[]

Lens mi gözlük mü?

Merhaba arkadaşlar,

Bendeniz son göz muayenesinden beri 7 yıl geçmiş ve gözlük takmayı reddeden bir miyop olarak ( nickime bir göz atınız lütfen) bugün cesaretlenip (aslında mecbur kaldım desek daha doğru olur :D) kontrole gittim. Ama o da ne! 7 yıl önce biri 2.5 diğeri 3.0 olan göz numaram 4.5 seviyesine çıkmış. Üstüne bir de astigmat çaktırtmışım. Önceki muayenede astigmat yoktu. Gözlerim bayağı berbat halde, hayat kalitemi ciddi anlamda etkiliyor, aslında hep evde olduğum için o kadar kötü etkilenmiyorum ama dışarı çıkınca falan birini tanımam için aramda 1 metreden daha az mesafe olması gerekiyor. Sonra gece görüşüm 0 neredeyse. Gece kafamı kapıya vurup onun da duvara çarpmasıyla çıkan sesten mütevellit herkesi başıma toplamıştım bir anda. Annem o yüzden karanlık olunca koridorda hep gece lambası açar :D

Her neyse manzaraya bakılırsa artık kaçabileceğim bir yer kalmadı. İkisinden birini mecbur takacağım galiba. Yani bu anlamsız inadı neden sürdürdüğümü soracak olursanız gözlük takmaktan ölümüne nefret ediyorum. Çünkü çocukluğum hep gözlük takmakla geçti. Bana yakışmadığını düşünüyorum. Lens ise kullanımı zor diye hiç tercih etmedim. Ancak şu an gözlük takmaktan daha cazip geliyor zor olsa da. Onu da bizimkiler onaylamıyor neymiş kullanması zormuş neymiş gözüme batarmış. Sanki bilmiyoruz biz. Bu arada 7 yıl önce lens muayenesine girdiğimde kullanabileceğim söylenmişti. Bugün doktora lens için bunu söylediğimde o zaman normal lens muayenesine gerek olmadığını, astigmat olduğu için ayrı bir lens muayenesi olmam gerektiğini ancak çok mükemmel bir deneyim aramamam halinde ( biraz bulanıklığı tolere etme) normal lens kullanabileceğimi söyledi.

Devamlı kullanmak durumunda olduğum için iyi bir seçim yapmak istiyorum. Lens alıp gözlük almayabilirim ya da ikisini de birden kullanabilirim. Ama şu an biraz gereksiz pahalı olacak gibi ikisini de birden almak. Çünkü sabahtan akşama kadar evdeyim. Genelde evde olan biri için lens biraz abartı gibi sanki. Gözlük alırsam da beğendiğim çerçeveler biraz pahalı ve cam inceltme işlemi de olacağı için ödeyeceğim meblağ biraz fazla olacak. Her neyse arada kaldım. Siz ne dersiniz? Değerli tecrübelerinizi ve fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Teşekkür ederim.

Edit: Aslında bütçe sorun değil. Esas sorun gözlüğün rahat olması ama benim gözlük sevmemem, lens kullanımının biraz zahmetli olması ama lens istemem. Keşke tam tersi olsaydı.

 
Uygun fiyatlı çerçeveler var. Mesela kızımın kırdığı çerçevem 140 tl civarıydı, kırılınca aynı camlara uygun çerçeve olsun diye 400 tl'lik bir çerçeve aldım. 140 tl olan çerçevem hem daha şık hem de daha rahattı ayrıca. Lens ise daha konforlu. Gözlük burnumun üstünü sürekli tahriş ediyor, cildim hassas. Ama gece kızımı uyuturken lensle uyuyakaldığım için evde gözlük kullanıyorum. Camlara insanlar genelde en az 500 tl veriyor. Benim kardeşim de çok üst kalite ve crizal vs kaplama özellikleri olan pahalı camlar alıyor. İkimiz de aynı optikçiden alıyoruz. Ben beklentilerimi söylüyorum (bilgisayar kullanacağım, gözlükle araba kullanmayacağım, hafif olsun vs) o bana uygun cam ayarlıyor. 2 sene önce 150 tl'ye sertifikası vs olan ithal cam yaptı, inceltme dahil.

