[]

Temettü geliriyle geçinen var mı?

Yaptığı yatırımlarla yıllık 100k civarı temettü geliri olan ve hayatını bu şekilde geçindiren var mı? Veya çevrenizde tanıdığınız?

Teşekkürler.


 
bu temettü olayından ballandırarak bahsedenler oluyor da, ben de hiç duymadım buna parasını bağlamış olanı. ben tl cinsinden hiçbir gelir için ''uzun vadeli'' bağlamam paramı. akıllı yatırımcının da böyle davrandığını sanmam.


  • juninho77  (11.07.21 18:21:08) 
amerikada falan olur onlarin borsalarindan (onlarda bile sadece borsadan yapan nadirdir). turkiye'de olmaz. tl ile yatirim yapilmaz zaten.


  • robokot  (11.07.21 18:38:51) 
türkiye'de temettü, deneyimli borsa yatırımcıları tarafından bir garanti olarak görülüyor. mesela ben bu dönemde bir beyaz eşya hissesi aldım. fk'sı 5.77.gelecek bilançoda karını arttıracağına eminim. gelecek 2.bilançoda da aynı şekilde.bu fiyatla fk'sı 3.5 4 civarına gelecek diye bir beklentim var. piyasa bunu fiyatlamasa bile en kötü temettümü alırım diye düşündüğüm için daha rahat alım yapabiliyorum.büyüyen firmalara ucuz fiyattan alım yaptığında temettü mantıklı olabilir ama tüpraş 20 yıldır temettü veriyor bütün parayı ona basıp emekli olayım mantığı yanlış tabi.


  • potsdamer  (11.07.21 19:06:47) 
Yıllık 100K temettü için o kadar para gömen adam 100k ile geçinemez +1


  • himmet dayi  (11.07.21 20:44:58) 
Yanlış hesaplamiyorsal yıllık 100k temettü için 1.5-2 milyon lirayi borsada tutmak lazim (yanlissa düzeltin)

Evet bu parayı borsada tutabilen adamin zaten kenarda daha milyonlari vardir. Aylik 9bin lira da böyle birine yetmez. Ya bugün İstanbul'da düzgün bir dairenin kirasi 4-5 bin lira 9 bin lira milyonlari olan adam için para değil.
  • logisticsmanager  (11.07.21 21:32:56) 
Şöyle, genelde benim gözlemlediğim kadarıyla temettü geliri uzun vadede inşa edilen bir süreç.

Mesela kendim şöyle bir hesap yapmıştım. Hisse adı vermeyeceğim, ama 2015 yılında ev satmıştım 240 bine. Ben o miktarın ufak bir bölümünü hisseye koymuştum.

Ama eğer 200bin lirasını koysaydım, 49000 hisse alıyordum yaklaşık.
Bugün o 200bine alacağım hisseler yaklaşık 900bin civarında oluyor.
Bu yıl alacağım temettü ise 89bin tl.
Tabii o evin gelirini başka yerlere harcamasaydım:)

hatta 2015'ten bu yana o şirketten düzenli alacağım temettüler de yılda ortalama 30000 civarına geliyor. Bazı yıllar çok bazı yıllar az.

Demem o ki, ben bu yatırımı yapsaymışım şu anda yıla göre 30 ile 80 bin arasında bir gelir elde ediyor olacaktım ki benim çapımda bir yatırımcı için fena sayılmayacak bir ek gelir sağlayacaktı. Mesela son iki yılki temettülerle ikinci el b sınıfı bir otomobil alabilirdim, kredi çekmeden borca girmeden, ana paramı bozmadan.

Yine de bu seneki tatil masraflarımı yine temettülerimden karşılıyorum çok da kötü değil:)

Ama tabii bu bahsettiğim firma son 5-6 yılda çok hızlı büyüme gösterdi. Hisse fiyatını neredeyse 7'ye katladı.

Yani o temettü gelirini alanlar muhtemelen vaktiyle hisse ucuzken almış, şirket büyüyüp kar dağıttıkca da kazanan adamlar.

Mesela bu sene hisse başı 60 lira temettü veren şirketler var. Ama hisse fiyatı 1000 liranın üstünde. Benim yılda 60000 almam için elimde 1000 hisse olması yani şu anda 1milyon tl'lik yaklaşık hisse almam lazım. Ama ben uyanıklık edip 2014'te
hisse fiyatı 70 lirayken bu hisseyi alsaydım, 70bin'e 1000 hisse alacaktım. Sadece son 3 yılda 160bin liraya yakın temettü geliri alacaktım. Ana param ise 1milyonun üzerinde olacaktı.

Tabii ki o yıllarda finansal okuryazarlığımın zayıf olması, ya hisse senedi mi alsam deyince çevremde herkesin "aman şöyle batarsın böyle batarsın" demesi yüzünden gittim ev aldım hisse alacağıma:D

Türkiye'de uzun süreli borsa yatırımı çok yapılmıyor. Genelde haftalık, aylık vurkaçlar peşinde insanlar.

Bu arada 70 liraya alsaydım o hisseyi diyorum ya, ben de o hissenin fiyatı 140 TL olduğu gün "bu hisse çok şişti, ben bundan çekeyim paramı" der satardım:) Kendimi biliyorum.
  • anten  (12.07.21 12:51:38 ~ 12:53:54) 
Parayı mevduatta tutmak daha mantıklı olur borsadaki oranlarla.


  • arnold schwarzeneger  (12.07.21 13:29:46) 
yillik 100k ciddi bir temettu geliri, bunun icin sahip olunmasi gereken hisse bedeli olducka yuksek. lakin bu temettu emekliligi ya da temettu geliri konusunu tamamen bosa cikarmaz. bu konu ciddi anlamda uzun soluklu bir konu ve ilk seneleri sadece lot biriktirmekle geciyor. burdaki en onemli olay gelen temettuler ile ufak tefek demeden tekrar geri alim yapmak, 10 yillik surelerde bir cok hissenin dolari-altini alt ettigini gorebilirsiniz youtube'da oldukca video var. butun parayi temettu isine yatirmak bence de dogru degil ama dedigim gibi 10 yillik vadeler turkiye'de borsa ile ilgilenen %99'luk kesim icin imkansiz vadeler.


  • bay b  (12.07.21 13:36:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.