[]

Dünya Türkiye ve yurtdışı diye ikiye mi ayrılıyor?

Seneler önce "sony müzik'in yurtdışı şubesine ulaştırılmak üzere" bir şey vermişlerdi bana. Veren adama o gün sormadım ama son zamanlarda "yurtdışında yaşıyorum", "yurtdışına taşındım" ifadelerini çok görmeye başlayınca böyle bir tartışma başlatayım dedim.

Mesela adam neden "Fransa'da yaşıyorum" demiyor da yurtdışında yaşadığını söylüyor?


 
muhtemelen fransız amerikada yaşadığında yurtdışında yaşıyorum diyordur.


  • ludwig boltzmann  (03.06.21 09:50:09) 
Karsi taraf detay isterse, muhabbeti derinlestirmek icin sorarsa ulke soylenir genelde.

- "yeni araba aldim borc oduyorum" dersin. Karsi taraf sorarsa marka model verirsin.
  • brkylmz  (03.06.21 09:54:13) 
e çünkü bu konuşma türkiyede ve türkçe geçiyor.
fransada yaşayan bir türk, almanyada bu diyaloğa girseydi; "fransada yaşıyorum" diyebilirdi.
aynı şekilde bir fransız türkiyede yaşarken "fransız arkadaşlarına yurt dışında yaşıyorum diyebilir"

önermeniz yetersiz kalıyor, sorry.
  • rewlack  (03.06.21 10:02:30) 
Diger ulkelerde nasildir bilemem ama bizde sorulmadan direk ulke soylemek kroluktur, artistlik yapmaktir, hamliktir (bu kelime de Marasli dizisinden gecti bana). Hele prestijli bir ulke ise 2 kat kroluga girer. Nasil ki gereksiz yere ben avukatim, ben doktorum diye bilgi verenlere sinir oluyorsak muhabbeti gereksiz yere Ingiltere'de, Almanya'da yasiyoruma cekmek de ayni sey.

brkylmz+1 detay istenirse, samimiyet durumuna gore acilir bazi konular, saglik problemim vardi dersin ucuncu kisiye basurden bahsetmezsin, ailevi bir konu dersin dedem alzheimer bilmemne diye uluorta konusmazsin bunun gibi biraz da
  • neverletyougodown  (03.06.21 10:21:53 ~ 10:34:55) 
ben bu konuda farklı düşünüyorum. yani "yurtdışında" yaşasaydım sanırım "uganda'da oturuyorum" falan derdim. doğrudan ülke adını verirdim yani.


  • alperz  (03.06.21 11:21:05 ~ 11:21:14) 
buna kıroluk ya da artistlik yapmaktır diyen insanlar yurtdışını abartıyorlar muhtemelen. niye kıroluk olsun alt tarafı başka bir ülkede yaşıyorsun.

şimdi yurtdışı diyen adam ırak'ta yaşıyorsa ona da "ulan ırak'ta yaşıyorsun yurtdışı diye hava atıyorsun" falan derler.

bu önyargılar nerede yaşadığınıza göre değişir.
  • bohr atom modeli  (03.06.21 11:32:50) 
ben de dediğine katılıyorum. hatta + olarak buradaki duyurularda bile bazen yurtdışı ile ilgili bir soru sorulunca adamlar ülke yazmıyor. biri ABD'ye göre cevaplıyor, biri japonyaya, biri ab'ye göre, sonra kendi aralarında kavga ediyorlar, çıkan cevaplar da çelişkili oluyor. saçma işte.


  • roket adam  (03.06.21 11:45:49) 
@bohr atom modeli verdiginiz ornekle de oksimoron oldu yurt disi diyen adam mi gozunde buyutuyor y.disini yoksa dinleyici karsi taraf mi :)


  • neverletyougodown  (03.06.21 12:04:15) 
işte ülkesine göre değişiyor. yurtdışı denmeli diyen gelişmiş ülkeler için diyor. yani gözünde büyütüyor. yalnız adam gelişmemiş bir ülkeye yurtdışı dediğini anlarsa ona da "niye yurtdışı diye hava atıyorsun alt tarafı x ülkesi" diyor.

oksimoron onların kendisi. :)
  • bohr atom modeli  (03.06.21 12:07:49) 
oradaki amaç türkiye'de değilim mesajı vermek bence. türkiye'de olmadıktan sonra nerede olduğumun önemi yok, burada yaşamıyorum diyor yani.
bunu da tamamen literal manada söyleyebiliyor, yani "hah ben burada yaşamıyorum chanim yhaa" anlamında değil; ikametim burada değil, hep burada değilim, gitmem lazım vb. gibi bağlamlar içinde.

niyet okuyacaksak eğer... söylendiği gibi görgüsüzlük olmasın ya da eziklik olmasın diye de olabilir. yurt dışında yaşıyorum diyen biri gabon'da yaşıyorsa bunu söylemek istemiyor olabilir. bu durumda yurt dışında yaşıyorum diyerek insanların ilk aklına gelen avrupa-abd fikri yüzünden kendini daha "cool" hissedebilir.
  • Jux  (03.06.21 12:14:18) 
ben insanların zihninde "yurtdışı" diye bir diyar olduğunu düşündüğümden bu başlığı açtım. ülke adı vermek en iyisi bence.


  • alperz  (03.06.21 12:46:06) 
Gereksiz detay vermemek icin soylenmiyor tabii ki. Misal avukat ve doktorlarla cok alay ediliyor sosyal mecralarda, ilk firsatta alakali alakasiz mesleklerini soyledikleri icin. Yurt disinda yasayan kisi de ilk firsatta soylerse, bir de ulkesini belirtirse karsidakinin 'ee hangi ulkeden yasadigindan bize ne ki?' diye dusunmesi isten bile degil. Ben de yurt disinda yasiyan bir avukat olarak -:)- isim dolayisiyla aradigim yerlere gerekli oldugunda yurt disinda yasiyorum diye belirtiyorum, cunku ulkeyi soylemem bir seyi degistirmeyecek. Mesela bugun bir mahkemeye telefonda 'kesfe katilamayacagim cunku yurt disindayim' dedim, ingilterede degil de almanyada olsaydim da ve hatta bulgaristanda olsaydim dahi gidemeyecektim sonucta, o yuzden yurt disi denmesi gayet makul ve yeterli bana gore.


  • okuyamıyom ben ya  (03.06.21 14:23:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.