[]

Muhasebe Sorusu / Örnek Vaka / Uluslararası Cari Hesap

=> Türkiye'de bir firma var ismi T olsun
=> Japonya'da bir firma var ismi J olsun
=> Kanada'da bir firma var ismi K olsun.

T firması J firmasına mal satıyor, J firması da bunları alıp Japonya'da satıyor. Vadesi geldiğinde de T firmasına ödeme yapıyor.
J firmasının T firmasına aldığı malların karşılığında 100.000$ borcu var.

T firması J firmasına bir gün diyor ki, ''benim yaptığım kendi işim haricinde Muğla'da üreticim var, fakat ben bu ürünü regülatif olarak Kanada'ya satamıyorum, sen satmışsın gibi gösterebilir miyiz? Sonra sana gelen 40.000$'ı bana gönder.'' J firması da tamam diyor.

J firması T'den ihracat ve yükleme evraklarını alıyor, K firmasına gönderilmek üzere 40.000$ fatura basıyor ve faturayı gönderiyor (transit ihracat, mallar TR'den, fatura Japonya'dan). K firması, J firmasına 40.000$ ödemeyi yapıyor ve J firması da bunu T'ye gönderiyor (halihazırda T'ye borçlu olduğu için ödeme yapmasında bir sıkıntı yok). Kağıt üzerinde bu işi resmi olarak J firması yapmış oluyor.

Peki; bu işin carisi nasıl hesaplanır? J firmasının borcundan düşülmüş olur mu? Bu olaya tüzel olarak nasıl bakılır? T firması elbette ki bu paranın içinden Muğla'ya da ödeme yapıyor, haklı olarak da alacağı devam etmeli, gel gelelim bu cari hesap bildirimine nasıl eklenmeli? J firması ''beni ilgilendirmez ben borcumun bir kısmını ödedim'' diyebilir mi? Bu durum ne gibi laleliklere gebedir?

Teşekkürler şimdiden.

Not: Yukarıdaki senaryo, hesaplar ve ülkeler hayal ürünüdür.

 
T, k firmasına düzenlediği faturayı j firmasından tahsil ediyor. İhtilaf durumunda j firması k dan gelen iletmiş olduğu bu para için önceki borçlarıma mahsuben gönderildi diyebilir. Tahkimde bu durumun ispatı için ya önceden t ile j sözleşme imzalayacak ya da t malları konsinye olarak j ye gönderip faturalar düzenlenecekti.


  • dreamsandcolours  (28.06.21 14:55:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.