[]

Bankaların ana kasaları

Mesela garanti, şubelerden toplanan paralar nerelerde tutuluyor? Amerikan bankaları gibi vault'ları var mı? Genel merkezde değildir diye tahmin ediyorum.
Bildiğiniz başka bankalarınki de olur, merak ettim gidip soymıycam lol.



 
subelerden gelen paralar once bankanin kendi nakit yonetim merkezlerine, oradan da merkez bankasi veya ziraat bankasina gider her gün.


  • levybroo  (10.06.21 00:58:23) 
@levybroo, peki neden? Banka kendi parasını tutamıyor mu elinde, kanun vs gereği?
Bir yandan düşününce, biz elimizdeki parayı kenarda saklayınca değeri düşüyor ülke ekonomisi gereği. Banka da bu sebeple elindeki parayı "değerlendirdiği" için mi dolaştırıyor?

  • Jux  (10.06.21 01:10:10) 
Bankalar tıpkı bireyler gibi gecelik faiz alabilmek için kasalarındaki parayı gün sonunda Merkez Bankasına götürürler, ayrıca her banka hesaplardaki mevduatın belli bir yüzdesini Merkez bankasında tutmakla yükümlü, zamanında yaşanan batık banka krizinin önüne geçebilmek için böyle bir kural var artık.

Çoğu banka şubesinde geceleri neredeyse hiç para olmaz, sabah saatlerinde Merkez Bankasından para alınarak şubeye taşınır.
  • solo  (10.06.21 08:46:36) 
öncelikle, elinde tutamaz, hem yer yok hem güvenli değil. şubede de nakit yönetim merkezlerinde de yüksek hacimli para bulundurmak çok riskli. ve evet, cebinde duran para sana bir şey kazandırmadığı gibi bankaya da şubesinde öylece duran para bir şey kazandırmaz. kazanç sağlamak için parayı zaman kaybetmeden merkez bankasına yatırırlar (merkez bankası olmayan yerde ziraat bankasına). şubelerin/atmlerin ertesi gün ihtiyacı olacak kadarı ayrılır, üstü (ki milyonlardan bahsediyoruz) pandemi durumları değiştirmediyse her gün en geç 3-3:30 gibi merkez bankasına götürülür. hem daha güvenli hem daha kazançlı. ayrıca, solonun bahsettiği bir de zorunlu karşılık olayı var: merkez bankasının kararlaştırdığı oranda mevduat merkez bankasında bulundurulmak zorundadır.

edit: öğleden sonra 3-3:30
  • levybroo  (10.06.21 09:00:02 ~ 11:42:27) 
Şubeye yüksek tutarda para geldi diyelim. Şubenin bunu bankanın merkezi para toplama noktalarına göndermesi gerekir. Ola ki göndermedi diyelim. Banka, parayı göndermeyen şubeye istismar yansıtır. Yani şube gelirinden kesinti yapar.

Ekonomide “zorunlu karşılık oranı” diye bir şey vardır. Bankalar ellerindeki nakit paranın belli bir oranını merkez bankasına vermek zorunda. Bankalar bundan faiz geliri elde eder hem de merkez bankası enflasyonu önlemek için kullanır bunu. Şubelere gelen nakit paranın bankaya doğrudan faydası yoktur. Fayda olayı bankanın merkezi kasasına gittikten sonra başlar.
  • silah taciri  (10.06.21 09:53:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.