[]

Yeni mezun yazılımcı maaşı ne kadar?

TR junior / yeni mezun piyasasını hiç bilmiyorum.

İyi üniversitelerden mezun, az-çok bişeyler yapmış, parlak bi yeni mezun maaşı ne kadardır şu aralar?

Özellikle teknoloji belirtmedim, çünkü yeni mezun zaten. Ama asıl Node/JS tarafını merak ediyorum.

Ben 10'a yakındır diye tahmin ediyordum, 4-5 falan diyenler oldu, emin olamadım bi türlü.

 
10'mu, çok oldu o biraz, 4-5k falandır başlangıç maaşları, bizim sektörde yazılımcıları (ERP) 4'e civarına başlatıyorlar. 10'a başlayan yeni mezun, üniversiteyi sadece diploması için okumuş altyapısı hazır adamlar falandır.


  • nahtoderfahrung  (21.06.21 19:53:36 ~ 19:54:47) 
4-5 az bence ama 10 olmaz.


  • himmet dayi  (21.06.21 20:04:29) 
Arkadaşlar, hocamlar peki şöyle bi soru sorayım:

Ben yıllar önce ilk işe başladığımda, maaşım dolar bazında bugünün 10 bin lirasından fazla yapıyordu. Yazılım sektörü bu farkı kompanse edemedi mi? Sektörde işler kötüye mi gidiyor?

10 bin lira dediğimiz şey 1100$ ediyor. Bu gençler niye TR'de çalışsın? Hadi kalkıp gitmek zor, niye Avrupa'dan remote iş bakmıyor herkes? Zaten burada da remote çalışılıyor?

Yoksa yeni mezun tanımında mı anlaşamadık? Benim kafamdaki yeni mezun, leetcode easy-medium'u çatır çatır çözebilen, ama architecture, framework falan bilmeyen biri. Ekranı açıp boş boş bakacak, kod yazamayan birini kastetmiyorum.
  • plutongezegendegilmi  (21.06.21 20:21:46) 
Sektörde işler kötüye gitmiyor, insan sayısı arttı. Herkese yazılımda güzel para var diye pompalarsan rekabeti arttırırsın, iş verenler az paraya yapacak adam buluyorlar, iş kalitesi düşük olsa bile öyle ya da böyle istenilen sonucu elde eden yazılımlar kalitesiz bir şekilde ortaya çıktığı sürece iş veren parasını alıyor gerisi umrunda değil.

Bu gençler TR'de çalışmak istemiyor zaten, ama remote iş yapacak kadar da kalifiye değiller. İngilizce bilmeyen inanılmaz yazılımcı var, remote bunlara hayal. Zaten kalifiye olan kaçıp gidiyor ya da yolunu buluyor.
  • nahtoderfahrung  (21.06.21 20:40:46 ~ 20:42:56) 
10k hiç duymadım duyduğum en yüksek maaş 8600e bir banka idi. Bizim burada da mobilci arkadaşlar 7000 alıyor.
Mobil developer çok arkadaşım yurtdışına remote iş yapıyor ama tası tarağı toplayıp gitmek de cesaret işi malesef.

Başlangıç maaşlarının çok yüksek olmama sebeplerinden biri Bt de sirkülasyonun çok olması. İş biriminde 5 sene çalışıyorsa biri bizim müdürlükte 2 sene sonra %50 zamla başka kuruma gidiyor. Bugün bir yıl aradan sonra ofise döndük dönüşümlü. ofisin yarısı yeni girmiş işe millet pandemide şu sefalette bile iş değiştirmiş :)

Edit: Tüm mobil developerların 7000 aldığını kastettiğimi düşünen arkadaşlar olmuş. Devlet kurumu mu diyenler olmuş. Özel banka arkadaşlar başlangıç bu şekilde sonrası pazarlığı tutturabilirsen.
  • cilekli pasta  (21.06.21 22:29:05 ~ 23:37:04) 
Remote is kim veriyor abi, benim alanimda remote is yapmak icin ceo yegeni falan olman lazim.
Adam bana guvenip sistemini teslim etmez.
isleri turkce anlatirken bile kanser oluyor insanlar.

Mobilciler biraz ekmek yiyor onlari da hintliler tokatliyor.
  • divit  (21.06.21 22:36:21) 
@cilekli pasta, valla hocam covid döneminde hiç olmadığı kadar spam'lendim recruiter'lar tarafından. Biraz da ondan piyasanın yükselmesini bekliyordum.

Aslında elemanın 2 sene sonra gitmesi çok kötü bişey şirket için (hiç bi işimde 2 yıl çalışmadım). Çünkü tam domain'i öğreniyorsun, at koşturacak hale geliyorsun, hop öbür taraf daha çok para veriyor.

@divit, devops mu hocam?
  • plutongezegendegilmi  (21.06.21 22:53:17) 
alana göre değişebilir (frontend , backend, devops, analitik taraf vb.) ama piyasa son 1-1,5 yıldır inanılmaz derecede arttı.

benim gördüğüm; ilk işe giriş 4-6bin tl arası. piyasayı hayvani derecede arttıran firmalardan ötürü maaş istekleri de aynı paralellikte arttı. mesela 2-2,5 yıllık deneyimli arkadaşlar 9bin tl ve üzeri istiyor veya udemy'den falan ders alıp uçuk miktarda maaş isteyen de var. bunu veri analitiği - iş zekası alanı için söylüyorum.

yine aynı alan için 5-6 yıl ve üzeri deneyimli arkadaşlar rahatlıkla 10bin tl ve üzeri alıyorlar.
  • bir bucuk adana  (21.06.21 23:11:40) 
8-10 arası rahat alır yeni mezun. İyi üni. Olduğunu düşünürsek.
İmza: yeni mezun yazılımcı ve bir sürü yazılımcı arkadaşı olan bir kişi.

  • jelly bear  (21.06.21 23:24:03) 
  • opethian  (22.06.21 01:15:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.