[]

uzun süre abd'de çalışıp tr'ye dönüp çalışmadan yaşayanlar

çoğunuz görmüşsünüzdür böyleleri. özellikle çok büyük teknoloji şirketlerinde (ibm, google gibi bilimum silikon vadisi şirketleri) çalışanlar da görüyorum bunu. tabiki çok kazanıp cebi dolduruyorlar ama ek olarak bi gelir modeli yaratıp onun rahatlığı mı oluyor? olay ne tam olarak? şirket kurup uzaktan yönetmek falan mı oluyor mesela?




 
Bak dostum şöyle düşün
İstanbul'da bir hayat yaşamak için 10 bin tl'ye ihtiyacın var olsun kira hariç.
10 bin tl x 12 x 20 yıl dediğinde 2.4 milyon tl yapıyor. O da şu anda 260 bin dolar civarı bir para.
Artı olarak da 200 bin dolar da ev için kullanacağını farz edelim.
Bu yaklaşık 500 bin dolarlık para, büyük teknoloji şirketlerinde sr pozisyonlarda kolaylıkla biriktirilebilir bir para.
Dolayısıyla adam 5 senesini feda edip, gerçekten çok iyi para kazanıp, bonuslarla primlerle, stock optionlarla maaşından artanlarla buraya geri dönüp, ölene kadar keyifle yaşayabilir.
Bu kadar zeki adamlar tabii gelip bu parayı burada tl'de de tutmuyorlar, bir sürü yatırım yapıyorlar. Hiç bir şey yapmasa facebook, google hissesi alırlar, hem dolardan hem de hisseden kazanırlar.

Yani bir şey yapmak zorunda değiller, biriktirdikleri para fazlasıyla yetiyor. Arada sağa sola da danışmanlık verse keyfine akmaz ama damlar, egolarını da tatmin ederler. Ama silikon vadisindeki gibi dünyanın en zeki insanlarıyla rekabet etmek zorunda kalmazlar. Yeryüzünde cenneti yaşarlar yani.
  • roket adam  (09.07.21 00:36:16 ~ 00:45:14) 
Devletten aldiklari para, ozel emeklilikten gelen para, sahip olduklari hisselerden almaya devam ettikleri dividentler, turkiye'de ve disarda yaptiklari yatirimlardan gelen kiralar, arada aciktan yurtdisinda consulting falan da yaparsa zaten turkiye'de yasiyorken para biriktirmeye devam eder.

Paran varsa emeklilik icin turkiye ege ve akdeniz sahilleri cennet, ingilizler bosuna yerlesmiyor. Adam ulkesinde kalsa buyuk ihtimal emekli olamaz, ya da surunur.
  • cooperr  (09.07.21 00:43:27 ~ 00:43:42) 
200bin dolara alacagin 2 tane istanbul evi ayda 8bin tl getirir.

Hic yatirimdan anlamasan gerizekali olsan yine 8bin tl gelirin oluyor.

Amerikada 5 sene boyunca 1000 dolara calissan, turkiye'de asgari ucretten 15 sene calismis sayiliyorsun.

Yani 5 sene amerikaya gidip 10 sene turkiye'de yatip sonra tekrar 5 sene calisabilirsin.
Zaten 30 sene gecmis oluyor emeklisin.

Ki 1000 dolarlik iste de calismazsin o hesap 5 seneye 30 sene falan olur.
  • divit  (09.07.21 01:47:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.