Şöyle, genelde benim gözlemlediğim kadarıyla temettü geliri uzun vadede inşa edilen bir süreç.
Mesela kendim şöyle bir hesap yapmıştım. Hisse adı vermeyeceğim, ama 2015 yılında ev satmıştım 240 bine. Ben o miktarın ufak bir bölümünü hisseye koymuştum.
Ama eğer 200bin lirasını koysaydım, 49000 hisse alıyordum yaklaşık.
Bugün o 200bine alacağım hisseler yaklaşık 900bin civarında oluyor.
Bu yıl alacağım temettü ise 89bin tl.
Tabii o evin gelirini başka yerlere harcamasaydım:)
hatta 2015'ten bu yana o şirketten düzenli alacağım temettüler de yılda ortalama 30000 civarına geliyor. Bazı yıllar çok bazı yıllar az.
Demem o ki, ben bu yatırımı yapsaymışım şu anda yıla göre 30 ile 80 bin arasında bir gelir elde ediyor olacaktım ki benim çapımda bir yatırımcı için fena sayılmayacak bir ek gelir sağlayacaktı. Mesela son iki yılki temettülerle ikinci el b sınıfı bir otomobil alabilirdim, kredi çekmeden borca girmeden, ana paramı bozmadan.
Yine de bu seneki tatil masraflarımı yine temettülerimden karşılıyorum çok da kötü değil:)
Ama tabii bu bahsettiğim firma son 5-6 yılda çok hızlı büyüme gösterdi. Hisse fiyatını neredeyse 7'ye katladı.
Yani o temettü gelirini alanlar muhtemelen vaktiyle hisse ucuzken almış, şirket büyüyüp kar dağıttıkca da kazanan adamlar.
Mesela bu sene hisse başı 60 lira temettü veren şirketler var. Ama hisse fiyatı 1000 liranın üstünde. Benim yılda 60000 almam için elimde 1000 hisse olması yani şu anda 1milyon tl'lik yaklaşık hisse almam lazım. Ama ben uyanıklık edip 2014'te
hisse fiyatı 70 lirayken bu hisseyi alsaydım, 70bin'e 1000 hisse alacaktım. Sadece son 3 yılda 160bin liraya yakın temettü geliri alacaktım. Ana param ise 1milyonun üzerinde olacaktı.
Tabii ki o yıllarda finansal okuryazarlığımın zayıf olması, ya hisse senedi mi alsam deyince çevremde herkesin "aman şöyle batarsın böyle batarsın" demesi yüzünden gittim ev aldım hisse alacağıma:D
Türkiye'de uzun süreli borsa yatırımı çok yapılmıyor. Genelde haftalık, aylık vurkaçlar peşinde insanlar.
Bu arada 70 liraya alsaydım o hisseyi diyorum ya, ben de o hissenin fiyatı 140 TL olduğu gün "bu hisse çok şişti, ben bundan çekeyim paramı" der satardım:) Kendimi biliyorum.
0