[]

Yatirim: Yabanci hisse fonlari uzerine

Malum yabanci hisseler iceren yatirim fonlari var ama bunlarin son yillarda fiyati sisme derecesinde yukseldigi icin bu kadar yuksekten girmek de pek istemiyorum; yaniliyor da olabilirim. Hemen hemen soyle ozetleyebilirim dusuncelerimi:

- BIST hisselerine omur boyu bulasmamak istiyorum kirilgan ekonomimiz nedeniyle, high risk low reward gibi geliyor
- Altin ve doviz de low risk low reward geliyor, son secenegim bunlar acikcasi.
- Eurobond'a karsi negatif degilim ama eurobond alacagima kripto bazli lending platformlarinda USDT/USDC vs icin daha yuksek faiz alabilirim zaten
- Kalan tek secenek yabanci hisse senedi fonlari gibi gorunuyor ama onlar da dedigim gibi yuksek degerdeler. Ozellikle su anda abd'deki faiz, enflasyon gibi gundemler bu hisselere nasil etki eder bilmiyorum. Fikrinizi almak isterim.
Sadece ABD degil asya hisselerine sahip fonlara da yatirim yapmayi dusunuyorum tabii ama genel olarak fikrinizi merak ediyorum su anda yatirim yapmak konusunda.

Ilk etapta yuklu bir miktar yatirimla baslayip (farkli fonlari sepet yaparak), sonrasinda her ay ufak miktarlarda eklemeler yapmayi planliyorum.
Diger yandan, eger yatirim fonlari orta-uzun vade icin (komisyonlari vs hesaba katarsak) pek tatmin edici getiri saglamiyorsa yillik %10-12 civarina USD faizine de koyabilirim sadece (kripto lending platformlarinda).

Ozetle; kriptodan iyi bir getiri elde ettim, bunun bir kismini (~100k TL) disari cikarip baska alanlarda degerlendirmek istiyorum, bunun icin de fonlari kullanmayi dusunuyorum. Yuksek risk alabilirim, beklentim orta-uzun vadede getiri saglamasi ve sadece fonlarla ilgileniyorum su anda yukarda saydigim sebeplerle. Sizin sicak baktiginiz fonlar nedir, yerimde olsaydiniz farkli dusunur muydunuz?

 
Ben IPJ aldım bir miktar, gidişat fena değil gelecek vadediyor. Bistte bir iki hissem var yakında onları satıp çok yüklü ıpj girip bir müddet o parayı unutacağım ytd.


  • mg3929  (26.06.21 22:00:26) 
"yillik %10-12 civarina USD faizinede koyabilirim "

Nerede bu?
  • hot potato  (26.06.21 22:32:12) 
@hot potato; nexo, crypto.com ve hotbit var merkezi olarak. defi olarak daha yuksek rate'ler de var onlari dahil etmiyorum.


  • hjarteblod  (26.06.21 22:54:23) 
Ak portföyün tematik fonları var. Sağlık sektörü fonu, amerikan hisse senedi fonu, sağlık yabancı hisse senedi fonu, teknoloji hisse senedi fonu gibi. Ben bunlardan bir buket yaptım. Ağırlık teknoloji hisse senedi fonunda. Sene başından bu yana en düşük getiri %25 ler civarında tl bazlı. Global bazlı bir satış dalgası gelirse (ki gelecek malum enflasyon abd de tırmanıyor ve faiz artırımı gelecek bu da hisse senedi piyasasında satış dalgasına neden olur) hisse senedi ağırlıklı fonlar elbette negatif etkilenecek. Bundan kaçamazsınız ki hem hisse senedine ağırlık verip hem de bundan kaçmanın mümkün olmadığını düşünüyorum.
Dolardan %12 getiri AL40 eurobondunda var ama oradaki getiri eurobondu 1000 dolardan almış olsaydınız yıllık olarak mümkündü. Halbuki bu eurobond fiyatı 1480 dolarlar bandında. Ve gerekli hesaplamaları yaptığınız da yıllık getirisi %6,5 ler civarındadır. Kupon faizi sizi yanıtmasın. Alış fiyatınız 1000 doların çok çok üstünde. Fon sepeti yapmanızı tavsiye ederim ama hangi fonlarla bunu yapacağınız tabii ki size kalmış tavsiye veremeyiz.

  • creedwar  (26.06.21 23:46:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.