[]

Elektrik Tüketimi Sorusu

65 litrelik elektrikli termosifonum var. 12 saat arayla günde 2 kez kullanıyorum. İşim bitince kapatıp kullanımdan 2 saat önce açmak mı yoksa sürekli açık bırakmak mı daha az elektrik tüketimi sağlar? O kadar suyu yeniden ısıtması, sıcak tutmasından daha masraflı olur gibi düşündüm ama emin olamadım.




 
Bunu deneyerek görmek daha mantıklı. Termosifonun yalıtımını, saatlik tüketim miktarını vs. bilmeden hesabını yapmak imkansız. Ancak genel itibariyle termosifonlar sürekli açık bırakılmak üzere tasarlanıyor. Öylesi daha ekonomik olabilir.


  • himmet dayi  (07.06.21 11:02:05) 
Deneyerek görmek çok zor, tesisata bağlı bi sürü cihaz var. Termosifon harici tüketim sabit olsa belki olur. Süzme sayaç takmak lazım deneyerek görmek için ama o da değmez heralde


  • cowboy  (07.06.21 11:26:07) 
Yeniden ısıtmak sıcak tutmaktan daha masraflı olacaktır.


  • delikedidilimiyedi  (07.06.21 11:53:48) 
Ustunde ufak ekran olan prizler var onla olcebilirsin.


  • divit  (07.06.21 12:08:56) 
bu kombi gibi değil. hani kombi için de söylenir ya, kapatıp açmak mı, sürekli en düşükte açık bırakmak mı diye. kombinin ısıttığı su sürekli ısı kaybediyor ve kombi suyu sürekli ısıtmak zorunda kalıyor.

termosifon öyle değil. yalıtımlı bir kazan. bir kere ısındı mı, kullanılmadığı sürece dış etkenlerle çok fazla ısı kaybetmiyor. sürekli açık kaldığında sıcaklığı sabit tutmak için fazla enerji harcamıyor. kapatırsanız da hızlı bir şekilde soğumaz, ama yeniden ısıtmak için harcayacağı enerji, sabit tutmak için harcayacağı enerjiden fazla olur.
  • kibritsuyu  (07.06.21 12:58:20) 
ısı enerjisini arabanın ilk hızını aldıktan sonra düz yolda gitmesi gibi düşündüğünüz için yanılıyorsunuz. fakat konu ısıl kayıp ve ısıtma olduğunda durum böyle değil. ısıl atalet gibi bir fizik yasası yok.

en temiz test etme yöntemi, enerji tüketimi ölçen prizlerden bir tane alıyorsunuz. her iki durum senaryosunu da 1 hafta süre ile test ederseniz. kapatıp açmanın daha tasarruflu olduğunu göreceksiniz.

ikinci kolay test termosifonu 60 dereceye kadar ısıtın. enerjiyi kesip 20 dereceye düşmesi için gereken süreyi takip edin.

ısıyı bu kadar iyi muhafaza etmek kolay bir şey değil.
ortalama bir termosifon 60 dereceden 20 dereceye yaklaşık 7-8 saat içinde gelir. yani bu ne demek. bu sürede ısıyı sabit tutmuş olsanız. bu 8 saatlik periyotta en az 1 defa 20 dereceden 60 dereceye ısıtmak kadar enerji harcamış olurdu. kalan 4 saat için gene bunun yarısı kadar daha enerji yakacak.

kabaca bir tahmin ile kapatıp açmak veya sürekli açık tutmak arasında 1.5x kadar bir fazladan enerji tüketimi olur.
  • orpheus  (07.06.21 20:31:04 ~ 20:39:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.