[]

Apple kullanıcılarına bir kaç şey soracağım

Merhaba. Öncelikle apple'ın sularında daha önce hiç yüzmedim.(korktuğum binlerce şey de yok değil hani.. windows ve android illegal havuzunda senelerdir rahat rahat yüzdüğümüz için.. :) ) O yüzden basit yollu derdimi anlatmaya çalışacağım. İlk olarak M1'in namını duydum ve sanırım artık istiyorum ki ben de 2 sene sonra ısınmaya başlayan virüs bilmemne gibi dertleri olmayan hızlı bir cihazım olsun..

Temelde 3 sorum var :)

1 -
Macbook air 2020 M1 olan bir cihaz buldum PT'den.
www.pt.com.tr

( ikinci el piyasasından da alırken atıyorum vatancomputerden alınmış vs olunca bir huylanıyorum apple'dan alınmış olsun istiyorum )

Bununla ipad Pro 3.nesil 11'' olan bir cihazın fiyat performans amaçlı karşılaştırmak istersek tercihiniz hangi yönden olurdu ? ( Temel amaç video editlemek yapmak taşınabilir bir cihaz olması ama yeri gelince de VGA çıkışlı olan projektörüme bağlayıp duvara da yansıtmak)

2- İpad air 3 ya da 4 de video edit için çok çok yeterli midir ? ( usb ile çalışan mouse bağlasam pc muamelesi yapabilirim diye düşündüm.. )

3- Final Cut sanırım ücretliymiş. ÜCretsiz bir şekilde kullanılabilen video edit programları var mıdır ? ( malum android ve windows aleminde gırla şey mevcut )

4 ( bonus ) Ben şunu öneririm..

 
Öncelikle şunu belirteyim Macbook ile Ipad'i karşılaştırmanız kesinlikle yanlış.

Hem Air hem de Ipad kullanan birisi olarak yazıyorum, Macbook Air ile her türlü video edit vb işlemleri rahatlıkla yapabilirsiniz, gündelik işlerinizi halledebilir hatta bir çok oyunu da gayet oynayabilirsiniz. Ancak Ipad ile video editlemek vb işler çok mümkün değil.

Ipad size mobilite sağlar ancak Macbook Air'in verdiği hareket alanını sağlamaz, şimdi birileri çıkıp ne alakası var canım ben her şeyi yapabiliyorum diyebilir ama o insanüstü yeteneğinden kaynaklanıyordur.

Ipad alan kitle ile Macbook alan kitlenin beklentileri farklı ya da zaten Macbook'u olan birinin %100 uyum ve senkronizasyon mükemmelliğinden faydalanmak isteyen alıyor benim gibi.

Ücretsiz Video edit uygulamaları Windows için çok fazla ama Macos için o kadar geniş bir seçenek yok maalesef.

Benim size tavsiyem Ipad çok ihtiyacınız yoksa almak isteyeceğiniz bir cihaz değil, Macbook'unuz ya da windows çalışan bir notebook'unuz vardır ipad de olsun arada girer maillerime bakarım, video izlerim, gündelik iş programlarını organize ederim derseniz o zaman mantıklı.

Not : Ofiste iMac, Mobilken Mac Air, Evde uzanırken de IPad kullanıyorum.
Eğer işiniz video editlemek ise seçiminiz kesinlikle Macbook olmalı Ipad değil.
  • solo  (01.06.21 12:10:35) 
video edit derken, kompleks bir kısa film kurgusunda bile kasabilir ama youtube'a basit bir şey yapıyorsan ikisi de iş görebilir. Ama tablet de düşündüğüne göre çok zor bir şey yapmıyorsun bence.

Final Cut ücretli ama en optimize olanı o. Özellikle tablette falan kullanacaksan onu kullanmanı tavsiye ederim. Air'de DaVinci Resolve kullanabilirsin, bedava sürümü işini görür. (4k uhd'ye kadar desteliyor, daha üst çözünürlüklerle işin varsa olmaz, bazı noise reduction özellikleri eksik vs.)

Ben geçenlerde Apple Eğitim paketi aldım, sırf Logic Pro (müzik/ses yazılımı) için aldım ama Logic, Final Cut, Motion vs. lisanslı işte. Hepsi 1590 lira gibi bişey.

