[]

Ev sahibi evi satiyorum dedi

selam kiradostlari,

pazar gunu ev sahibi bir anda aradi. evi satmaya karar verdik dedi. istemeye istemeye satiyor olabilir, tam anlamadim.

eve tasinali daha 3 ay oldu. 1 senelik sozlesme var. yarinda eksper gelecekmis gormeye. cok canim sikildi.

su durumda ne yapmaliyim, tam kestiremiyorum. daha once buna benzer deneyimleri ya da konu hakkinda bilgisi olan birileri varsa cok sevinirim.

 
Şu anda o evi alan kişinin yerindeyim tam olarak. Evi satın alan kişi kira sözleşmesini de kabul ederek almış sayılıyor. Çıkmanı istiyorsa satın aldıgı tarihi takiben 1 ay içinde tahliye için ihtar çekmesi gerekir. Sonrasında sözleşmenin bitimine 6 aydan fazla zaman varsa (ki bu durumda öyle olacak) ihtarnameyi sldıktan sonra 6 ay güle oynaya oturabiliyorsun.


  • haksizfil  (08.06.21 21:37:02) 
Teori ile pratik farklı oluyor bu işlerde. İsterse alan kişi her türlü çıkarır.

Ters biriyse tadilata sokuyorum evi der, ortalığı kırıp döker.
  • mj23  (08.06.21 21:38:50) 
Burada kiracıyı koruyan bir şey olması gerekli. Taşınmak için masraf yapıyorsun, abonelikler için ayrı uğraşıyorsun, şu an oturduğun ev için emlakçıya komisyon veriyorsun. 1 sene sonra seni yeni ev sahibi zorla çıkartınca aynı masrafları tekrarlayacaksın. Sanki 12 ay oturup, 15 ay kira ödemiş gibi oluyor

Yani en azından 2 veya 3 sene oturmalı ki kiracı, o yaptığı masraflar bir nevi amorti etmiş olsun.
  • malheiros  (08.06.21 21:48:07 ~ 21:48:32) 
Ev sahibi önce sana teklif etmek zorunda. Gelen alıcılara dersin sözleşmem var yıl sonuna kadar çıkmam ama alan kişi taşınma masrafı vs karşılar ise çıkarım dersin.


  • 1917  (08.06.21 21:48:46) 
Tam olarak öyle oldu, bir sürü masraf yaptım. Ev sahibi kötü adam değil ama benim de bi daha taşınacak takaatim yok
Hem maddi hem manevi :(

@haksizfil, hayırlı olsun hocam. Ama 6 ayda çok kurtarmayacak gibi beni :(

@mj23 nasıl öyle bi şey yapabilir ki ?

Bundan sonra kira ödemesim mi acaba :(
  • foster  (08.06.21 21:51:07) 
Sizin o evden çıkmak için harekete geçmeniz gerekiyor. En iyi ihtimalle kontrat bitince zaten çıkma durumu olacak.

Alan kişi kendi mi oturacak bunu öğrenin. Eğer kendi oturacaksa ev aramaya başlayın.
  • mj23  (08.06.21 21:55:16) 
kirayı ödemezsen kontratı haklı fesih yapabilir ve seni tahliye için dava açabilir.


* Kanun gereğince yeni mülk sahibi, eğer kira kontratına istinaden tapuda şerh yoksa, tapu devri yapıldıktan sonra bir ay içinde kiracıya ihtarname göndermelidir.
* İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evi boşaltmalıdır. Kiracı evden çıkmayı kabul etmiyorsa dava yoluyla tahliye edilebilir.
* Tapu devri yapıldıktan sonra 1 ay içinde ihtarname yollanmazsa yeni ev sahibi, kirayı verene ait kira sözleşmesinin şartlarını kabul etmiş sayılır.
* Kiracı bu süreç dahilinde kira sözleşmesi şartlarını bozarsa -örnek olarak kira bedelini belirli sürede ödemezse- daha erken sürede tahliye edilebilir.
  • Northern Mariner  (08.06.21 21:55:46) 
@northern hocam bu değerli bilgi için çok teşekkürler ben o Zaman öyle bi hamle yapmayayım

@mj23 eve aracı olan emlakçı istiyorsan seni hemen iki arka sokağa taşıyayım dedi ama acele etmemek için bi şey demedim :(

Ev sahibi bana evi teklif etti. Ama çok uçuk rakamlardan bahsediyor. O fiyata kendi de satamaz

Yarın eve eksper gelecek, niye gelecek onu da anlamadım
  • foster  (08.06.21 21:59:39) 
Eksper evin fiyat bedelini belirler, bankalarda ona göre kredi verir.

Zaten bugün satışa koysa bile hemen birkaç ay içerisinde satması zor, krediler epey yüksek. İstediği fiyatta yüksekse satış süreci bir seneyi bile bulabilir. Tek problem evi görmeye gelecekler için ev sahibiyle gün belirlemen gerekir. Misal 2 haftada 1 gün cumartesi gibi.
  • Northern Mariner  (08.06.21 22:04:59) 
Ev sahibi ilk sana teklif etmek zorunda falan değl. Mülkiyet hakkı kirwcıya sormadan kullanılabilir bir haktır sizin tapuda buna yönelik bir şerhiniz yoksa.

Ayrıca ev sahibi her istediğinde girip öyle eve şstediğini yapamaz. Uygulamada farklı oluyor diyrn arkadaşlar bana detay anlatırsa iyi olur zira benim kiracı da çıkmayacak gibi:) ev sahibinin eli kolu baglı.

