[]

Toplu Ortamlarda Müzik Çalınması Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Bu konu çok kafamı kurcalıyor zira ben her türlüsünden rahatsız oluyorum.

Mesela vapur yolculuğu istanbul'da f/p oranı en yüksek aktivite bence ama beşiktaş-kadıköy yaklaşık 20dk sürüyor ve bazen 2-3 farklı grubun müziklerine maruz kalıyorsunuz. burda müzik kalitesinden falan bağımsız konuşuyorum bu arada. mesela vapurda yanınızda oturan kişi kulaklıksız youtube'dan müzik açsa rahatsız olursunuz değil mi? müzisyenlerden olmuyor musunuz? biri laf etse mesela müzisyenlere eminim sözlü lince uğrar.

mesela metro alt geçitlerindekilere pek laf edemiyorum adam orda oturmuş çalıyor ben önünden geçip gidiyorum ama hareket halindeki araçta yol boyunca buna maruz kalmak zorunda mıyız?

dün mesela metrobüs'te (metrobüs!) çıkarıp gitar çalıyor iki tane eleman yani bu sizce normal mi? çıkıp laf etmedim artık inmeme çok az kalmıştı diye ama bu sizce saygısızlık değil mi?

aynısı parklarda, sahilde, kampta falan da oluyor. ben sabah 6'da parka sessiz sakin spor yapmak için gidiyorum adam bluetooth hoparlörden müzik açıyor, kapatabilir misin diyince de bön bön bakıyor. e ben de kendim açayım o zaman karman çorman dinleyelim bu mudur yani olması gereken? gerçi bunun sabahı akşamı yok da ben kalabalıktan da kaçmak için sabah gittiğim için öyle yazdım yoksa akşam daha da berbat. bu maçka'da moda'da oturuken de oluyor yani biz parkta, doğada otururken yanımızdaki bir grubun çaldığı müziğe maruz kalmak zorunda mıyız?

bu arada soruma "yav ülkede onca pislik var, iki tane amatör müzisyen mi seni rahatsız etti" diye bakmayın lütfen her şeyden bağımsız olarak düşünün.

 
kaçacak bir yer varsa problem yok ama mesela vapur gibi küçük ve sıkışık bir ortamda evet ben belki o müziği dinlemek istemiyor olabilirim. katılıyorum sana. adamlar resmen bir topluluğu izleyici olarak rehin alıp, üstüne bir de bahşiş bekliyorlar. hele bt hoparlör konusunda hiç bir terbiye yok insanlarda, her sahilde ayı gibi müzik açmak marifet oluyor.


  • roket adam  (02.06.21 10:35:55 ~ 10:50:31) 
vapurda ve metro/banliyö trende maruz kalıyorsun, yer değiştirme şansın yok sana katılıyorum

aynı şekilde sahilde piknikte parkta bluetooth hoparlörler de sorun, benim çok iyi bulduğum sevdiğim bir şarkıya herkes maruz kalmak zorunda değil
  • freebird5406_2  (02.06.21 10:37:06 ~ 10:37:47) 
her davranış için geçerli bir test var. eğer bu davranışı tüm insanlar yaparsa nasıl olur? bir kişiden bir şey olmaz dediğin davranışı herkes yapınca doğru olup olmadığını anlıyorsun.

vapurda 1000 kişi aynı anda gitar çalsa, kaldırımda yürüyen herkes yere tükürse, çöpünü yere atsa, nasıl olur, gibi. gerçi yapılmışı var, hindistan sahilleri gibi olur :)
  • stewie  (02.06.21 10:37:41) 
sokak/vapur müzisyenlerinden rahatsız olmuyorum. bırakınız çalsınlar.
ayrıca vapur sıkış tıkış bir yer de değil.
bir kat üste çıkarsınız ve duymazsınız.

ancak bluetooth hoparlor çok büyük bir terör bence de. çünkü kontrol edilebilir ve kısa süren bir şey değil bu. vapur yolculuğu en fazla 20 dk sürer ama bu bluetooth tayfa akşama kadar çakılı oturuyor geldikleri yerde.
  • teritori  (02.06.21 10:57:41) 
Hareket halindeki taşıtta çalınması beni de şişiriyor. Metroda falan yapılan "performans"lara denk gelince diğer vagonlara ilerliyordum genelde.

Opsiyonel olması elzem ortada bi müzik varsa zorla olmamalı.
  • hedep  (02.06.21 11:53:07) 
bu tam ülkemizin medeniyeti ne kadar yanlış yorumladığını anladığımız konulardan.

İnsanların dinleyip dinlememeyi tercih edebileceği ortamlarda sıkıntı yok.

Mesela metro istasyonunda çalması dert değil. İsteyen durup dinler, istemeyen 2 saniye kulak misafiri olur geçer gider.

Ama vapur iskelesinde çalmak dert. Çünkü adam 15-20 dk boyunca orada vapuru beklerken sen ona zorla kendini dinletiyorsun. Bu hoş değil.

Vapurun içinde çalanlara hiç diyecek söz bulamıyorum. O araçta 20-30 dakika oturuyorsun ve birinin gelip sana zorla müzik dinletmesi medeniyet değil tam tersine epey kaba bir davranış.
  • anten  (02.06.21 13:34:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.