[]

Sözlükte bir şeyleri haksız yere kötüleyen neden çok insan var?

Merhaba arkadaşlar,

Bazen sözlükte dolaşırken birilerinin bir ürüne karşı olsun, markaya karşı olsun hiçbir sebep yokken iftiraya varacak şekilde karalama kampanyası yaptığını görüyorum. Tamam bir şeyle ilgili olumsuz bir deneyimleri olur, kötü bir olay yaşarlar, rezalet başlığı açacak bir durum olur. Onunla ilgili entry yazarlar. Bunda hiçbir sorun yok. Hakları çünkü.

Ama bahsettiğim bir kesim var ki yalan dolan, karalama, iftira olduğu ta 10 km'den belli olan şeyleri yazan tipler var. Yazdıkları şeyler o kadar kör göze parmak ki ben buradayım diye sırıtıyor. Ya anlamıyorum bir insan haksız yere nasıl bir şeye kara çalabilir ya? Cidden parayla mı tutuyorlar bunları?

Mesela Amazon.com.tr başlığında şu entry yazılmış: eksisozluk.com
O kadar belli ki karalama amaçlı olduğu. Bunun gibi daha bir sürü entry görüyorum. Bir insan nasıl bu kadar alçalabilir? Siz ne düşünüyorsunuz? Bu tiplerin karın ağrısı ne? Gerçekten de birileri tarafından tutulmuş maşalar mı bunlar? Fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim. Teşekkür ederim.

 
Birincisi sözlükte çok boş insan var. Başından geçen en ufak şeyleri bile abartmayı seviyorlar. Evet para harcayıp hizmet alıyorsan en iyisini beklersin ancak insan beşer şaşar çeşitli yanlışlıklar olabilir. Bunun yanında Türkiye gerçekleri de devreye giriyor.

İkinci olarak sözlükte bol miktarda paralı maşa olduğunu bu konudan bağımsız ve alakalı olarak düşünüyorum. Ben çok entry girmediğim halde bana bile 15 lira verek gel yazarımız ol diyorlar.

Üçüncüsü örnek entrydeki arkadaşın "yabancı markaları yüceltme..." zırvası dışında falso bir cümlesini göremedim. Trendyol hariç bütün alışveriş sitelerini kullandım. Amazon'u da ilk defa geçen cumartesi kitap sipariş vermek için kullandım. Bugün gelen mng kargo takip kodları bir 2019 dan kalma bir başkasına ait. İlk defa e-ticarette başıma böyle bir şey geliyor. Ben ne amazonu aradım ne de sözlüğe yazdım. Böyle ufak tefek şeyler her zaman olabilir ve çözülebilir. Yine dönüp dolaşıp boş adam der susarım.
  • Başkalaşım  (31.05.21 15:45:46) 
Yönlendirdiğin entry’deki gibi bir olayı yaşadım ama o süreç çok farklıydı.

Satıcısı amazon olmayan (üçüncü taraf satıcı) bir ürün sipariş ettim. Yanlış ürün gönderdiler. Adamlara mesaj attım. Bize kargoyla gönderin dediler. İade kodu istedim. Amazon verecek dediler. Amazona sordum. Hayır satıcı verecek, dediler. Satıcıya bir daha sordum hayır amazon verecek dediler, tekrar amazona sordum. Direkt olarak paramı iade ettiler. Satıcı prosedürü anladığı zaman size iade kodunu yollarsa sizde yanlış gelen ürünü isterseniz geri yollarsınız dediler. Bu kadr müşteri odaklı bir firma olamaz. Yani illa başından kötü bir tecrübe geçen vardır ama çok abartı şekilde kötülediklerini düşünüyorum. Bu işi parayla mı yoksa sırf kendi kötü niyetleri ile mi yapıyorlar bilemiyorum. Benim başımdan kötü bişey geçmedi diye başına kötü bişey geldiğini söyleyenler kesin yalan söylüyor demek de olmaz ama bu adamların bu özenini gördükten sonra okuduğum kötü tecrübeler bana abartı gibi geliyor. İnşallah bu müşteri odaklı çalışma düzenini hiç bozmazlar.
  • draconas  (31.05.21 15:50:37) 
Interneti sosyal medyayi sokaktaki insanin beynine bir pencere gibi dusun. Yolda gordugun herkesin aklini okuyabilseydin ne olurdu? Internet gibi bir sey. Cok takilacak bir sey degil.