Diyeceğim o ki, gözlük veya lensten birini seçemem ben olsam. Dışarda lens, içerde gözlük kullanıyorum. Sık kullanmayacaksanız ihtiyaç halinde kullanmak için evde bir iki çift günlük lens bulundurun. Veya ihtiyacınız olunca alırsınız. Benim göz numaram 6 senedir sabit. Tabi evde lens stoklamak için numaranızın sabit olması lazım.
  • curukturpkokusu  (29.06.21 13:27:43) 
ben de gözlük takmayı reddeden bir miyoptum. lazer ameliyat oldum. tavsiye ederim. hayat kaliten artacak.


  • glamdr1ng  (29.06.21 13:40:20) 
Sadece gözlük kullanma şansın var ama sadece lens kullanmak biraz konu dışı, astigmatın da olduğu için torik lens kullanman gerekecek, ben kendi adıma 12 saatten uzun süre lens takarsam çok rahatsız oluyorum ve bu numaralarla bugüne kadar nasıl idare ettin hiç fikrim yok ama bir kere lens ile düzeltilmiş görüntüye alıştıktan sonra, lensi çıkardıktan sonra gözlükle görüntüyü düzeltmeden rahat edebileceğini hiç sanmıyorum. O nedenle lens kullansan bile bir gözlüğünün olması gerekecek.

Maliyet açısından değerlendirecek olursak, gözlük çerçevesi için bir kere harcama yaparak uzun süre kullanabiliyorsun, numaralarının da çok sık değişeceğini düşünmüyorum, o nedenle gözlük kullanmak lense göre daha avantajlı, gözlüğün benim açımdan bir avantajı da, lensle hiç bir zaman tam olarak net görememem ama lens kullanmanın da büyük artıları var, ilk başta kozmetik olarak avantajlı, yağmurda, maske takılması gereken zamanlarda, soğuktan sıcağa girerken, güneş gözlüğü kullanılması gereken durumlarda lens kesinlikle gözlüğe tercih edilir.

Bu arada uzun süreli kullanımda gözleri rahatsız etse de lens kullanımı çok da zor değil, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var sadece.
  •   (29.06.21 13:59:26) 
35 yıldır göz hastasıyım.7-8 kez ameliyat geçirdim göz nunaralarım sizinkilere yakın.Ama farklı göz hastalıklarım da mevcut.Lazerle göz çizdirme gibi bir opsiyonum yok.Sizin göz yapınız uygunsa güvenilir bir yerde çizdirme ya da göz içi lensi koydurmayı tercih edebilirsiniz.
Gözlük te lens te özellikle yüksek numarada hayat konforunu olumsuz etkiliyor.Kontak lensi 3 yıl kadar kullandım ancak göz numaraları yüksek olduğundan tak-çıkar işlemininfe dahi çok zorlandım.Çünkü gözünde lens yokken eliine lensi almakta,takmakta zorlanıyorsun.Çıkarmakta aynı.Dolayısıyla gözüne enfeksiyon kaptırma riskin artıyor.
Beb gözlükle devam ediyorum.Uzak-yakın-astigmat hepsi bir "markalı" camda ve %60 inceltilmiş.Tabi böyle olunca camlar çok pahalıya geliyor.Bu sefer de "aman gözlüğe bişey olmasın" diye kasıyosun.Yine de göz sağlığı ve kullanım kolaylığı açısından -ameliyattan sonra- gözlüğü tavsiye ederim.
  • arenas  (29.06.21 19:12:37) 
1.Lens tercih etsen bile gözlük almak zorundasın, tek başına lens yeterli değil, belli zamanda çıkarıp gözünü dinlendirmen şart.

2.Astigmat içim torik lens kullanman gerekecek. Belli astigmat değerleri vardı, numaran daha büyükse hep sorun hissedeceksin. (Özel astigmat numarası olabilir, denemedim)

3.Lens bazı gözler için konfor iken astigmatlı olunca konfor olmama durumu var; dönüyor, derecesi netleşmiyor vs gibi tek gözümde sürekli bulanık görme sorunu yaşadım/yaşayabilirsiniz.

4.Lenste gözlüğün zorluklarına göre görüş açısı/buğu/yüzde yük yapmaması vs gibi avantajları var ancak her göz için aynı konfor sağlanamıyor.

5.Gözlüğün de lensin de avantajı dezevantajı var. Yalnız birinci maddeye tekrar dikkat ediniz.
  • epitaf  (29.06.21 20:18:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.