[]

Otomobilden anlamak istiyorum. Nasıl?

Geçen sonbaharda başlayan otomobil merakım ile Şubat ayında ehliyet aldım ve o zamandan beri zevkle araç kullanıyorum.

Fakat bu yaşıma kadar hep yolda kalmaktan korktum. Issız bir yerde kalsam kendi başıma halledebileceğim kadar bir şeyler öğrenmek istiyorum.

Bazen keşke lisede yazın sanayide birkaç ay çalışsaydım diyorum. Araçlardan detaylı olarak anlamak çok havalı geliyor şu an bana.

En azından bir aracın bakımını yapacak, aniden bozulduğunda sorunun nereden kaynaklandığını bilecek ve mümkünse çözecek, sanayide kazıklanamayacak kadar nasıl öğrenebilirim?

 
Youtube üzerinde onlarca kanal var. Bir kaçını takip ederseniz çok şey öğrenirsiniz.


  • aslil  (03.06.21 18:11:44) 
Bana kalırsa böyle hayata yerleşmiş mesleki şeyler daha ilkokuldan müfredata girmeli.
Sağlık bilgisi de aynı şekilde koruyucu hekimlik ve ilk yardım ve sağlıklı beslenme de müfredatta olmalı.

Sorunuza gelirsek YouTube videoları varsa forum ve face grupları da var bu gibi konularda. Araç marka ve modelinize göre arama yapabilirsiniz.

Bir ara nasıl denk geldiyse linki de kaydetmiştim. Kanal sahibi özgün bir anlatım sunuyor bir çok konuda. Özellikle Qashqai'si olan bakmalı:
m.youtube.com
  • Erva  (03.06.21 18:35:22) 
Haftasonu arac bakimi yapan bi abinin yanina gidip (sanayiye) bu isteginizi belirtip, aksama kadar takilin. Elinizi kirletin.


  • xiii  (03.06.21 20:05:27) 
lastik değiştirmeyi öğren ilk önce.


  • burya  (03.06.21 20:34:28) 
Yeni bir araçsa çok fazla detay bilmene gerek yok aslında çok fazla elektronik sistem kullanılıyor yeni araçlarda, eski tip araçlarda elektronik aksam fazla olmadığı için daha çok mekanik sorunlar olurdu bunlarda tespit etmesi, müdahalesi nispeten kolay şeylerdi, aşağıda belirttiğim temel şeyleri bilmek yeterli aslında.

1-lastik değiştirme, sökme takma
2-akü takviyesi yapma
3-motorun yağını, suyunu kontrol etme
4-eski bir araç ise hararet nedir, neden olur ne yapılması gerekir
5-Far ampül ve sigorta değiştirme
6-Bazı iç aksamları sökme takma kapı içleri, koltuklar, torpido v.s (eski araçlarda cam, silecek motorları, anahtarları sık arıza yapan parçalardır)
7-balataların durumunu nasıl anlarsın.
8-araç uyarı ışıklarının anlamı nedir, ne yapmak gerekir.

bunlar haricinde teorik bilgi olarak, turbo nedir, atmosferik motor nedir, dizel-benzinli motorlar nasıl çalışır, tork-hp nedir, araçların filtreleri ve motorda ki parçaların yerini ve görevini genel olarak bilmek yeterli olur en azından.
  • sealth  (03.06.21 20:53:57 ~ 21:07:22) 
bu konuda senin gibiyken öğrendiğim ilk şeyleri aracının kullanma kılavuzunu baştan sona okuyarak öğrendim. şaşırtıcı derecede dolu olabiliyor.

onun dışında araç bozulduğunda anlayayım, sanayide kazıklanmayayım seviyesi bambaşka bir seviye, zor iş. bu yüzden yetkili servise götürüyorum sanayide kimseyle uğraşmıyorum.
  • roket adam  (03.06.21 21:00:51) 
Youtubeda anlatan adamlar kanalını takip edebilirsin


  • Yavuşuhlu  (03.06.21 22:57:14) 
Yeni nesil araçlarda pek kolay defilt. O yüzden kaliteli elm cihazı işinizi görür.


  • fikox  (03.06.21 23:20:25) 
Al bı tane eski model zaten anlamaya başlarsın ben de var bitane oylebisey sağolsun haftasonlari sanayiden cikartmiyor


  • spacevan  (03.06.21 23:54:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.