[]

Ufak çaplı birikip yapmaya başlamak istiyorum

Maaşımdan birazını birikime ayırmak istiyorum TL olmayacak şekilde. Önerileriniz var mı? Evde de tutmak istemiyorum banka hesabına döviz atasım var mantıklı olur mu? Hangi para birimi olsun bi de, yoksa altın mı olsun. Kafamda deli sorular.




 
Bu durumlarda sepet yapılır. Yani birzı altına, birazı euro dolara, birazı hisse senedine, birazı fona vs gb.

Bunlardan istediğin bir kaçını seçip atman mantıklı olur. Hisse pek önermem.
  • zimbirik  (07.06.21 15:55:02) 
fonlara bakmani tavsiye ederim, su sira sepet fonlarda (yerli olanlar sadece) stopaj avantaji da var.


  • bay b  (07.06.21 16:14:29) 
Banka hesabindan eur ve usd hesabi acip bir ay eur diger ay usd alabilirsin ufak ıfak birikir hatta altin hesabi da acip bir ay da gram altin alabilirsin


  • exlibris  (07.06.21 16:15:00) 
Öncelikle 1. kuralı söyleyelim sonrasını detaylandırırız :

Kural 1 : Harcanan paradan kalanla birikim yapmayın, birikim miktarınızdan kalan parayı harcayın, Örneğin 8000 TL maaş alıyorsunuz diyelim bunun 2000 TL'si hiç dokunulmadan her ay bir köşeye atılmalı, kalan para harcanmalı.

Kural 2 : Her zaman Uzun vadede dokunulmayacak olan parayı döviz ya da altına çevirin, kısa vadede ihtiyaç duyacağınız parayı yabancı para ya da madene yatırmayın.

Kural 3 : Her zaman mevcut TL borcunuzun 1/3'ünü ödeyebilecek kadar TL'yi mevduat olarak tutun (ister faiz ister sabit mevduat olsun) Örneğin Her ay ödemekle yükümlü olduğunuz bir krediniz var ve ayda 1500 TL ödüyorsunuz diyelim ve toplamda 10.000 TL ödeyeceksiniz 3300 TL bir köşede hazırda bulunsun ona dokunmayın, onu ne harcama payı ne de yatırım olarak görmeyin o sigortanız. Borcunuz bittiğinde o tutarı yatırım hesabınıza istediğiniz birimle çevirip ekleyebilirsiniz.

Kural 4 : Birikimlerinizden kimseye ama kimseye bahsetmeyin, eşiniz dahil.
  • solo  (07.06.21 16:17:30 ~ 16:18:05) 
Enpara'da bir hesap açarak işe başla.
Bir birikim, bir euro, bir dolar ve bir altın hesabı aç.
Her ne suretle olursa olsun (maaş, ikramiye, piyangodan para çıkması vs.) elime geçen paranın % şu kadarını tasaarruf edeceğim diye bir karar al.
Bu paraya sadece hangi durumlarda dokunacağını belirle.
Paranın eline geçtiği gün sektirmeden parayı enpara'ya gönder.
Her ay dönüşümlü olarak paranı bir enstrümana yatır.
TL, Euro ve Dolar makul seviyeye ulaştıkça parayı vadeliye aktar.
  • Mirket  (07.06.21 16:44:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.