[]

Gümrük müşaviri olma süreci, hayata geç kalmak, bilinmezlik

Merhaba arkadaşlar,

Şu anda AÖF'den Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi okuyorum ve vermem gereken ders sayısı çok değil. Şimdi ben diplomamı aldıktan sonra gümrük müşaviri olma yolunda ilerlemek istiyorum. Yani diplomamı alınca sudan çıkmış balık gibi ne yapacağımı bilmez halde kalmamak için şimdiden araştırmalara başlamak ve süreç hakkında olabildiğince bilgi almak istiyorum. Bunun oldukça zorlu bir süreç olduğunu biliyorum. Sınavlar falan var, staj süresi var.

Şu an halihazırda Alman Dili ve Edebiyatı mezunuyum ve 30 yaşına gelmeme rağmen henüz kariyerimde istediğim atılımı gerçekleştiremedim. Çevirmenlik falan yapıyorum o da proje gelirse. Tam zamanlı çalışma tecrübem 1 yıl bile değil. Bu zamana göre yaşadığım tecrübelere dayanarak yakın zamanda adamakıllı bir iş bulabileceğimi de düşünmüyorum. Açıkçası iyice tükendim, ne yapacağıma dair bir fikrim yok. Bir çıkış kapısı arıyorum ama ne istediğimi, ne tarafa gitmek istediğimi bilmiyorum, iki tarafında farklı yerlere açılan kapıların olduğu bir koridorda gibiyim. Hangi kapıyı açmam gerektiğini bilmiyorum.

Bu arada bir tarafım sürekli dış ticaret, freight forwarding alanında çalışmak istiyor. İş ilanlarına bakıyorum ama çok tecrübe istiyorlar. Her neyse bunu da dikkate alınca en elle tutulur ve işe yarar gözüken plan gümrük müşavirliği yolunda ilerlemek.

Şimdi her şey yolunda gitse gümrük müşavir yardımcısı, ardından gümrük müşaviri olsam bile en iyimser tahmin 5 yıl olur. Ondan sonra bir düzen kurmak var. Düşününce adamın resmen içi şişiyor. 40 yaşında hayata başlıyorsunuz, iyi bir eş adayı olursa 40 yaşında evleniyorsunuz ki çok iyimser bir hayal. Cidden tüm hayat enerjim gitti. Birçok yaşıtım düzenlerini kurmuş hayatlarını yaşarken, toplantıdan sunuma koşarken ben karanlık bir odada 30 yaşından sonra düzen kurma planı yapıyorum.

Hemen şimdi milletin şikayetçi olduğu beyaz yaka sıkıcılığını, mesaiye başlamadan önce kahve içmeden kendine gelemeyen plaza çalışanının tekdüzeliğini yaşama fırsatı verseler direk atlarım.

Ben bu kaybolmuşluğun içinde yüzerken ve gittikçe heyecanımı, enerjimi kaybederken tek şansım olan bu planı nasıl uygulayacağım? Nasıl kendimi gerçekleştireceğim? Fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim. Bu arada gümrük müşaviri olma süreciyle ilgili tecrübesi olanlar tecrübelerini paylaşırsa sevinirim. Teşekkür ederim.

 
memurlar.nette bu bölümde çalışan birilerini bulabilirsiniz. Bu yorumu biraz da sağ tarafta görünürlük kazanması açısından yazmak istedim.


  • gelmeistemem  (01.06.21 21:15:15) 
Gümrük müşavirliği hakkında bir yorum yapamam çünkü tandığım müşavirlerin o noktaya geliş süreçlerini bilmiyorum ancak dış ticaret konusunda bir tavsiye vermek isterim. dış ticaret çalışması çok zevkli bir çalışma alanı ancak bir insanın özellikle dış ticaret, freight forwarding alanında çalışmak istemesi için, içerideki durumu bilmiyor olması lazım :) diğer beyaz yakalılar bayram seyran blok izin yaparken biz yapamıyoruz. cuma'dan izin alıp tatile gidemiyoruz.
pazar günü bae'den sürekli telefon gelebiliyor veya gece 1'de amerika'dan. iş verenine bağlı olarak da bu telefonları cevaplaman beklenebilir.
bu dış ticaret tarafı. freight forwarding tarafı ayrı kaos. armatörlerde çalışan arkadaşlarım var, hangimizin işi daha yoğun bilmiyorum.

ben senin yerinde olsaydım, almancan var, ingilizcen de vardır; direkt dış ticaret pazarlama tarafına girerdim. sıkıntısını çektiğin kadar keyfini de yaşarsın. pandemiden dolayı seyahat etmiyorlar ama normal şartlarda fır fır gezip duruyorlardı. üstelik yükselmeleri de çok daha hızlı oluyor. bizim şirkette bölge müdürleri ortalama 32-35 yaşlarında. yurtdışındaki müdürlerimiz 40'lı yaşlarda. şansın varsa oralara geçersin.

geç değil, bir yerden başla. uzman yardımcısı olarak gir, ne olacak? dış ticaret içindeyken öğrenilen bir şey, asıl mesela yazılı ve sözlü olarak yabancı dilde iyi iletişim kurabilmek.
  • irene  (01.06.21 21:28:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.