[]

zeplin niye tutmadı?

tehlikesi ve maliyeti çok büyük diye mi? zeplinleri çok seviyorum ya.
zepline binip gezme hayalim var ama imkansız değil mi bu?
anca wolfenstein ve bioshock gibi steampunk öğelerde görebiliyoruz artık.


 
helyum maliyeti ve havada alev alma riski yüzünden. ayrıca hızlı ve çevik de değil. uçak/helikopter varken kim neden bu kadar maliyetli, riskli ve hantal bir taşıtı üretipo kullansın ki?


  • sir gawain  (09.06.21 17:47:06) 
niye bazen gökyüzünde dolaşıyorlar. ben almanya'dayım birkaç ay önce görmüştüm bi tane. eskiden daha sıktı ama çocukken hep görürdüm istanbul'da.


  • bohr atom modeli  (09.06.21 17:55:12) 
inisi kalkisi cok zor.
Koc almisti bi firtinada uctu gitti

  • divit  (09.06.21 18:00:18) 
en.m.wikipedia.org

Bu olay da tetikledi kullanımdan kalkmasını
  • ceketimi alip cikcam  (09.06.21 18:05:13) 
koca türkiye'de bile 1 tane vardı. o da kayboldu gitti.
yurtdışında mümkün olabilir belki.

  • sutlu nescafe  (09.06.21 18:09:19) 
ulaşım değil de eğlence aracı olarak düşündüm tabi ki.
bu arada eskiden istanbul'da da görülür müymüş cidden? woow

  • inancsiz deve  (09.06.21 19:28:45) 
2000'lerde bmw'nin zeplini vardi istanbul'da olanlar bilir beyaz bir seydi.

yanma olayi cok tehlikeli sonuclar dogurunca kullanimdan kaldirildi. bir ara concorde mi burnu kirik ucaklar vardi onlar da paso dusuyordu onlari da kaldirmislardi. geri geldiler. kim bilir belki zeplinler de geri gelebilir.
  • dio  (09.06.21 21:57:57) 
cüssesine göre az yolcu taşıyor
yavaş
iniş kalkış yapması zor, çok geniş alanlar istiyor
çok göze batıyor. askeri alanda kullanımı kısıtlı.
hafızalarda travmatik kazaları var.
fizibıl değil. kaç tane pilotu var, bunlar nerede yetişiyor, kim zeplin pilotu olmak ister vs vs.

belki turistik amaçlı kullanılabilir ama zevk için olduğundan pahalı olur gibi.

www.ntv.com.tr
  • ya ben lan neyse  (09.06.21 22:03:11 ~ 22:14:44) 
@dio
bilmeden güzel uydurmuşsun paso düşüyordu vs.

concorde koca uçuş ömründe 1(yazıyla bir) kazası vardır. kazadan sonra da uçuşlarına 3 yıl daha devam etmiştir. servisten kaldırılma sebebi tamamıyla maliyet ve yolcu trendlerindeki değişimdir.

@inanciz deve

zeplin meşakkatli ve günümüz trendlerine uymayan bir araç. sıcak hava balonu gibi ama işletmesi, hangarlaması, operasyonu vs. çok daha zor ondan sebep pek yaygın değil.
  • NightBringer  (09.06.21 22:16:09 ~ 22:17:43) 
Bilinenin aksine Hindenburg Felaketi zeplinlerin kullanılmaması için bir sebep değil, Hindenburg hidrojen gazı ile doldurulmuştu artık bunun yerine helyum kullanılıyor daha az tehlikeli olduğu için.

Bir yazar da Concorde için de yine kazayı örnek göstermiş ama tarihteki tek ölümlü Concorde kazası Air France'ın 4590 sefer sayılı uçuşu yani öyle zırt pırt düşen bir uçak değildi, şimdi gelelim hem Concorde hem de Zeplin neden kullanılmıyor sorusunun cevabına.

Ticari uçuşlarda en büyük kriter işletme ve bakım maliyetinin uçuş başına gelire oranıdır, hem Concorde hem de Zeplinlerin işletme maliyetleri çok yüksek olmasına rağmen az yolcu taşıyabilen araçlardı, Concorde her iniş kalkıştan sonra iniş takımlarının bakımdan geçmesi gereken bir uçaktı mesela, Zeplin de aynı şekilde az yolcu taşıyabiliyorken çok yüksek bakım ve işletme maliyeti olduğu için hava yolu şirketleri tarafından hiç tercih edilmedi.

Gel gelelim günümüze döndüğümüzde zeplinler farklı amaçlarla kullanılmaya başlandı, özellikle reklamcılık ve turizm sektöründe hizmet veren zeplinler var bunun dışında zeplinlerin uçaklara göre havada çok daha uzun süre kalabilmesi nedeniyle gelecekte askeri amaçlı kullanılması da gündemde, ayrıca Google'ın kurucusu Sergey Brin zeplinlerle ilgili projeler üzerinde çalıştığı söyleniyor belki de yakın zamanda zeplinler üzerine yerleştirilen antenlerle kablosuz internet hizmeti verilmeye başlanabilir, sürekli iniş, kalkış ve uzun mesafe seyir ihtiyacı olmadığı için bu tür hizmetlerde Zeplinler biçilmiş kaftan, ama yolcu taşımacılığında kesinlikle profit değiller.
  • solo  (10.06.21 09:10:16 ~ 09:10:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.