Eve eksper geliyorsa ve bu eksperi ev sahibi yollamadıysa ki niye yollasın, zaten alıcı buşöuş alıcı da bankaya başvurmuş demektir. Benim ekspertiz başvurum geçen haftaydı, bugün rapor geldi. Yarın kredi işi bitiyor 1-2 gin içinde de tapuda gün verilir en geç cuöa ya da ptesi biter deniyor yani söylendiği gibi bikaç ay satması zor olmayabilir.

Diğer yandan ihtarnameden sınraki 6 ayda çıkmazsan da tahliye davasına konu olur o da uzun sürer. Ben karşı tarafın avukat masrafını mahkeme masrafını çder mahkemelik olurum diyorsan bugünden itibaren bir yıl da oturabilirsin:)
  • haksizfil  (08.06.21 22:15:28) 
ben tam rakam bilmiyorum ama aldigim duyuma gore eve 1.5 milyon lira istiyormus. ayni cadde de 7+1 super luks ev var. 1.4 milyon lira.

cok cok cok cok ucuk bi fiyat. bana kimse oyle bi para vermez gibi geliyor. ama tabii bolge itibariyle belki birileri almak isteyebilir.

ev sahibi iyi adam diye dusunuyordum :( tasinirken cok yardimci oldu. bizde genctik filan dedi.

hatta benim oglumda yazilimci. ilk yatirimini ben yaptim. ilerde bi projen olursa sana da yatirim yaparim filan dedi.

ulan dedim ne iyi insanlar var :( adam zaten bana evi satacagini kekeleyerek soyledi filan.

cok moralim bozuk. isten kovulmusum ya da sinifta kalmisim gibi hissediyorum. tabii bide bunu esime yansitmamaya calisiyorum vs.


herkese cok tesekkur ederim, zaman ayirdiginiz icin. 6 ay konusunu iyi degerlendirip ilk firsatta gitmek icin bi yol bulayim o zaman
  • foster  (08.06.21 22:27:23) 
2 türlüsünü de yaşadım. arkadaşlar yazmışlar zaten tüm detayları, adam kendi ya da ailesiyle oturmak için alıyorsa evet karşılıklı anlaşıp çıkıyorsun. yoksa kontrat bitimine kadar bekleme durumu var. ama her halükarda tatsız ve keyifsiz bi durum, şimdi eve ıvır zıvır adamlar gelecek, hepsini gezdireceksin, gelen herkes sana çıkacak mısın diye soracak, tadilat falan soracaklar depozito alabilecek misin derdin olacak bir sürü tantana vs kişisel hayatına baya müdahale ediyor yani bu durum. kendi oturmak istemeyecekse de kirana laf edecek, etrafta şu kadar kira veriliyor sen bu kadar veriyorsun diye pazarlığa girişecekler, ihtar falan çekip korkutacaklar vs

sakın bu noktada yokuş yapma, hele kirayı ödememezlik sakın yapma. kirayı ödemediğin an adam haklı olarak sana dava açıp tüm ücretler, faizler vs ile birlikte borcunu alıp, üstüne seni evden atabilir, hiç gerek yok. kiracı olarak üstüne düşen yasal görevleri yapacaksın yani, başkasının evi, gereksiz diyaloglara girip kendini germe sakın. bazı kiracılar "ben müsait değilim" diye evi göstermemeye çalışıyor ama bu da yasal olarak haksız bi durum.

ben bu tarz bi senaryodan sonra bu olaydan nefret edip alelacele ev almıştım öyle etki etti bana yani düşün.
  • roket adam  (08.06.21 22:58:46 ~ 23:02:36) 
kasimda tasindigim evi nisan'da satmislardi. oyle birden kapiya emlakciyla geldi okuz ev sahibi evi satiyom dedi; cekti gitti. sonra da hemen satilmisti ama ben sansliydim; yeni ev sahibi hazir kiraci varken duzen bozulmasin dedi; ben orda 3.5 yil daha oturdum.

yani duruma gore degisir; yeni ev sahibinin niyeti ne o onemli. muhit yatirimlik mi yoksa orta-ust mevki [bir kere olsun guzel olsun] mi?
  • nefertarii  (08.06.21 23:03:36) 
Bence biraz fazla olumsuz düşüncelere girmişsin, alıcının yatırım amaçlı alması da gayet yüksek ihtimal, o zaman hiçbir şey fark etmeden aynı kirayı ödeyerek oturmaya devam edersin. Ben olsam bu aşamada evden çıkmaya çalışmazdım.


  • mikro patlama  (08.06.21 23:36:50) 
Tekrar herkese teşekkür ederim
Kirayı aksatmadan devam edeyim, gelenlere de evi düzgün göstereyim o zaman

Evden erken çıkmak durumunda kalırsamda ev sahibine bi sitem ederim ama :(

Semtin tek numarası; merkezde olması. Yeni stil siyasetçilerin oturmaya çalışması. Yoksa üç yüz bin bile etmez ev.
  • foster  (09.06.21 00:15:07) 
Eğer evi görmeye gelen olmadan ev satıldıysa fotoğraf üzerinden o zaman bence alan yatırımlık alıyordur. Çünkü kimse oturacağı evi görmeden almaz.

Bu durumda seni evden çıkarmama ihtimali daha yüksek. Belki sözleşmede revizyon teklif eder.
  • zimbirik  (09.06.21 09:49:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.