[]

Yılan ve fare korkusu

Yılan ve fareden korkan insanlar tam olarak neden korkuyorlar? Kendilerine fiziksel zarar verecek diye mi yoksa tiksinti mi?

Ben örümcek, solucan, böcek türevlerinden acayip huylanan, tiksinen bir insanım hatta şimdi yazdım diye kaşınmaya başladım. Ama yılan ve fare korkmayı bırak bana sevimli geliyor. insanların görünce çığlık atmasının sebebini anlamıyorum. Tiksinti mi yoksa fare ısırır filan diye mi?


 
Evrimsel açıdan bu iki arkadaş zehirli ve hastalık bulaştırıcı diye zararlı kabul edilir. Gerçi vebadan önce de farenin kemirgenlik vasfı sebebiyle sevilmemesi durumu var.

Şehir hayatında bu iki arkadaş tarafından zarar görme ihtimalimiz yok denecek kadar az olduğu için sana korkulacak bir şey gibi gelmiyor olabilir.

Yılanları ben de ilgi çekici buluyorum, belgesellerini izlemeyi severim.
  • Jux  (20.06.21 22:14:34) 
Soruya cevap veremiyorum ama yılanlı dövmem var. Görünce tiksinen, korkan, bunu neden yaptırırsın bakamıyorum bile diye abartılı tepki gösterenler oldu :D


  • jazzabel  (20.06.21 22:22:56) 
Hem ısırılma hem tiksinti.

Yılan sevimli geliyorsa anakonda belgeseli izlemeyi deneyin. Küçük yılanlarda da fili devirecek zehir olabiliyor.
  • dissendium  (20.06.21 22:52:16) 
Ben yilan korkumu bol bol kral kobra çizerek kismen astim, bir de Medusa kafasiyla elbette.

Ama hala fotograflara veya belgesellere bakamiyorum.

Sekiro'daki dev pitonla kapisirken tirsmamistim ama Bloodborne'daki "woods of serpent" bolumu hayli rahatsiz ediciydi. Bir de Resident Evil Remake'deki kanalizasyon bolumu...
  • Avoiding The Puddle  (20.06.21 22:54:14) 
Bir de ekleme yapmak istiyorum, sürüngenler antik caglarda asaleti sembolize etmis, rolyeflerde ve aksesuarlarda çokca kullanilmis bir motif (bknz. eski Misir).

Ilginçtir, küçükken zerre tirsmazdim,Jennifer Lopez'in "Anakonda"sini ve hatta uzun zaman once olsa da Samuel Jackson'in "uçakta panik" filmini izleyebilmistim..
  • Avoiding The Puddle  (20.06.21 22:57:44) 
@dissendium, canlı anakondaya dokundum daha önce. Fare de çok kez elime aldım. Tiksinmedim veya korkmadım çünkü fiziksel zarar verebilecek durumda değillerdi zaten ne bileyim tehlike altında hissetmedim kendimi.
Ama bacağımda örümcek görsem yürümeyi unutuyorum.

  • kaptan maydanoz  (20.06.21 22:58:17) 
Yılandan fobi derecesinde olmasa da korkuyorum, fareden ise tiksinme benzeri rahatsızlık hissediyorum. Görmeye dayanamıyorum bildiğin. Tüm hayvanları çok seviyorum, sinek bile öldürmem ama sürüngen ve kemirgenlerle birbirimizi uzaktan sevsek daha iyi. Bu arada yılanlar ve örümcekler baya güzel hayvanlar bence.


  • Josephine.  (20.06.21 23:01:43 ~ 23:02:14) 
fare: hızlıca yok olması.

Eski evimden fare çıkmıştı ve biz fark etmeden de bir süre fareyle yaşadığımızı anlamıştık, en son birkaç kere karşılaştık. Koşturup yok olan bir şey çok korkutucu. Ayrıca çok pis, hastalık getirebilen bir şey olarak bilinir. Durup beklese bakışsak belki o kadar korkunç gelmez ama bir anda koşup yok olan ve evin çeşitli yerlerine kakasını yapan bir karaltı hiç hoş değil. Ayrıca tek de olmuyorlar sanırım, ailesiyle gelip evinde dolaştıklarını düşün. Biri girebiliyorsa diğerleri de girer çünkü.
  • nhk ni youkosu  (20.06.21 23:09:46 ~ 23:10:01) 
yılandan korkanlar fiziksel zarar vermesinden, fareden korkanlar da tiksinti nedeniyle korkuyorlar.


  • booty hunter  (20.06.21 23:35:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.