Dolayisiyla gidip ona 'dogurduguna inaniyorsun da oldugune inanmiyor musun?' demek sacma olur cunku inanmiyor ki aksine inandiriyor.

Onu gectim cimri adam niye gidip fazladan esya versin? Hadi diyelim verdi bunu yaptigi icin niye mutlu olsun?
  • j r r tolkien hayrani  (14.07.21 01:20:00) 
Ben de biraz zorlandim ama mantik şu sanirim: yazar, bir toplumda, verilen armaganin daha iyisini vermek makbuldur diyor. Bu faiz demek diyor ama faizi hissettirmeden vermek lazim, cunku arkadas arasinda faiz diye bir lafin gecmesi ayip olur.

Dolayisiyla komsusu da "bu tencere de ne" diyen hocaya "ee sen bana bir iyilik ettin, bu da senin bahşişin" dememek icin, sakaya vurarak "kazan dogurdu eheheh" diyor.

Hoca da bakiyor kazan dogurmus. Firsat bu firsat, adamdan kazan aliyor (kazan yazdim da kitapta tencere diye geciyor, fark etmez), kazan öldü diyip vermiyor.

Bu son kismin yazar acisindan kullanisli bir tarafi yok tabii.
  • hlot  (14.07.21 01:30:32) 
Tabii bu hikayede karsidaki adamin cimri olup olmamasinin bir manasi yok.


  • hlot  (14.07.21 01:37:04) 
@hlot
Iyi de burdaki olay armagan meselesi falan degil ki. Armagan verdigin seyin artik senin olmaktan cikmasini kabul eder. Burda ise olay metinde de gectigi gibi 'odunc alma' olayi. Odunc alinan sey de genelde alindigi gibi verilir, hadi diyelim adamin dedigi gibi daha iyi sekilde vermek makbul olsun burdaki sacma olay cimriligiyle nam salmis birinin bunu yaparken mutlu hissetmesi. Yani kisi cimri ise karsiliginda iyi bisey gelecegini bilse bile fazladan verdigi icin mutlu olmaz cunku ne zaman karsiligini alacagini bilmez. Daha dogrusu alip almayacagini da bilmez.

Karsidaki adamin cimri olmasinin da aslinda manasi var. Eger kazani veren kisi cimri komsu olarak nitelendirilseydi o zaman ilk basta istemeye istemeye kazani verirdi. Verdiginden fazlasini aldigi zaman ise ayni seyi tekrar yapmak icin istekli hale gelirdi. Yani gelecek sefere kazan istenilseydi buyuk bir istahla verecekti cunku fazlasini alacagini bilirdi. O yuzden bence adamin dagittigi roller cok oturmamis.
  • j r r tolkien hayrani  (14.07.21 01:44:54 ~ 01:46:58) 
Evet evet, garip olmus her turlu.


  • hlot  (14.07.21 02:07:53) 
o fikra oyle degil, sacmalamis, kitaba basarken de kimse uyarmamis garibi


  • speedy  (14.07.21 10:41:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.