[]

eski programin win10'da çalişmamasi

çaliştiğim kurumda nuh nebiden kalma bir kayit programiyla iş yapiyoruz. pandemi sürecinde kullanmamiştik. şu an kullanmakta olduğum pc pandemi sürecinde alinmiş yeni bir pc.

şimdi şöyle, diğer bilgisayarlarimizda görece yeni sayilir. i3 işlemcili win10 yüklü pc'ler. program onlarda xp3 service pack 3 uyumluluğu ile çalişiyor. şu an oturduğum pc yeni bir pc, i5 işlemcili ama geri kalan tüm programlar ayni. office 2007 lisansimiz olduğu için hepsinde ayni office programlarini kullaniyoruz. office ne alaka diyeceksiniz ama alakali olduğunu düşünüyorum.

kullandiğimiz program veritabani olarak access kullaniyor ve bir kaç işlemde de excel kullaniyor. hatayi google ile arattiğimda hep access veya excel query hatalarina çözüm niteliğinde cevaplara denk geliyorum. run-time error hatasi şu;

run-time error 214721843 80040e4d

uyumluluğu en başta denedik zaten. access veritabanini elden açabiliyoruz. tek sorun programin çalişmamasi. diğer win10'larda çalişip bunda niye çalişmiyor çözemedik. ne yapabiliriz? şimdiden teşekkürler

ek : hata metni şu; uygulamanız başlatılamıyor. çalışma grubu bilgi dosyası eksik veya başka bir kullanıcı tarafından özel kullanımda açık durumda

 
şunu indirip kurmayı dene;

www.microsoft.com
  • delidir yakalayin  (22.06.21 14:25:53) 
yok hocam çalışmadı, aynı hatayı tekrar verdi. teşekkürler


  • reseoz  (22.06.21 15:57:21) 
Xp SP3 üzerinde çalışırken kullandığı dll dosyalarını tepit edin. (Bununla ilgili programlar var ama şu an kalımda değil adları)

Sonra da bu dll dosyalarından olmayanları bularak win 10 kurulu sistemde Xp sp3teki gibi uygun dizinlerin içine ya da yerine göre uygulamanın kendi bulunduğu klasör ün içine atın tekrar deneyin.
Dll yerine başka dosya formatları da söz konusu olabilir tabii
  • Erva  (22.06.21 16:30:48) 
Hocam yanıtınız için teşekkürler. Şöyle, uyumluluk olarak xp sp3 kullanıyoruz. Xp pc'miz yok. Birde alakası var mı bilmiyorum ama program server üzerinde bulunuyor. Kurulan bir program değil. Kısayol üzerinden bağlanıp çalıştırıyoruz. 10 yıldır öyle flashtan flasha gezerek biz ve diğer kurumlarda çalıştırılıyor. Zamanında bizde çalışan bir mühendis hazırlamış programı. Visual Basic ile yazmış sanırım. Kaynak kodlarıda mevcut değil. Adam rahmetli oldu.


  • reseoz  (22.06.21 20:37:39) 
Şunu demeyi unuttum; tüm pc'lerde win10 yüklü ve yukarıda anlattığım vaziyette yani server üzerinden çalışıyor ama şu 2 haftalık süreçte benim pc'de de çalışması gerekiyor. Bu kadar elzem olmasa bende uğraşmam eski bir program için :)


  • reseoz  (22.06.21 20:39:49) 
microsoft access database engine
bunu googlelayın ve kurun. bilgisayarınızın rami 4gb ve üzeri ise haliyle 64bit kurmuşssunuzdur. eğer program vb ile yazılırken accesse bağlanmak için jet engine kullandıysa jetin hatırladığım kadarıyla artık 64bit desteği yok. (emin değilim)

bir diğer seçenek virtual machine kurup xp sp3 32bit kurulumu yapıp onun üzerinde çalışmak. inanılmaz yorucu olur tabii.

edit: önerdiğim çözüm ilk cevapta verilmiş zaten dikkat etmemişim. dediğim gibi access için vbasic kodlarken jet engine kullandıysa çözüm 32bite dönmek. diğer dediğim de denenebilir. 32bite dönmek demek 3gb dan fazla ram kullanamamak demek bu da inanılmaz yorar.
  • phonex  (22.06.21 23:04:58 ~ 23:07:39) 
Cevap için teşekkür ederim. Ya kullandığımız tüm pc'ler win10 çift çekirdek. He, anlamı varsa diğerleri 4gb ama dediğim gibi hepsi 64 bit win10 yüklü.


  • reseoz  (23.06.21 10:38:54) 
kurabiliyorsanız bir de win10 32bit ile deneyin programı çalıştırmayı. microsoft access database engine kurdurmayı da ihmal etmeyin.

aslında olması gereken şu; şirkete söyleyin. bir yazılım ekibiyle anlaşıp programı artık güncel desteklenen bir dille yazdırıp sql server a taşısınlar. dediğiniz gibi tek bilgisayar üzerinden kısayolla çalıştırmak 20 sene öncesinin çözümü. şirket küçükken günü kurtarsın diye iş yapıldığı açık.
  • phonex  (23.06.21 12:44:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.