[]

Çok kameralı bant yayınlarında ses eşlemesi nasıl yapılıyor?

8 kamerayla yapılan bir program çekiminde sözgelimi bir konuk sanatçı şarkı söylerken, şarkının melodisini eşlik eden kişiler vb. birçok ses tutarlılığı nasıl sağlanıyor?

Tek kamera değil ki klaket işe yarasın.


 
Klaket işe yarar. Kameralar farklı yerleri çekiyorsa, birden fazla kere şaklatılabilir. Kurguda ilgili video kaydını bulmak yeterli olacaktır, programlarda artık otomatik senkron yapılabiliyor.


  • gak  (17.06.21 11:37:06) 
Klaket gibi alkış sesi de yaparlar.

Amaç edit yaparken tüm görüntüleri attığında, sesin patladığı yerleri aynı saliselere oturtmak. Sonra geriye edit ile istediğin kameranın görüntüsünü ekrana vermek kalıyor. Senkronizasyonu o tek patlayan nokta üzerinden yapınca görüntüler arası zamanlamayı tutturmuş oluyorsun.

Genelde tek bir ses veya görüntü kaynağındaki sesi kullanırlar. Ama her kameradan gelen sesleri yer yer kullanacaklarsa duruma göre artırıp azaltıyorlar sanırım yine edit yaparken.

Benim gözlemim bu yönde, işin içinde değilim.
  • ananiyimioguz  (17.06.21 12:40:20) 
Klaket olmadan bile ses waveformuyla eşlenebiliyor artık.

Ayrıca o tür çekimlerde her şey reji masasına gidiyor, ben öyle ileri sistemleri kullanmadım 4 kameralı eski bişey vardı okulda ama siz kasetten izliyor olsanız bile o an canlı kurgu yapıyor da olabilirler (bkz. resim seçici). O an kesip halledip tek seferde kaydı alıyor olabilirler, kameralar veya ayrı bi kayıtçı da kaydedebilir gerekirse bir şey kesilmesi değiştirilmesi gerekirse yapılabilir. Örneğin tüm kameraları (diyafram, shutter vs.) reji masasından kontrol etmek için de bir alet var, bizdeki kanallarda var mı bilmiyorum vardır herhalde. Hepsine aynı anda kayıt sinyali bile gönderebilirsin sanıyorum.

Sonuçta orada müzik de tek kanal değil ki, orkestra varsa onların mikrofonları var, şarkıcı var, yani bir mikserden de ses gidiyor ayrıca vs. bir çok şey rejide birleşiyor. Her konuğun ayrı yaka mikrofonu olduğunu da hesap et.
  • nhk ni youkosu  (17.06.21 12:49:12 ~ 12:52:16) 
(bkz: timecode)

Kameralar ayrıca bir de timecode ile birbirine eşlenir.

Müzik stüdyolarında da audio ekipmanların senkron çalışması için midi timecode ya da world clock kullanılır bir master clock ve diğer cihazlar slave olmak üzere.

Diğer türlü start noktasını senkronlasanız da kayıt uzadıkça koşmalar çekmeler başlayacaktır cihazlar arasında senkronsuz olursa.
  • hedep  (17.06.21 15:10:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.