[]

Sineklenen saksıda biber fidesi

Merhaba ahali,

Yaklaşık 1,5 ay önce tohumdan çimlendirip önce filiz sonra fide haline gelen biber fidelerimiz var. Gel gelelim son 10 gündür ben bunların toprağında küçük küçük bir sürü sinek görmeye başladım. Saksılar balkonda duruyordu. Gidip gelip sinekleri uçuruyorum ya da öldürüyorum. 1 tane bile kalmayana kadar öldürüyorum.2 gün sona bakıyorum yine yanı şekilde olmuş.

Dışarıdaki sinek popülasyonundan diye düşündüm. internette Toz tarçın önermişler. Tor tarçın döktüm toprağa. Ama bakıyorum yine sinek geliyor. Kurtulamadım.

Sonra eve alayım dedim, belki sinekler dışarı kaynaklıdır. Temizledim iyice eve aldım. Ertesi sabah saksılar yine sinek dolu. Azalma da hissetmiyorum. Yine dışarı çıkardım bu nedenle.

Toprağımın kaliteli olmadığını sinek larvasının toprakta olduğunu, ben suladıkça da uygun ortamda bulup büyüdüklerini, sineğin kaynağının benim kullandığım toprak olduğunu söyleyen oldu.

Sigara izmaritini suda bekletip bir iki sulama bu suyun kullanılmasını öneren kaynaklar var.
Asprinli su öneren kaynaklar var.
Toz tarçın önerenler vardı ama işe yaramadı.
Toprak değişmeden iflah olmaz diyenler var.
Son çare tarım ilacı :D ama evde biber yetiştiriyoruz ilaçsız olmasını tercih ederim.

Yorumu önerisi olan var mı?

 
Bu konuda hiç tecrübem yok fakat benzer bir sorunda annemin bahçesinde bulunan gül ve diğer bitkiler için dogal arap sabunu ile yaptığı ilacı kullanmıştı.

Bu şekilde çözüm bulabileceğini düşünüyorum.
  • kaiserr76  (07.06.21 09:26:05 ~ 09:26:37) 
Çiçekler için önermişler ama sebze meyve yetiştirdiğim için çok güvenemedim sabuna.


  • zimbirik  (07.06.21 09:52:46) 
Sirkeli su duydum ama denendi mi?


  • Take it away honey  (07.06.21 09:56:02) 
Küçük siyah sinekler ise, fazla sulamadan da oluyor. Sulama arasında toprağın iyice kurumasını bekleyin, toprak kuruyunca yok olmaları gerekiyor.


  • gmzo  (07.06.21 09:59:32) 
benim içeride baktığım çiçeklerden biri dediğiniz gibi sineklendi ama öyle bir sineklenmekti ki çiçeği balkona atmak zorunda kaldım, sinek popülasyonu nemli ortamda coşuyor diye biraz susuz bıraktım falan ama popülasyonda hiçbir azalma olmadı. daha önce de sineklenen çiçeklerim oldu, onlardaki sinek sorununu saksı dibine koyduğum sirkeli su ile çözmüştüm ama bu sinekler biraz daha farklı bir türdü sanırım, susuz bırakma, sirkeli su koyma taktiklerim işe yaramadı. en son toprak değiştirdim, şu an hiç sinek kalmadı çok şükür. toprak değiştirin bence.


  • evde liyakat kalmamis  (07.06.21 10:01:25) 
@gzmo O kadar kurutmak da biberlerime zarar verir mi? Şuan suya ihtiyacı olan bi dönemdeler.


  • zimbirik  (07.06.21 10:02:09) 
@zimbirik ben çok biber yetiştirdim saksıda, uzun süre susuz bırakmadıktan sonra bir şey olmaz, hatta fazla/sürekli sulama mantar hastalıkları gibi çeşitli problemlere yol açıyor. Çok sıcaklarda fidelerin yaprakları hafif buruşup kendini salabilir mesela, su verince canlanıp kendine gelir tekrar.

Sulamadan önce parmağı toprağa daldırıp birkaç santim aşağısına kadar tamamen kurumuş olmasından emin olmak gerekiyor, üstünün kurumuş olması yeterli değil. Saksı bitkileri suyun gideceği bir yer olmadığı için az sulamadan ziyade fazla sulama yüzünden ölürler.
  • gmzo  (07.06.21 10:14:39) 
fazla sulamadan oluyor. kurtulmak da çok zor. o kadar sıkıldım ki fideyi vs. söküp toprağı havalandırdım. sonra elde yıkama için çamaşır deterjanı döktüm toprağa. toprağın ölmesini göze aldım tabi. yine var yine var.
not: toprak ölmedi. hatta çiçek yetişiyor şu an. sanki gübre vermişim gibi.

  • sutlu nescafe  (07.06.21 11:39:51) 
Çok sulama ve fazla sıcaklık kaynaklı bu durum. Sinek dediğiniz siyah olanlar değil mi? Yeşil ise iş değişir çünkim. Hafif rüzgar alan bi balkonda sulamayı azaltarak çözebilirsiniz. Bitkiye zararı yok, arkadaşların dediği gibi toprak kaynaklı. O yüzden ilaca gerek yok. Değiştirmek de en hızlı çözüm olur. Ek olarak biber çok sulu toprağı sevmez, gövdesine su değsin istemez. Saksı delikliyse alttan verin suyu.


  • beetlejuice  (07.06.21 11:42:09) 
Kalitesiz torf kullanmaktan olur. Çaresi saksıya torfun üzerini kapatacak kadar sıva kumu ya da bahçe toprağı koymak, torfun hava ile irtibatını kesmektir.


  • Mirket  (07.06.21 12:05:28) 
Suyu bir iki gün kesip toprağın üst kısmının kurumasını sağlayın, bitkileri de gözlemleyin susuz kalmasınlar, üst katman kuruyunca toprağa malçlama işlemi yapın.

Malçlama için saman, talaş vb şeyler kullanılabilir.

Çare olmazsa ilaçlamaktan çekinmeyin, ilaçlama ile hasat arasındaki geçen süreye dikkat edin yeter.
  • John Bloor  (08.06.21 11:31:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.