[]

raw fotoğraf

canon kameraya magic lantern yükleyip raw video çekmiştim. görüntü biraz silikti ve istediğim gibi renk düzenleyebiliyordum. ancak raw fotoğraf video gibi silik olmuyor. doğal olarak videoda renk düzenleme daha iyi oluyor. raw fotoğraflar neden silik değil?




 
tahmin ediyorum pozlama süresiyle ilgili. videoda haliyle fotoğrafta olduğu kadar ışık alamıyor alet, saniyede bilmemkaç fps kaydetmeye uğraştığı için. ışık az geliyor yani.


  • orient blue  (05.07.21 11:18:04 ~ 11:19:12) 
static.videomaker.com

Log çekimden bahsediyorsun sanırım ama Raw ile ilgisi yok aslında onun. Ayrı bir şey. 8 bit de log çekebilirsin (ve çok işe yaramaz).

Ayrıca fotoğraf konusunda da yanlış, senin gördüğün şey silik değil evet çünkü lightroom vb. ne kullanıyorsan o fotoğrafı anlamlı hale getiriyor bir gamma, renk vs. belirliyor. Ama işleme potansiyeline bak, raw fotoda gökyüzünü bir stop patlat çek, bak bakalım bulutları kurtarabiliyor musun? Veya çok karanlık çektiğin bir görüntüde gölgeleri ne kadar kurtarabildiğine bak, bir de log çekilmiş görüntüde ne kadar yapabiliyorsun ona bak.

Log tabii ki daha az alana (10bit vs.) daha çok dinamik aralık sığdırmak için tasarlanmmış bir şey. İş görüyor. Ama daha iyi oluyor mantığını unut. Raw fotoğrafı en az onun kadar iyi oynayabilirsin, sadece başta kontrastlı doygun bir görüntü gördüğün için gözün izin vermiyor :D Veri var, sen zıtlığı artırılmış halde gördüğün için bir kısmını göremiyorsun sadece.
  • nhk ni youkosu  (05.07.21 12:06:15 ~ 12:07:49) 
evet log çekim aradığım. raw görüntü log görüntüden daha mı iyi? log'un olayı nedir o zaman?

lightroom'da bazı presetler kullanıyorum. kendim düzenlemeler yapmaya çalışıyorum. raw görüntülere yaptığım düzenlemeler çok kötü oluyor. ama log görüntülere çok basit düzenlemeler de yapsam sonuç harika oluyor. kullandığım presetler log görüntülerde daha iyi sonuç veriyor. raw'da görüntüler sıkıştırılmamış ama jped gibi renkler işlenmiş gibi geliyor. log ise hiç işlenmemiş gibi. yanılıyor muyum? raw görüntüyü de log gibi sığ olarak elde edebilir miyim?

bir de log sadece videoda olan bir şey mi? genelde log video olarak çıkıyor. fotoğrafta yok mu?
  • tute  (05.07.21 12:30:10 ~ 12:36:39) 
özellikle sıkıştırılmış (8bit, 10bit) görüntülere daha çok dinamik aralık (ışık verisi diyelim) sağlamak için kullanılıyor.
static.bhphotovideo.com

Presetmiş tamam, demek ki presetler ona göre. LUT vb. kullanıyorsan rec709 lutlarını bul, paket satın aldıysan veya bulduysan hem Log'a göre hem rec709'a göre olur genelde içlerinde. Rec709 dediğim monitörlerin (şimdilik) genel standardı. İleride hdr ile başka şeyler gelecek tabii. Sen şimdi log için yapılmış şeyleri rec709'a atınca çok patlayan, aşırı kontraslı şeyler oluyordur. Bu arada, bence o tür hazır şeyleri de boşver kendin kurcalayarak benzerlerini yap.

normalde bir kameranın log'unu diğerinin log'una veya rec709'a veya senin istediğin tarzda rec709'u log'a çevirecek lut'u şuradan üretebilirsin ama foto değil video için aslında bu:
cameramanben.github.io

