[]

triger ve akü

2013 haziran üretimi dizel seat 50.000 km
başlıktakiler orjinal

şimdi yıla göre değişme vakti geldi trigerin
120.000 normalde 8x15.000 hesabından

1 sene çok rahat götürür kanaatindeyim?

akü ise bittiğinin sinyallerini veriyor ama değişmesi gerekirse uyarı çıkar diye okumuştum
bunun tasarrufunu/cimriliğini yapmıycaktım ama kur artınca fiyatlara yansımış

değiştir uyarısını beklemeli miyim?

 
Triger için net bir yorum yapamam ama 50 bin km bence değişim için az. 8x15 hesabı doğru değil. Bazı aksamlar kullanılmasa da yaşlandıkça performansını kaybeder. Özellikle kauçuk bazlı şeyler (cam profilleri, lastikler vb.) Ama triger kayışı için aynı yorum yapılır mı bilemiyorum. Bence 1 yıldan fazla götürür.

Akü için ise bilgi doğru değil. Akü için değiştir uyarısı çıkmaz. Bir gün marşa basarsınız ve araba çalışmaz. O gün değiştirmeniz gerektiğini anlarsınız ama çalışmadığı için zorluk yaşarsınız. Eğer akü değişim sinyali veriyorsa bence değiştirin.

Zaten akülerin ortalama ömrü 4 yıl oluyor (kullanılmasa da kimyasal olarak bitiyor pil). 8 yaşında bir araç için de 2017'de değiştiğini varsayatsak değişim vakti zaten gelmiş.
  • himmet dayi  (09.06.21 10:01:12 ~ 10:01:29) 
50.000 km doğru ise triger için az, ama kauçuk ömründen dolayı yine değişmesi lazım. Hiç riske atılacak bir şey değil. Belki de değişmezsek değil 1 yıl 5 yıl daha gidecek, ama bunu kimse bilemez, gözlemle anlaşılamaz.

Akü nasıl sinyaller veriyor? Sabahları tek marşta almıyor da bir iki gıv gıv yapıp öyle mi marş basıyor mesela? Akü değişmesi için uyarı çıkmaz ama şarj sisteminde voltaj düşüklüğü ya da bir arıza olursa göstergede akü işareti çıkar.

Aracın orjinal 50.000 km olduğuna emin miyiz?

Bir de triger ve akü orjinal demişsiniz, triger olabilir ama 8 yıllık araçta orjinal akünün hala çalışması pek olağan değil. Doğruysa mükemmel bir performans. Akü gerçekten 8 yıllıksa hiç düşünmeyin değişin zaten.

Akülerin üzerinde üretim tarihi olur.
  • John Bloor  (09.06.21 10:10:49 ~ 10:13:04) 
aracı sıfır aldım zaten

50k km: 1,5 yıldır virüs, 1-2 sene de başka sebeple fazla kullanamadım

ama aküye ben de şaşırıyorum
start stop pek devreye girmiyor, kontak kapattıktan sonra camları genelde kaldırmıyor

varta bu arada
  • bir soru sorcam  (09.06.21 10:31:46 ~ 10:32:27) 
Aküyü 8 yılda hiç değiştirmediysen kesin değiştir. 8 yıl gerçekten inanılmaz bir performans. Bahsettiğin sinyaller varsa zaten 1-2 haftaya kalmaz araç hiç çalışmaz. Aküyü söküp götürmek zorunda kalırsın ya da çekici ile gidersin. Hiç gerek yok. Aküyü sökünce bu kez teyp ile ilgili problem olabiliyor. Hafızası falan siliniyor ya da şifre girmen gerekiyor.


  • himmet dayi  (09.06.21 10:38:17) 
Ben ilk sahibi olduğum 2014 ibiza'nın orijinal aküsünü geçen sene değiştirmiştim. Akü biteceği zaman hiç de anlamıyorsun. Sapa bir yerde marş basmaz kalırsın. Macera aramıyorsan değiştir gitsin.

Ben bitince takviye yapmıştım, fakat akü öldüğü için direksiyona yeterli elektrik gitmediğinden direksiyon kilitlendi kala kaldım.

Onun için çek bi akücünün önüne.
  • robin one persie  (09.06.21 10:45:36) 
Aracın ilk sahibiyseniz çok iyi, o zaman aracın servis manualine bakın, triger değişim için km veya yıl ne yazılmış onu öğrenin.

Mesela "120.000 km veya 10 yıl" yazıyor olabilir değişim periyodu için, o zaman gönül rahatlığı ile 2023 yılına kadar kullanırsınız.
  • John Bloor  (09.06.21 10:51:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.