[]

Miras kalan tarla sorunsalı

Merhabalar,

6 ay önce babamızı kaybettik, babamın köyünde epeyce büyük bir tarlası vardı, 30 yıldan uzun süredir bu tarlayı halam ekip biçiyordu, biz 4 kardeşiz 2 abimin ekonomik durumları kötü ve kara listedeler, tam rakamını söylemiyorlar ama bankalara vs borçları var yani bir miras düşse üzerlerine anında ham yaparlar, benim durumumum kardeşlerime göre hallice iyi herhangi bir hukuki sorunum yok.

Şimdi gelelim soruma, noter'e gidip veraset ilanı çıkarttırdım tüm kardeşler için ama gidip tapudan sanırım kalan mallar için de işlem yapılması gerekiyor, öncelikle bu süreç hakkında hiç bir bilgim yok ilk sorum bu ne yapılacak vs?

İkinci sorum bu tarla ve diğer gayrimenkullerin paylaşımı sonrasında başımıza neler gelecek, mesela ben gidip tapuya başvursam şurada şu ölçüde tarlanız var diyerek yeni tapu çıkacak ve hisselere bölünecek abilerime düşen paylara haciz mi gelecek?

Tam olarak nasıl bir senaryo çıkacak ortaya merak etmekteyim.

Eğer hiç müdahale etmezsek halam ekip biçmeye devam ederse ne olur?

Teşekkürler.

 
avukat değilim bildiğimi yazayım.

veraset ilamı çıkınca sadece kimin ne payı var o belli olur.

veraset ilamı ile tapu'ya gittiğinizde intikal dediğimiz işlem olur, tapu babanızdan, siz ve kardeşlerinizin üzerine ortak olarak geçer. yani yeni tapu çıkar. atıyorum 4 kişi ise %25 olarak bir tapu bölünür.

hisseye haciz gelebilir mi derseniz, evet gelebilir. mahkeme haciz kararı koyup hisseyi açık artırma ile satabilir. diğer hissedarlar öncelikli olarak payı satın alabilir.

bence iş daha karmaşık hale gelmeden, eğer icralık bir durum da var ise 2 abiniz muvafakatname ile noterden size ve diğer kardeşinize devretsin hissesini daha tapu ya gelmeden. siz de 2 kardeş olarak satışını yaptığınız zaman tarladan geliri 4'e bölersiniz.

hiç bir müdahalede bulunmaz iseniz ise öyle gider durum. bir değişiklik olmaz.
  • delidir yakalayin  (17.06.21 09:29:11) 
bizde de öyle hacizli ortak mal var ne satabiliyoruz ne de başka bi şey yapabiliyoruz. banka da satamıyor hisse olduğu için.


  • jelly bear  (17.06.21 09:35:59) 
Yine avukat olmayan ama çevrede başına gelmiş tanıdıkları olan biri olarak araya gireyim. Tarlaların statüsü diğer taşınmazlar gibi değil bildiğim kadarı ile. Tarla olduğu için boyutuna bakmaksızın bölemiyorsunuz.


  • SiyamkedisiZorro  (17.06.21 09:37:29) 
@delidir yakalayin teşekkür ederim gayet bilgilendirici bir cevap oldu benim için.

@jelly bear, peki tarlayı hiç bir şey yokmuş gibi ekip biçebiliyor musunuz yoksa onda da mı sıkıntı çıkıyor?

@SiyamkedisiZorro, bölmek derken neyi kastettiniz? zaten hisseli olduğu için bölünmüş olmuyor mu? yoksa kastettiğiniz şey, diğer kardeşlerin payını satamıyor olması mı?
  • solo  (17.06.21 10:05:11 ~ 10:05:51) 
SiyamkedisiZorro +1
Benim de dedemden ve onun kardeşlerinden kalan tarlalarından bildiğim, tarım arazisini dörde bölüp paylaşmanız mümkün olmayabilir.

Çevremde arazisi aile tarafından (halalar, amcalar falan işte) ekilip biçilen ve hasattan payını alan insanlar var. Halayla anlaşıp böyle bir şey yapabilirsiniz belki.

Edit: www.emlakgundemi.com.tr
  • kobuzchu kiz  (17.06.21 10:07:17 ~ 10:08:33) 
@kobuzchu kiz, çok güzel bir bilgi, teşekkür ederim, bu durumda hiç dokunmadan eskisi gibi devam edilmesi sanırım daha mantıklı gibi.


  • solo  (17.06.21 10:21:48) 
En pratik yollarından biri borçlu kardeşlerinizin, sulh ve ceza mahkemesine verecekleri basit bir dilekçeyle "mirasın gerçek reddi" davası açması. böylece babanızdan kalan hiçbir miras üzerinde söz hakları kalmaz, herhangi bir haciz durumu olmaz. miras otomatik olarak diğer mirasçılara kalır. o sırada halanız ister eker biçer isterseniz diğer iki mirasçı satış yapar vs.


  • elestirman  (17.06.21 10:50:36) 
Bölmekle kastettiğim atıyorum 4 dönüm araziyi 1'er dönüm paylamamazsınız. Devlet tarım arazileri belli bir büyüklüğün altında kalarak tarımsal ekonomik değerini kaybetmesin diye (tarım arazilerine özel) bir karar almış. Minimumu nedir inanın bilmiyorum.
@elestirman, abiler mirası reddetmek istemiyorlar ki, kendi haklarını hemen almak istiyorlar borçları yüzünden diye anladım ben. Bu tarlaların bölünmezlik durumu (büyüklüğü önemli) sözkonusu olursa abiler zaten avuçlarını yalarlar. Ya da tarla bir bütün olarak satışa zorlanabilir.

  • SiyamkedisiZorro  (17.06.21 13:18:09) 
@SiyamkedisiZorro abiler mirası istemiyor demedim. red davasıyla banka icrası vsnin önüne geçilebilir


  • elestirman  (17.06.21 23:30:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.