[]

Hangisi ev mi araba mı yatırım mı?

Bir akrabamız 3+1 evini bana satmak istiyor. Piyasa değerinin baya altına. 150k ya. İçinin boyanması gerekiyor. Mutfak dolapları vs değişmesi gerekiyor. Çok kötü durumda değil ama. Kiraya versem en fazla 1000 tl ye verebilirim. Evi alıp sonra yakın zamanda satamam. Çünkü zaten yapancıya satılmayacak diye bana satılıyor.
İkinci ihtimal elimdeki arabayı satıp üzerine 150 daha koyup yeni araba almak.
Üçüncü ihtimal parayı yatırım araçlarında bekletmeye devam etmek. Şu an zaten büyük bir kısmı altında bekliyor. Ancak altın son sene hiç kazandırmadı.
Sizce ne yapayım

 
Normalde eve para verilmesine çok sıcak bakan biri değilim ama bin lira civarı bir kira getirisi olan evin 150 bin lira olması gerçekten kaçırılmayacak fırsat. Normal şartlarda bu evin 250-300 bin aralığında olmasını beklersin.

Zaten aracınız da varmış. Çok sorun yaşatmıyorsa satıp yenisini almanın hayatınıza katacağı çok bir şey olmayacak. Biraz daha konfor ve biraz daha uzun ömür. Vergisinden ötürü (MTV) onun masrafı da mevcut araca göre çok olabilir.

Yatırım aracı tavsiyesi vermiyorum. Çünkü yasak :)
  • himmet dayi  (27.06.21 08:34:43) 
Kiradaysan ev
Değilse yatırımda kal. Nakiti koru. Arabalar değerinden daha fazla fiyatlı.

  • etna  (27.06.21 08:46:25) 
Ev yaşadığım yerde değil memlekette. Oturma imkanım yok.


  • grid  (27.06.21 08:48:37) 
bence evi alın, içinin mutfak dolaplarını yenileyip satın.
eğer evin satış fiyatını çok etkilemeyecekse, yenilemeden piyasasının 10-20 bin altında satışa çıkartıp daha hızlı satılmasını da sağlayabilirsiniz.

sonra da arabanızı satıp üzerine evin parasını (tercihen bir kısmını) koyun ve arabanızı yenileyin.
elinizde para kalırsa da (alacağınız arabaya bağlı tabii) bir kenara atarsınız.

arabayı şimdi yenilemezseniz, önümüzdeki dönemlerde, en iyi ihtimalle 2023'e kadar sürekli artmaya devam edecek.
bugün aldığınız arabayı üç ay sonra satsanız kârdasınız gibi bir durum var piyasada.
  • blatta hiberna  (27.06.21 09:44:53 ~ 09:53:51) 
dar vakitte 150 bine tanıdığa satılan ev uzun vakitte bence 200 bine bile gider resmen fırsat ayağınıza gelmiş şuan hiçbir yatırım aracı veya araba ucuz fiyatta değil gayrimenkuller ise döviz bazında ucuz. arabanız zaten varsa evi alıp geniş vakitte satmayı deneyebilirsiniz. içini ucuza yaptırır evin albenisini arttırırsanız dahada karlı satmanız mümkün.


  • alp9900  (27.06.21 09:55:50) 
185 ayda kira getirisi ile kendisini amorti edecek ev, ciddi fırsat demektir. Sizinki 150 ay şu an için. Düşünmeye gerek bile yok.
Önemli olan gerçekten 1000 tl ile kiraya verebileceğinizden emin misiniz? Cevap "evet" ise o ev alınır.

  • han20  (27.06.21 10:17:53) 
memleketinize sık sık gitmiyorsanız o evi almayın. yabancıya satılmasın istiyorlar demişsiniz, anladığım kadarıyla akraba apartmanı. ama bu durumda yabancıya kiralanmasını nasıl kabul ediyorlar? bahsettiğiniz 1000tl kira hesabınız hayal olabilir. içine yapılacak tadilat ve sonra gelecek olan yıllık masraflarını ekleyince sizi memnun etmeyecektir...


  • malheiros  (27.06.21 10:34:02 ~ 10:34:31) 
1000 lira kira getiriyorsa kesin soyle ben 180 bin veriyorum 150 bin yerine. o yuzden ya evi sen al ya da bana pasla :D


  • baldur2  (27.06.21 10:34:27) 
Sizin şartlarınızı ve ne yapacağınızı bilemem ama anlattıklarınızdan yola çıkarak ben evi kesin alırdım. Düzgün, maaşlı, sorunsuz bir kıracıyla yola devam edip aldığım kirayı yine altın/döviz gibi değerlendirirdim. Burada önemli nokta evin şartları, bulunduğu muhit, ne tür kiracılar bulunabilir, ev tercih ediliyor mu vs.

Yatırım olarak arabadan anlamadığım için arabaya çok para gömmeyi tercih etmem. Altın/döviz gibi unsurlar da yatırımdan ziyade daha çok paranın erimesinin önüne geçiyor.
Evi aldığımda hem elimde bir evim olacak, hem de birikim yapmaya devam edebileceğim. Tabi bu benim bakış açım, kimseye yatırım tavsiyesi olamaz.
  • epitaf  (27.06.21 11:05:22) 
Ev al.


  • j r r tolkien hayrani  (27.06.21 11:07:16) 
Evin konumu iyi üniversiteye yakın. Çevrede çok öğrenci apartı var. Geçen sene boyanmadan kiraya çıkartıldı arayan soran eden oldu. 1200 kira yazmıştık kiraya veremedik. Sanırım pandeminin de baya bir etkisi oldu.
Bu sene alırsam içini güzelce boyayıp ilana çıkartırım. 1000 liraya kesin tutulur diye düşünüyorum. Yasaklar falan devam etmezse.
Geçen sene evi alacam diye 10 bin verip doğalgaz kombi sistemini de ben yaptırmıştım. Yani evi aslında 160k ya almış gibi olacağım.
Bana da ev daha mantıklı gibi geliyor ama tekrar paramın birikmesi için baya beklemem gerekecek. Karlı bile çıkıyorum bu durumdan aslında. Ne bileyim emin olup karar vermedim
  • grid  (27.06.21 11:46:36) 
evi kaçırma. zaten doğalgaz masrrafını bile yapmışsın.


  • sutlu nescafe  (27.06.21 12:09:10) 
Bilemedim @sutlu
Hala karar veremedim

  • grid  (30.06.21 10:29:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.