[]

Sorduğum soruya Türk ve yabancılardan çok farklı cevaplar almam

Merhaba,

Hollanda’ya taşınıyoruz ve Utrecht’in Kanaleneiland semtinde bir ev bulduk. Bu semt şehir merkezine 2 km mesafede Türk ve Faslıların çok yoğun yaşadığı, bakanlık tarafından 10 yıl kadar önce problematik olarak ilan edilmiş bir semt. Hollanda’da ev bulmak zor. Evin hem kirası hem lokasyonu çok iyi ama bir taraftan bu olumsuz imaj nedeniyle çekiniyoruz. Tabii bilmediğimiz için eksisözlük’te ve reddit’te utrecht başlıklarında güvenli midir diye sordum. Reddit’te cevapların neredeyse tamamı semt hakkında olumlu şeyler söylerken ekşisözlük’ten gelen mesajlar burasının asla yaşanmayacak bir yer olduğu yönünde. Bu farklılık nedendir sizce?

Reddit’ten yazanların bazıları halihazırda orada yaşayan yabancılar. Ekşi’den yazanlar ise Hollanda’da yaşayan Türkler çoğu oraya hiç gitmemiş, bazıları gidip görmüş kendini hiç güvende hissetmemiş.

Niye böyle bir farklılık oluşuyor yorumlarda sizce?

 
tarlabasi ornegini verecegim. bizim turk insanina gore tarlabasi asiri riskli, tekinsiz bir yer; ama tanidigim 4,5 yabanci orada ev, otel, pansiyon kiraladi. ben tepki verince de "yoo bir sikinti gorunmuyor" dedi. yani bizim tekinsizlik anlayisimiz ile yabancilarin ki farkli olabilir. ha sen bu durumu nasil okuyacaksin, turk oldugun icin muhtemelen sen de eksiciler gibi dusuneceksin.

bunun sebebi biraz cografyadan geliyor. kurt, arap, isportaci, sakalli, bos gezen, kose basinda oturan tipler bize tekinsiz gelirken, batililar bu tipleri bizim norvec, isveclileri gordugumuz gibi goruyorlar ve davranislari otantik geliyor bence.
  • buenosdias  (07.07.21 10:58:19 ~ 11:02:06) 
çocuk yoksa sıkıntı olmaz bence, oturulur her türlü.


  • phiphi  (07.07.21 11:25:58) 
Yani şimdi internette kimin cevap verdiğini bilmiyoruz ama kendi yaşadığım yerden şunu diyebilirim;
-bir gün burada baya büyük bir parkta ilk defa gece yürürken hiç ışık olmadığını ve sağda solda ağaç altında grup grup insanların olduğunu gördüm. Bir kaç kere de parkta gasp haberleri falan okudugumdan parkin gece tehlikeli gözüktüğünu soyledim. Fransiz bir eleman dalga geçti oradan korkulur mu diye ama bir çok insan bu dedigime katildi. Şimdi size "korkulur mu oradan ya" diyen gibi biri geldiyse belki de böyle diyecek. Bu bahsettigim expat grubu ve bazi fransiz kisiler de var.

-bazen buradaki genelde göçmenlerin olduğu mahalleleri soruyorlar ve cogumuz yok olmaz diyoruz (ki en cok suç orani oralarda) ama bazıları ya bazi mahallelerde yasamazsan güzel diyor.

Yani simdi ben bu yerlere gittim; İzmir'de Gaziemir gibi yer ama gocmenler yasiyor yoksa harbiden tepecik bile değil. Benim İzmir'den geldiğim yeri esim görmüş de "oha nerede yasiyorlar ya" demis hayatinda bu kadar fakir yer canli görmediği icin.

Yani sizin aldiginiz cevaplar kisilerin ne yasadigi, kendi kültürlerine göre degisebilir.
  • logisticsmanager  (07.07.21 11:51:04) 
facebook'ta hollanda gruplari vardir, orada yasayan Turklerle etkilesime girmek en iyisi. Eksi'de ozellikle son donemde cok kalitesiz yazarlar var, eski entrylere de guven olmuyor, guncelligini kaybediyor, atiyorum guvensiz bir bolge gentrifikasyon geciriyor cok nezih bir yere donusebiliyor keza iyi bolgeye toplu sosyal konutlar yapiliyor, fakirler, toplumun alt tabakasi oraya yerlesiyor, suc orani artiyor vs. Kaldi ki en iyi semtte bile berbat yerler olabilir, en kotu semtte bile cok nezih bolgeler vardir


  • neverletyougodown  (07.07.21 11:51:12) 
Uzaktan görmeden araştırma yapmak zaten zor. bence taşının, tecrübe edin, seneye kontrat dolarken ayrılırsınız. taşınma için 500-600 vermiş olursunuz ama en azından görerek ev aramış olacaksınız. zamanınız olacak.


  • sttc  (07.07.21 13:00:47) 
facebook hollanda gruplarını katiyen tavsiye etmem. expatlara özel varsa bilmem ama genele sakın girmeyin derim, hollanda yurtdışı seçimlerinde %75 reise oy çıkmış bir memleket, facebook gruplarının hali içler acısı yani az çok muhalif görüşteyseniz kafayı yersiniz.


  • phiphi  (07.07.21 13:22:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.