[]

Otomobillerde ÖTV olayları (hiç azalamaz mı?)

Vergi bir kere konduktan sonra geri düşmesi imkansız mı sizce? Mesela şu an yüzdesi azaltılsa, hali hazırda arabası olanlar isyan edecek. O kişi de satıp yeni araba alsa çok değişen bir şey olmaz ama almadığını düşünelim, şu an elindeki 200k'lık şey 150k olacak atıyorum. Gerçi eskiyen şeyin fiyatı düşmeli bizim o algımız şaştı ama bilemiyorum.

Mesela benim hayalimde hep "ilk arabasını alacak olana çok düşük, sürekli alıp satana daha yüksek vergi" gibi bir kavram var ama pratikte imkansız gibi sanki. Çünkü düşük alan bu sefer satarken şanslı olacak (durduğu yerde para kazanmış olacak) veya Türk halkının uyanıklığını biliyoruz, herkes tüm aile fertlerini kullanarak ilk araç gibi alacak.

Ee bu sorun hiç çözülemeyecek mi o zaman? 1 araba alıp 3 araba parası mı verecek bu millet? Sizin aklınıza gelen bir çözüm var mı yoksa cin şişeden bir kere çıktı geri dönüşü yok mu?

 
8 senedir durmadan yükseliyor vergiler ve ötv'ye indirim geleceğini düşünmek hayalperestlik olur. çevre dostu elektrikli arabalara bile muazzam vergiler dayadılar çünkü bu ülkenin araba ve telefon üzerinden başka alabileceği bir vergi yok.

hep söylerim ötv indirimi gelmez ama düzenlemesi gelebilir. bu lazım çünkü çok saçma yerlere gitti vergiler. lüks arabadan alması gereken vergiyi yüzüne bakılmayacak arabalardan da alıyorlar. yerli üretim arabalarda bile doğru dürüst indirim sağlanmıyor.

bu hükümet ve ekonomi değişmedikçe bu vergiler devam edecek kısacası.
  • false pretension  (04.07.21 16:48:17) 
mesela nasıl bir düzenleme gelebilir aklınızda bir örnek var mı? Her olasılıkta diğer taraf isyan eder gibi geliyor bana :D


  • nhk ni youkosu  (04.07.21 16:50:54) 
emin değilim ama motor hacmine göre vergilendirme yapan tek ülkeyiz. diğer ülkeler karbon salınımı ya da motor gücüne göre vergilendirme yapıyor. onların vergilendirme oranları da bizimki gibi değil. sanırım norveç ya da danimarka'da vergilendirme bizimkisi kadar olmasa da yüksek. ama ekonomilerimizi karşılaştırırsak bizde araba almak daha zor.

neyse motor hacmi sınıflandırmasında aralıkların açılması gerekiyor. mesela 1.6 olan sınır 2.0'a kadar genişletilmeli. 0-2.0 , 2.0-4.0 , 4.0 ve üstü olarak orantılı vergilendirme lazım.
araç statüleri getirilmeli. normal, spor, lüks, ultralüks, supersport vs. ama bunu belirlemek zor tabi.
4.0 litre üstü bmw alan adamla bugatti alan adam aynı vergiyi ödüyor.
veya 1.6 mercedes alan adamla 1.6 pejo alan adam da aynı vergiyi ödüyor neredeyse.
  • false pretension  (04.07.21 17:00:36) 
Su an ne olsa da daha fazla vergi alsak diye düşünen bir hükümet varken ki normal çünkü beş kuruş para kalmadi; hayir asla duzelmez. Ki cok net diyorum duzelmesini istemeyecek bir sürü insan var; diyeceklerki biz geçen sene 300 bin liraya aldik simdi 200 bin.

Bazi duzenlemeler belki olabilir ama zerre umurlarinda olduğunu sanmıyorum; hangi araba daha cok vergi getirirse onu vergilendirirler.
  • logisticsmanager  (04.07.21 17:47:02) 
Hiç azalacağını sanmıyorum. Devlet uçuk virüsü gibi bişey, bi kere bi yere yerleşti mi sonra oradan çıkarmak çok zor.

Geçen İYİP videosu izledim bi tane, otomobildeki ÖTV'yi düşüreceğiz diyorlardı. Ama bunu yapma yolları kayıt dışı ekonomiyi kontrol altına almakmış. Devleti küçültmekten, harcamaları kısmaktan bahseden yok.

