[]

biontech iki doz arası ideal süre

aşı stokuna göre ideal süreyle ilgili ne hikmetse sürekli farklı haberler yapılıyor. randevumu değiştirsem mi emin olamadım. 45 gün ara mı daha iyi, 30 gün mü?




 
Şimdi baktım yenilenen tarih için ilk aşıdan sonra olan 6. haftadan randevuyu alabildim bu da kabaca 45 gün sanırım


  • fıytfıyt  (01.07.21 10:18:20) 
@fıytfıyt,

bir ay sonrasına da alabiliyorum ben şu anda. o yüzden sordum.
  • sir gawain  (01.07.21 10:24:21) 
www.fda.gov
FDA'in önerdiği aralık 3 hafta.

Bir kaynakta 42 günden fazla ara verilmesi önerilmiyor diyordu ama o kaynağı bulamadım şimdi. 30 gün daha iyi.

Edit: www.cdc.gov
"The recommended interval between doses is 21 days for Pfizer-BioNTech and 28 days for Moderna; however, up to 42 days between doses is permissible when a delay is unavoidable."
  • kobuzchu kiz  (01.07.21 10:29:48 ~ 10:32:29) 
dun arastirdim son durumu ayni mesele icin.

simdi asi acil gerektigi icin 6 haftadan uzun sureli durum testlerini yapmamislar biontech icin. normalde pek cok asinin ikinci dozunun arasi belli bir miktara kadar acildikca etkinliginin giderek artmasi beklenir (bir yerden sonra diminishing returns). ama bunun icin oyle bir sonuc henuz yok, 6 haftaya kadar biliyoruz.

biontech'in resmi durusu bu sebeple MAXIMUM 6 hafta zaten. sonrasi icin problem olmayacagi dusunulmekle beraber elde veri olmadigi icin daha otesinin riskini almak istemiyorlar o yuzden desteklemiyorlar. mesela kanada 4 ay sonra yapiyor 2. doz asiyi (herkesin 1. dozunu onden yapmak icin) yapmayin etmeyin dense de dinletilemiyor gorunuse gore.

arayi acmayla ilgili tek veri 80 yas ustu icin var o da etkinligin birazcik arttigi yonunde arayi acinca. ama su anda toplumsal olarak bakinca delta varyantina karsi tek doz dusuk etkinligi gorece dusuk oldugu icin her turlu ikinci dozu geciktirmeyip tam korumaya daha erken gecmenin toplam enfeksiyonlari azaltacagi dusunuluyor.

neyse sonuc olarak biontech zaten eksepsiyonel derecede etkili bir asi, arayi acmanin ekstra getirisi cok cok az olacaktir bu sebeple, potansiyel riskleri ise daha fazla. biontech'in tavsiyeleri (ve test verisi) isiginda ben randevumu one aldim (30 gune). su andaki veriye gore arayi actikca risk biraz olsun artiyor. 30 gun aralikta etkinin cok cok iyi oldugu biliniyor deneysel takilmaya gerek yok diye dusunuyorum.
  • robokot  (01.07.21 10:36:25 ~ 10:37:44) 
kanada'da 12 haftalık aranın yaşlılarda daha iyi bağışıklık cevabı sağladığı gözlemlenmiş ("yaşlılarda" kısmını vurguladım çünkü yaşınızı ve/veya kimin için sorduğunuzu bilmiyorum). birkaç hafta evvel uğur şahin'in aylar önce yaptığı bir açıklamasına denk gelmiştim, ingiltere'de dozların arasını açma planlarına yönelik olarak "taş çatlasa 6 haftayı geçmemeli" diyordu.


  • xiduyuru  (01.07.21 11:15:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.