[]

Elektrik Faturasında Az Tüketim Faturalandırılmadı İbaresi

6-7 ay önce taşındığım evin elektrik faturası hep sıfır geliyor. Çoğu zaman şehir dışında olduğum için başta normal olduğunu düşündüm ama buzdolabı çalışıyor. İlla ki bir şey gelmesi gerekirdi, muhtemelen sayaç bozuk. Abonelik ev sahibinin üzerine. Şimdi ben gitsem aboneliği üstüme alsam eve taşınalı kaç ay olmuş, üzerine almamışsın deyip ceza keserler mi? Daha kötüsü ya sayaç uzun zamandır bozuksa? Önceki kullanımı da ödememiz gerekir mi yoksa evde oturmaya başladığımız tarihten itibaren mi sorumlu tutarlar?

Güncelleme: Şimdi ev sahibiyle konuştum. Tahmin ettiğim gibi sayaç bozukmuş. Benden önceki kiracıya 3 yıl hiç fatura gelmemiş. Ev sahibi ceza gelirse benim ödeyecek durumum yok diyor. Aboneliği üzerimize alıp sayacı değiştirdiğimizde eski kullanımların çıkıp çıkmayacağını kesin öğrenmemizin yolu var mıdır?


 
Tüketim var, az olduğu için faturalandırmaya uğraşmamışlar işte. Endişe edecek bir şey yok. Normal tüketime geçersen önceki tüketimleri de dahil edip (2'şer, 3'er lira) öyle fatura keserler. Aboneliği üzerine almadın diye ceza falan kesemezler. Özel işletme kim oluyor da ceza kesiyor?


  • himmet dayi  (03.07.21 10:13:49) 
6-7 aydır buzdolap olduğu halde tüketim yoksa saat bozuktur, bu saat niye bozuk diye de aboneliği neden üzerinize almadınız diye de kimse ceza kesemez.

O saat üzerinde bir abonelik olduğu sürece sıkıntı yok.
  • John Bloor  (03.07.21 10:30:32) 
@himmet dayi peki sayaç bozuksa ve benden önce oturanlar yıllarca böyle kullandıysa? Elektrik idaresi benim eve ne zaman taşındığıma bakar mı? Bütün borçlar ödenmediği takdirde elektriği keseriz derlerse?


  • Cryptoricus  (03.07.21 10:31:06) 
Saatin ne zaman bozulduğu ve elektrik kullanılıp kullanılmadığını ispat etmek mümkün değil, öyle bir konu olamaz.

Siz "galiba elektrik sayacım bozuk" diyin ertesi sabah gelir değişirler, elektriğim kesik desen umursamazlar ama :)
  • John Bloor  (03.07.21 10:54:46) 
@John Bloor şu haberi görünce tırstım. 71bin lira fatura çıktı demişler. :) www.cnnturk.com

Daha önceki duyurularda arattığımda da eski sayacı atölyeye götürüp bütün kullanımları görebiliyorlar yazmış birisi.
  • Cryptoricus  (03.07.21 11:05:17) 
Sizden önce birinin kaçak elektrik kullanımı maksadıyla saati by pass etmiş olma ihtimalini de düşünün.

Bence, abonelik de ev sahibi üzerineyse hiç topa girmeyin. Ev sahibine söyleyin, o çözsün.
  • Mirket  (03.07.21 12:02:44) 
71 bin filan yanlış çarpım, basamak hatasıdır. Zaten düzeltip 400 tl'ye indirmişler yazıyor haberde de.

Olabilecek en kötü senaryo şu olur;

7 aydır fatura gelmiyorsa ve saat arızalıysa, geçmiş bir yılın ortalama kullanımını baz alıp bir fatura çıkarılabilir, ama bunun bile olacağını sanmam.

Siz kendiniz (abone) başvurup "saat galiba arızalı" dediği zaman bunu cezalandırmazlar.

Ha şu da var, belki de gerçekten az kullanım vardır, saatin şu an ki göstergesinde kaç yazdığına bakın. Sonra da geçmiş aylardaki faturaların son okumalarına bakın, hiç mi değişmemiş az mı değişmiş?

Az değişmişse gerçekten kullanım azdır, hiç değişmemişse sayaç bozuktur. Korkacak bir şey yok, gelir değiştirirler.

Edit: Hatta işi garantiye almak için şöyle bir dilekçe verebilirsin;

"7 aydır ikamet olarak kiraladığım evde 6 aydır ikamet edemedim, şehir dışındaydım, ama son bir aydır evde ikamet ettiğim halde elektrik kullanımım artmıyor, sayaç arızalı olabilir."
  • John Bloor  (03.07.21 12:50:23 ~ 12:51:47) 
@John Bloor Şimdi ev sahibinden öğrendim ki önceki kiracıya da 3 yıl boyunca fatura gelmemiş ve bunu bildirmemişler. Şimdi korkum bütün bu yılların bedelinin istenmesi ve ev sahibinin ödemediği takdirde elektriği kesmeleri.


  • Cryptoricus  (03.07.21 13:07:48) 
Ya hu senle ne alakası var, sen 6-7 aydır tutmuşsun bu evi zaten. Ev sahibi düşünsün, ama sen bu durumu devam ettirme. Bildirin saati değişsinler.

En kötü aylık ortalama harcamayı hesaplar senin kira süresi ile çarparlar. Geçmişten sana ne!
  • John Bloor  (03.07.21 13:37:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.