Bu arada tüm bunlar malum ortamlarda da var arkadaşım Logic'i indirip kurdu direkt fakat ben crackli iş yapmak istemiyorum çeşitli sebeplerden.

2- M1'siz eski tabletler bunlar değil mi? Bunlarda bile atıyorum telefonla video çekip harici kayıtçıdaki sesle birleştirip youtube videoları hazırlıyorsan işini görür ama detaylı şeyler için yeni Air veya Pro. Bu arada ipados'ta işler ne kadar değişti hatırlamıyorum ama dosya sistemi, import export işleri bile zor gelebilir tablette.

3- DaVinci Resolve

Birinci soruya da şöyle diyeyim, sırf benim çevremde 4 kişi PT'den aldı, ben aldım, burada herkes alıyor. Yakında ikinci ellerde çoğunluk PT'ye geçecek :D Apple'dan çok daha ucuz çünkü.
  • nhk ni youkosu  (01.06.21 12:12:56 ~ 12:15:45) 
@solo Teşekkür ederim. ipad ve macbook arasında işletim sistemi farkı varmış ya hani onları da göz önnüde bulundurarak sordum bu soruyu o sebeple eğer paraya kıyacaksam ipad pro değil de macbook air alırım dedim kendi kendime.

Yine bu forumda birisi ben editlerimi ipad air 3 ile yapyıroum canavar gibi de oluyor dediği için aklımda öyle kaldı. Çünkü cihaz 3'de bir fiyatına alınabiliyor macbook'un.
  • denizmaniaherif  (01.06.21 12:14:27) 
@nhk ni youkosu

Teşekkür ederim. Editten kasdettiğim youtube için 4k çözünürlüklü videoları editlerken sorun çıkartmayacak Gopro Black8 ile uyumlu bisiklet videolarımı kaldıracak alt fona müzik altyazı vs koyacağım şeyler ( kanalım bkz. GezenYusuf- youtube ). Bu arada öğrenciyken kısa filmle de uğraştığım içimde bir teli oynatmış olabilirsiniz, why not dedim bi kendi kendime.. çok yüksek boyutlu şeyler çalışmayacağım için o da mümkün olur sanırım macbookla..^^
  • denizmaniaherif  (01.06.21 12:19:16) 
1 ipad her zaman mac'e complimentary cihaz gibi geliyor bana öyle de kullanıyorum tek başına çok şey başarabilse de desktop yazılımı varken hala ana makine olabilecek kıvamda değil.

2 ipad air lumafusion ile hoş şeyler yapılır ama video edit'de yine desktop serbestliğini ararım ben. hani tatile çıktım şunu şurdan halledivereyim tarzı işleri ipad ile yaparım en fazla. (daha fazlası mümkün olsa bile)

3 Mac'de de illegallik itlik puştluk mümkün Final Cut Pro'nun da itlik puştluk versiyonu var kurulumu basit ötesi.
  • hedep  (01.06.21 12:55:56) 
@hedep tam olarak aradığım cevap dostum saol ^^ o zaman bu işe bi bakayım ben


  • denizmaniaherif  (01.06.21 13:12:29) 
M1 macbook air'i al, bahsettiğin Gopro videolarını havada karada editler, oynatırsın, uzun süre de kullanırsın. iPad'ler pc muamelesi görmüyor henüz, teorik olarak mümkün ama bir final cut pro'nun tadını vermez.


  • roket adam  (01.06.21 14:02:05) 
apple'in mottosu şu,

kardeşim piyasada bir çok cihaz var birinin işlemcisi iyi soğutması kötü tasarımı iyi klavyesi kötü vs vs sende 6 ay araştırıyorsun sonunda bir şeyden fedakarlık edip alıyorsun.

al bak sana mac yaptım kafan rahat kullan gitsin.

video edit için bende ipad tercih etme normal kullanabileceğin bilgisayara yönel. çok mobilsen bazı videoları hemen çekip editleyip bazı yerlere göndermen gerekiyorsa o zaman tercih edilebilir.
  • duyurukullanıcısı  (01.06.21 14:07:13) 
macbook air sparişini verdim. Umarım iyi bir şey yaptım ^^ bunca yıl windows android mevzuularından sonra sıkıntı yaşamam ^^


  • denizmaniaherif  (01.06.21 15:53:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.