Yani insanlar da sürekli "devlet bizi işe alsın, devlet bize şunu yapsın, devlet bizi sevsin" diyip duruyor. E hem onlar olsun hem de devlet vergi almasın diye bir şey olmaz. Yapacak bişey yok o yüzden, böyle devam.
  • plutongezegendegilmi  (04.07.21 18:31:39) 
matrah güncellemesi gelebilir. ama çok umutlu olmamak lazım tabii


  • burya  (04.07.21 19:10:28) 
@pluton herhangi bir partinin herhangi bir avrupa, asya ülkesinde devleti kucultecegiz, bundan sonra yardım falan yok, saglik sistemi artık parali, her sistemden elimizi çekiyoruz her şeyi özelleştiriyoruz diye basa gelmesi heralde yarin malum kisinin "hadi ben istifa ediyorum" demesi ile ayni oranda. Bunu isteyen Türkiye'de toplasak 100bin kisi anca vardir. Hatta liberal partinin oy sayilarina bakarsak bulabiliriz; 99'da 127binmis. Son secimde 26bin.

Kayit disi ekonomiyi bu kadar kucumsememek lazim. Fransa'da macron bu ödenmeyen vergilerin pesine düştü özellikle ve baya milyarlarca dolar ekstra vergi topladi bu kisilerden. Türkiye oecd üyeleri arasinda kayit disi ekonomide birinci, yüzde 22'ymis 2016 verilerine göre.
  • logisticsmanager  (04.07.21 19:49:27) 
Günümüz şartların pek mümkün değil gibi. türkiye elde ettiği verginin 4'te birini yalnızca borçların faizine ödüyor. bu tür durumlar ortadan kalkmadığı, devlet topladığı vergileri artıramadığı müddet pek mümkün görünmüyor. o da gsmh'nin artışı, dünya çağında şirketler çıkartmakla vb. olabilir. o da bu hükümetin vizyonu olan bir şey değil. son dönemde özellikle daha net gördüğümüz gibi herkes her şeye çökme derdinde. yıkıcı inovasyon türkiye'de öcü gibi görülüyor. ola ki tuttu, akbabalar nasıl çökeriz diye yollar aramaya başlarlar falan. tr'nin çok daha derinde ahlaksal ve yapısal sorunları var. onları çözmedikçe bu tür görünür sorunların da çözülmesi mümkün değil.

kaldırılmasa bile siyasi kampanyalarda şu tür vaatler belki sunulabilir. ÖTV'yi oransal kalemlerde en fazla %50 yapacağız vb. gibi.
  • teletabi  (04.07.21 21:27:01) 
@logisticsmanager, biliyorum, benim de pek umudum yok zaten. Ama böyle bir politika olmazsa vergi indirimi de olmaz. Yapacak bir şey yok.

Kayıt dışı ekonomiyi takip etmek iyi hoş da çözüm değil. Devlet kanser gibi büyüdüğü için aldığı parayı harcayacak yer bulur. Yani ÖTV'yi de deprem için geçici bir süreliğine getirmişlerdi sözde, şimdi kaldı ve bir yerlere harcanıyor. Kayıt dışı ekonomiden para gelse o da bir yerlere harcanır, vergi indirimi olarak kalıcı bir yansıması olmaz.
  • plutongezegendegilmi  (04.07.21 23:04:09) 
bir çok bakımdan sakıncalı.

1. devletin hayvan gibi geliri var.
2. haziran ayında 600bin lira verip bir araba aldın, 4 sene boyunca kredisini ödeyeceksin. ötv kalkıyor, arabanın değeri bir anda 200bin liraya düşüyor. sen 4 sene boyunca o parayı ödeyeceksin, bir günün sabahında 400bin lira zarardasın. arabaya yaptırdığın kasko bile 600bin lira üstünden fiyatlanmış. bu durumda bu insanlara ne olacak?

"ben yandım siz de yanın" mantığı da değil aslında bu, daha karmaşık bir mevzu yani.
  • tchuck  (04.07.21 23:21:11) 
mevcut hükümet asla yapmaz. muhalefetteki iki partinin tüzüğünde indirim sinyalleri var (iyi ve deva). iktidar değişikliğinde muhtemelen otomobillerde ötv indirimi görürüz.

tamamen sallayarak ufak bir hesap yapayım;

230bin liralık bir otomobil (%50 ötv diliminin üst sınırındaki bir araç) üzerinden %50 değil de %20 vergi alınmaya karar verilirse fiyatı 180bin liraya düşüyor. teknik olarak çok ciddi bir fark olmasa bile bu rakamlar ikinci el fiyatlarını bomba gibi aşağı çeker. 600bin liralık (üstteki arkadaşın bahsettiği) araçta vergi %80 yerine %40'a çekilirse fiyatı 460bine düşüyor.

en ucuz araçlardan biri olan egea 160binden 125bine düşüyor. görüldüğü gibi aşırı bir ucuzlama vs yok ama piyasaları çok ciddi dizginlemeye yarar bu. sıfır araç fiyatlarının 50bin düşmesi aynı civardaki ikinci elleri 70bin aşağı çeker.

not : ben ötv tamamen kalkar vaadine inanmıyorum. düşürüleceğini düşünüyorum
  • avatar is back  (04.07.21 23:36:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.