[]

orkestra şefi mi direktif veriyor yoksa kendi mi giriş yapıyor?

tam 23. dakikada. ağıta benzer bir nağme yapan yaşlı, gözlüklü beyefendiyi kastediyorum.

www.youtube.com


 
Şefin direktif vermesine gerek yok. Hangi vuruş esnasında gireceğini adam biliyor zaten. Şef tempoyu ve geçişleri belirliyor.


  • himmet dayi  (15.06.21 13:24:31) 
Şeflerin işleri orkestra iledir ama kimi yerlerde solistlere ve koristlere yardım ettikleri / hatırlattıkları olur.

Misal bir çocuk korosu varsa ve giriş/çıkışları zor ve bazı yerleri çok hızlı bir eserse (örnek: mahler 8. senfoni) mutlaka şef yardımcı olur.

aynı şekilde, carmina burana gibi eserlerin çocuk partilerinde de, tempo değişiklikleri yer aldığından mutlaka çocuklara ekstra destek olur şefler.

büyüklerden oluşan gençlik koroları ve amatör korolar için de benzer destekler gelebilir. bu biraz da koro şefinin de provalarda orkestra şefinden ricası ile şekillenebilir.

ama profesyonel solistler ve koristler, meslekleri bu olduğundan nerede gireceklerini çok daha iyi bilirler / bilmelidirler.

tabi bu mevzunun şöyle bir istisnası var,
"opera" sanatında serbest söylenen kadanslar, veya eşliksiz söylenen reçitatif gibi bölümler sonrasında solistin orkestra ile birlikte gireceği yerde solist mutlaka çaprazlarda duran referans monitörlerinden (veya çapraza bakmıyorsa göz ucuyla şefe) bakar ve aynı anda girerler, yoksa büyük sıçış olur.

sizin verdiğiniz örnekte zaten 4-4 lük tempolu giden bir şeyin belli bir ölçüsünün 1. vuruşunda giriyor, büyük bir yardıma gerek yok. (ama sanki bir ölçü yani 4 vuruş önce soliste bir bakış atmış gibi)

hoş, söylediği gazel/uzun hava her ne ise, yanlışlıkla geç de girilse toparlanabilecek bir şey gibi. sonunda zaten sesi uzattıkları uzun bir bitiş bölümü var, amcam en kötü oraya sarkardı.
  • la traviata  (15.06.21 14:10:41 ~ 14:12:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.