[]

Front End Developer ne iş yapar?

İyi seviyede HTML ve CSS biliyorum, yıllarca web tasarım işleri yaptım ama sonra uzuun bir ara verdim bu işlere. O dönemler böyle isimler yoktu. Şimdi bir sürü uzmanlık için bir sürü isim var. Şimdi tekrar mesleğe dönme heyecanı duyduğum bir dönemdeyim. Yurtdışında yaşıyorum ve Front End Developer için iş başvurusunda bulunmak için HTML ve CSS bilmek yeterli oluyor mu? JS bilmiyorum ama mevcut kodları revize ediyorum, hazır scriptler kullanabiliyorum.

Front End Developer olarak çalışan kişiler yardımcı olabilirler mi, mesaj da atabilirsiniz.


 
JavaScript bilmeden front end developer olarak iş bulmanız çok zor. Hani diyorsun ya zamanında HTML ve CSS ile yaptım sonra bir uzmanlık alanı çıktı diye. O uzmanlık alanlarının çıkma sebebi JavaScript. Sizin en öncelikli JS öğrenmeniz gerek. Bildiğiniz HTML ve CSS de zaten epey geride kalmıştır. Bunlarda da işler çok ilerledi. Sadece o 2'sini bilerek bir yere varamazsınız. Siz tek tavsiyem JS öğrenin. Zaten onu öğrenirken sektörün de nerede olduğunu nelere ihtiyaç olunduğunu göreceksinizdir.

Ama HTML ve CSS ile Front End ilanlarına başvurma cesaretinizden ötürü de tebrik ederim :)
  • ilgeru  (03.07.21 15:10:29) 
javascriptsiz olmaz. front-endci normalde pek tasarim da yapmaz (yaparsa arti tabii). tasarimi tasarimcidan alir, siteyi fonksiyonel hale getirmek icin gerekli butun kodu yazar. modern frameworklerde bazen bir html / css dosyasina dokunmazsin bile her sey javascript icinde hallolur (html yerine mesela jsx, css dosyasi yerinde css in js falan kullanilir). eger kodlama ogrenmek istemiyorsan isin tasarim tarafina yonelebilirsin, orada da UX peydah oldu, modern user experience konseptlerini calismak gerekebilir. yani sadece guzel gozuksun degil artik olay.


  • robokot  (03.07.21 15:14:37) 
FE Dev olmak için JS öğrenmeniz lazım.

Bazı şirketler "CSS developer" diye dedicated CSS yazacak insanlar da arıyor. Tabi onun için çok çok iyi CSS bilmeniz lazım, uzun bir ara verdiyseniz muhtemelen o kadar bilmiyorsunuzdur. Ayrıca o işler hem çok nadir, hem de biraz JS bilmeniz gerekecek yine.

Bence bi React kursu alıp yardırın hocam, sararsa devam edersiniz.
  • plutongezegendegilmi  (03.07.21 15:17:49) 
Çalışmaya ara verdim ama HTML ve CSS'teki güncel gelişmeleri takip ediyorum. Ara açılmışsa bile 1-2 haftada kapatırım o arayı, o kısımda sıkıntı yok. Anlamaya çalıştığım JS olmadan bu işi yapabilir miyim sorusunun yanıtıydı. Aslında ben bir yere iş başvurusunda bulunmadım fakat bir kariyer sitesine bıraktığım CV'me bir firmadan FE Dev. olarak teklif gelmiş. Ben de güncel yeterliliklerimi anlamaya çalışıyorum.

Peki sadece web tasarım kısmını yapan kişilere ne deniyor, arayüz tasarımcısı mı? Sektörel jargonu anlamaya çalışıyorum. Benim çalıştığım dönemde ben Tasarım, HTML'ye aktarılması hatta PHP alt yapısını kendim yapıyordum. Şimdi sadece bunlardan birine odaklanmak istiyorum. Tasarım kısmında daha iyiyim. Mümkünse koda hiç dokunmadan da site tasarlamak isterim, bu işi yapana ne deniyor?
  • kitap gibi sessiz  (03.07.21 15:33:03) 
ui designer diye geçiyor genelde.


  • plutongezegendegilmi  (03.07.21 15:38:07) 
UI Designer mı daha fazla kazanır FED mi? Bir de UI Designer'lar web arayüzlerini Illustratör'de mi çalışıyorlar yoksa Photoshop'ta mı?


  • kitap gibi sessiz  (03.07.21 15:54:14) 
Hiç bilmiyorum kimin daha çok kazandığını. Ki ülkeye, şirkete vs. göre çok değişiyordur herhalde.

Benim karşılaştıklarımın çoğu Figma ya da Adobe XD kullanıyorlardı.
  • plutongezegendegilmi  (03.07.21 15:59:04) 
arayuz tasarimlari artik genelde Sketch veya Figma ile yapiliyor. UI design ile UX design birlesti diyebiliriz daha once yazdigim gibi. Genelde developer, UX designerdan cok kazanir ama iyi bir UX designer ortalam bir developerdan cok kazanabilir.


  • robokot  (03.07.21 16:05:26 ~ 16:06:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.