[]

Bu kadar çok silahı kim alıyor?

Merhaba arkadaşlar,

Her zaman olmasa da ara ara silah inceleme videoları izliyorum. Ama bu sıralar biraz arttı izleme sıklığı. Youtube'da Edwin Sarkissian diye silah uzmanı bir abi var, ona takılıyorum bu aralar. Birbirinden değişik silahlar tanıtıyorlar. Özellikle Amerikan piyasasında çok fazla silah çeşidi var. Aklıma takılan soru şu: Bu kadar silahı kim alıyor da şirketler durmadan yeni modeller üretiyor? Tamam Amerika'da peynir ekmek gibi silah satılıyor ama sonuçta sıradan elektronik, giysi gibi hayatımızın normal bir parçası değil bu. Yani silahtan bahsediyoruz sonuçta. Şunu da belirteyim, silah derken tabanca, av tüfeği gibi basit silahlardan bahsetmiyorum, profesyonel kategoriye giren piyade/taarruz/ keskin nişancı vb. tüfeklerinden bahsediyorum.

Bu yalnızca Amerika ile de sınırlı değil tabi. Silah ihracatı da bayağı yüksek okuduğum kadarıyla. Ama bana bayağı abartı geliyor silaha harcanan para. Çeşit çeşit mermi türü var. Var da var. Gerçekten bu kadar silaha gerek var mı? Yanılıyor muyum?

 
senin hayatının parçası değil onların hayatının parçası. usa'deki ünlü senato baskınında herkes m16'sını falan kuşanıp gitti.

adamlar öyle yaşıyor.
  • duyurukullanıcısı  (16.06.21 17:43:13) 
Tamamını kim alıyor bir şey diyemeyiz ama büyük oranda (vekaleten) devletlerin işlerini yürüten terör örgütlerine gidiyor diyebiliriz.
Yine abd gibi ülkelerde seri atış yapan silahların kişisel kullanım için serbest olması söz konusu .
Özellikle son beş sene ABD de okul vb gibi yerlerde toplu katliamlar da oldu.
Bireysel silahlanma karşıtlığı gibi tepkilere bir şey de denmedi görmezden gelindi.
Zaten oralarda saldırganlar orta doğu kökenli ise hemen konu İslam ile ilişkilendirilir ve olay "terör saldırısı" sayılır.
Aunt Sam sever böyle şeyleri.
Ulusal çıkar, ulusal güvenlik...
  • Erva  (16.06.21 18:17:26) 
dünyada yedi milyardan fazla insan var. dünyanın bir çok noktası ne yazık ki güvenli değil. amerika gibi bu konuda vatandaşı salan bir ülkedeysen ve ilgiliysen maddiyatın izin veriyorsa alıyorsun.

türkiyede bu işler oldukça zor. örn; glock 26 almak istiyorsun. fabrika fiyatı 800 usd. yasa gereği sadece mke ithal ediyor ve türkiye satış fiyatı oluyor 3000 usd. daha buna ruhsat parası hariç.

bu yüzden türkiyede düşündüğünüzden fazla silah var ve çoğunluğu ruhsatsız.

edit: türkiyede ruhsat almak da çok zor. ruhsat almanın bildiğim en kolay yanı. en az 50 çalışanının olması ya da galerici/müteahhit olup yanında sürekli yüklü nakit taşımak.
  • phonex  (16.06.21 20:33:54 ~ 20:35:44) 
Bu kadar silahı amerikalılar alıyor :)

Evet çekirdek gibi fişek tüketiyorlar, sık sık silah yeniliyorlar. Çünkü ucuz ve kolay.

Bizim yerli üreticilerimiz bile bizim iç piyasa için değil de abd piyasası için yatırım yapıp üretim planlıyor, şaka maka ciddi oranda da tabanca satıyoruz abd'ye.

Mesela bizde fişek üretim işi tekeldi ve MKEK tekelindydi, 1-2 senedir özel sektöre izin verildi ve fişek üretici sayımız 3-4 tane oldu. Onların da amacı abd pazarından pay kapabilmek.
  • John Bloor  (17.06.21 14:19:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.