Sokakta akil hastasi var, trolu var, ilgi cekmek icin aklina gelebilecek her seyi yapani var, yalan bagimliligi olan var, akillisi var, hirlisi var hirsizi var etc. X yapmak icin para alani var, para vereni var. Internette de ayni insanlar var haliyle, cunku ayni kisiler.
  • robokot  (31.05.21 15:52:12) 
şimdi ekşide pek çok grup var;

1.ekşi sözlük bir siki beğenmeme tipi
2.boşbeleş insanlar
3.paralı yazarlar

bunların hepsi dediğin şeyi farklı amaçlarla da olsa yapıyor ancak verdiğin örnekte dediğin gibi bir sıkıntı görmedim. benzer sıkıntıyı ben amazon.uk'de yaşamıştım hatta. ama ben iletişime geçtim hemen ve çözdürdüm işimi. bu arkadaş sadece beklemiş cevap gelecek diye. gelen mesajın da otomatik mesaj olduğunu anlamamış sanırım.

ayrıca trendyol ve hepsiburada, özellikle son 3-4 yıldır birbirinin piyasasına çöreklenmeye çalışan 2 rakip firma. ikisinin aynı anda reklamını yapmak saçma olur.
  • not sure if serious  (31.05.21 15:53:29) 
insanlar firmalarla ilgili yaşadıkları en ufak kötü ya da iyi deneyim üzerinden genelleme yapıp onları yüceltmeye/boklamaya bayılıyorlar.

en kötü kargo firmaları, bulaşılmaması gereken online alışveriş siteleri gibi başlıklara girersen irili ufaklı her firmanın adını görürsün.

hepsiburada, trendyol, n11, amazon vs. hepsinden en az onar kere alışveriş yapmışımdır. şu iyidir şu kötüdür diyemem. hepsi aşağı yukarı aynı organizasyonel büyüklüğe sahip firmalar. bir ürün hangisinde ucuzsa oradan alırım. aynı şekilde beğendiğim/nefret ettiğim kargo firması da yok. hepsi aynı bokun laciverti.

daha genel perspektiften bakarsak sosyal medyada radikalleşmek çağın hastalığı. günümüzde bir şeyi ya çok sevmeli ya da ondan nefret etmelisin, nötr olmamalısın. insanlar dandik ve bomboş olan karakterlerini "coca colayı severim, pepsi'den nefret ederim", "menemen dediğin soğansız olur, soğanlı menemen seveni insan yerine koymam" gibi tırıvırı şeylerle doldurmaya çalışıyorlar.
  • sir gawain  (31.05.21 16:00:39 ~ 16:02:44) 
Bazilari sikayetvar olarak kullaniyor.

Mesela bu attigin adam 9 senedir uye 40 entry girmis, 5 tanesi falan urun sikayeti.
Bi kere sozlukten cevap aldiysa bu sekilde kullanmaya devam ediyor.
Arayip telefonda 30dk beklemekten daha mantikli.

Adam senin sozluk okuma keyfini falan dusunmuyor, isini halledip cikiyor.
  • divit  (31.05.21 17:34:46) 
selam, yönlendirdiğiniz entry sözlük seviyesine göre normal bir eleştiri bile sayılabilir. çok çok daha kötülerini gördüm ki bu kötü de değil aslında.

neyse, diyeceğim şu ki ekşisözlük gerçekten çöplük bir yere dönüştü. klişe ama gerçek. bu sadece girdilerde değil mesajlarda da hissediliyor. geçenlerde bir yazara verdiği bilginin yanlış olduğunu doğrusunun böyle böyle olduğunu editlerse daha iyi olabileceğini kibarca söyledim. cevabı sadece küfür oldu. ne yazık ki, seviye bu artık ekşisözlük'te.
  • makarnavodka  (31.05.21 17:34:50) 
(#113307426) Biz bunları yazdık.
Sözlük'te kötüleme yapanların çoğunluğu paralı değil kesinlikle.

  • ryhmer  (31.05.21 17:47:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.