şöyle bir şey yaptım, bir denersin bunun üzerine iş görebilir seninkiler:
dosya.co

edit: sanırım lightroom dışarıdan böyle kabul etmiyor, bana hiç gerekmediği için denememiştim. Neyse en kötü contrastı çok azaltıp o presetini at, sonra curves veya shadow-black-highligth-whites'tan ayarlarsın genel durumu.
  • nhk ni youkosu  (05.07.21 12:57:06 ~ 12:58:14) 
log sanırım video için. fotoğrafta log gibi sığ görüntü elde edemez miyim? benim lightroomda kullandığım log görüntüler log videolardan alınmış ekran görüntüleriydi. ancak onlar bile raw fotoğraflardan daha iyi sonuç verdi.

mesela şuradaki fotoğraflardan iki tanesi log, bir tanesi raw. manzara olan raw. log olanlara hangi düzenlemeleri yapsam güzel görünüyor. raw olan ise benim çektiğim manzara fotoğrafı. aynı presetleri kullanmama rağmen diğerleri gibi hoş görünmüyor.

benim çektiğim manzarada deniz ve yeşilliklerin renkleri birbirine karışıyor ancak çiftin olduğu fotoğrafta hangi ayarı yaparsam yapayım deniz ve yeşilliklerin rengi birbirine karışmıyor. boksörlerin olduğu fotoğraflarda eldivenlerin rengi, ten rengi hep farklı, birbirine karışmamış. raw fotoğraflarda bu ayrımı yakalayamıyorum. neden rawlarda, loglardaki bunu yapamıyorum?

eksiup.com

eksiup.com

eksiup.com
  • tute  (05.07.21 16:42:47) 
"aynı presetleri kullanmama rağmen diğerleri gibi hoş görünmüyor"
zaten aynı şeyi kullanırsan iyi olmaz çünkü biri log diğeri normal görüntü. Sen sıfırdan uğraşıp yaparsan iyi şeyler elde edebilirsin ama.

Bir de şu hep göz ardı ediliyor, fotoğraf da çok önemli. Mekan, ışık; mesela o deniz ve yeşillikler karışmıyor dediğin yerde arkası mavi, çimenler sarı/yeşil zaten farklı tondalar. Lightroom vb. herhangi araçta cyan, blue, green, yellow vs. tonları ayrı ayrı hue(renk), saturation(doygunluk) ve parlaklık olarak kontrol etmene yarayan bir araç var. Onunla daha farklı hale de getirebilirsin. Tonlar yakınsa ikisini de etkiler, bir mask veya gradient filtre vb. şeyle ayırıp ayrı ayrı renk yapman lazım.

Ayrıca senin çektiğinde de, shadowları farklı ton highlightları farklı ton yap dene mesela. Curves'ten de yapılabilir lightroomda direkt shadow-highlight rengi veren bişey de vardı adını hatırlamıyorum, zaten hepsi sıra sıra sağ tarafta. tek tek deneyerek bile bulunabilir. Mesela en klasik heryerde kullanılan şey teal-orange tekniğidir. Gölgeler teal(camgöbeği-mavi), parlak alanlar turuncuya yakın bir ton. Tabii kısıp dengelemek lazım falan yani deneyim ve kurcalamakla olacak şeyler. Bence hiç o presetleri atmadan önce kendin o hale getirmeyi öğrensen her şey çok daha güzel olacak.
  • nhk ni youkosu  (06.07.21 14:34:01) 
log'un fotoğrafta bir karşılığı var mı? araştırdığımda video profili olarak çıkıyor. çektiğim fotoğrafların kendim düzenlemem dışında log video gibi flat görünmesini sağlayabilir miyim?

canon kameraya magic lantern yüklemiştim. raw video çektim. o grüntüler de flat'tı. onlara da uyguladığım her düzenleme harika görünüyordu.

daha önce de benzer duyuruda sormuştum ama peki şu fotoğraflardaki renk ve tonlar nasıl yapılıyor? amacım aynısını yapmak değil. ancak kızın saçları, duvarın rengi vs. hep farklı ve hoş görünüyor. lightroom'da hue, saturation ile bu tonlara ulaşamıyorum ve bu kadar izole olmuyor. mesela yeşil tonlar ekliyorum ten rengide yeşilimsi oluyor.

www.deviantart.com

www.deviantart.com
  • tute  (06.07.21 16:16:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.