[]

Orkidem artık ölmüş mü?

Üst dalları kuru ama yaprağı yeşil. Ölecek mi yaşayacak mı?
Dal gibi görünen yeşil uzun şeyler dal değil destek çubuğu.

eksiup.com

 
Kabindan tamamen cikart
Kurumus kokleri ve dallari makasla kes
Temiz kokleri suyun altinda iyice yika
Bitkiyi alti delik olan seffaf bir saksiya yerlestir ve icine orkide topragina yerlestir.
Direkt gunes alan yere koyma.
Bence yasatirsin. Topragin uzerine boncuk tas vb koyma bi de
  • nax  (04.06.21 00:39:04) 
Sularken de bolca su dolu kaba yerlestir. Iyice islansin. Sonra cikartip suyun suzulmesini iyice bekle


  • nax  (04.06.21 00:40:28) 
ekildigi toprak tamamen seffaf bir kapta olmasi gerekirken tam aksi kpmple kapali vazolara ekip sonra ustune de tas koyuyolar sirf sekil olsun diye sonra hepsi 1 ayda olup gidiyor malesef.

orkideyle cok ugrasmis biri olarak yukarda yazilanlar yapilsa bile bu asamdan sonra muhtemelen olecektir, ama ben cok bahtsizim bitki konusunda belki sizinki yasar ama soylenenleri yapin mutlaka ^^
  • bay b  (04.06.21 07:11:51) 
Bu orkide gayet canlı, yeni yaprak vermiş. @Nax'ın dediği işlemleri yaparsanız yaşar.


  • gmzo  (04.06.21 07:57:04) 
Orkide seven ve devamlı bakan birisi olarak kendi yaptığım uygulamaları anlatayım. Yeni yaprak çıkmaya başlamış ve canlı görünüyor. Eğer büyük yaprak sert iae ve kurumaya başlamamışsa uzunca bir süre sonra kök ve dal verecektir tahmini 2-3 ay sürer gibi görünüyor tek dalı vermesi.

Öncelikle cam şeffaf bir vazoya al. Mutlaka şeffaf olması lazım kapalı vazoya koyarsan ölürler ne yazık ki. Kurtaramazsın.

Orkideleri suya koymayın bol su vermeyin derler hikaye. Tavsiyem öncelikle kaptan çıkardıktan sonra komple bir sudan geçir içlerine kadar nemlensin. Bunu şu an tavsiyem 2 günde 1 hafta süreyle yap. Bunu yaptıktan sonra fısfısla her gün kök kısımlarına ve kökün etrafına ve yapraklarına su sık. Çok abartma her gün vereceğin için.

Sabah güneşi gören veya sabah güneşinin aydınlığını gören bir yere koy cam kenarına ve yerini kesinlikle değiştirme. Çok soğukta olmasın oda kışın özellikle oda sıcaklığı yeterli. Orkideler yerini sevdimi ve iyi bakıyorsan çiçeğini uzun süre tutar. Ancak sevdiği yeri değiştirirsen küser ve belkide çiçeği kaybedebilirsin. Burası önemli bana göre.

Dalları kurumaya başlayınca boğum yerinin üzerinden bir iki parmak yukarı olacak şekilde makasla kes. Kurumasını durdursun. Bazıları kestiği yere sanırım tarçın sürüyor kuruma aşağılara inmesin diye araştırabilirsin bunu dalı kestikten sonra. Sen kesmemişsin kuruma dibe kadar geçmiş. Kurumaya başladığı yerden kesseydin belki o daldan yeni dallar çıkar çiçeklenebilirdi çünkü yaprak diri görünüyor ve yeni yaprak vermeye başlamış.


Yukarıda belirttiğim şeyleri uygularsan uzun ömürlü orkideye sahip olman mümkün. Normalde 2-3 ay çiçek verir derler orkide ama en son aldığım orkideyi(ki a101den almıştım 30 liraya :) şu an ilk aldığım halindeki çiçekleri 3 ay sonra döküldü ama dökülmeye başlamadan yeni dallar ve çiçekleri çıktı. Yüksek ihtimal 12 ay boyunca bu sene çiçek verecek gibi görünüyor.

Bu tecrübelerimede 3-4 tane orkideyi heder ettikten sonra ulaştım.
  • jacktheblack  (04.06.21 09:43:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.